Viszket a torkod? Nemcsak allergia okozhatja, de súlyosabb betegség is
Nem is gondoltad volna, hogy a torokirritáció mennyi mindent jelezhet.

torok viszketés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Allergiások gyakran tapasztalják, hogy pollenszezonban a torkuk viszket és kapar. Egyesek furcsa, bizsergető érzésről is beszámolnak. A zavaró jelenség a szénanátha tünete is lehet, ám más okokból is jelentkezhet.

A tüneteket gyűjtötte össze dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa, aki a kezelésről is beszélt.

Az allergiás nátha a leggyakoribb

A könnyező, viszkető szemek, orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés mellett a torok viszketése is gyakori szénanáthás tünet. Az érintettek gyakran kis kortyokat isznak, cukorkákat szopogatnak, torokköszörüléssel igyekeznek megszüntetni a zavaró jelenséget. Ha a torokviszketés mellett a szénanátha egyéb tüneteit is tapasztalod, akkor antihisztamin-tartalmú készítményekkel kell kezelni. Allergiavizsgálat, fül-orr-gégészeti kivizsgálás után allergológus tud megfelelő készítményt ajánlani.

Keresztallergia is felléphet

A viszkető torok az orális allergia szindróma tünete is lehet. Akkor fordul elő, amikor olyan ételt fogyasztasz, amelynek a szerkezete nagyon hasonló az allergiás tüneteket okozó anyaghoz. Így mindkettőre allergiás reakció a válasz. A pollen-étel keresztallergiák közül a legismertebbek a nyírfa-alma és a parlagfű-görögdinnye. Érdemes utánanézni, hogy milyen élelmiszerek okozhatnak panaszokat. Ha bizonyos ételek fogyasztása után előjönnek a tünetek, akkor azokat ki kell iktatni az étrendből. Egy új vizsgálati módszerrel, a 244-es nanotechológiás allergiateszttel pontosan meghatározható, hogy melyik az az étel, amit el kell kerülni.

A légúti betegségek gyakori első tünete az érzés, hogy valami nincs rendben a torokkal. Mintha szárazabb, viszketőbb lenne a megszokottnál, a nyelés is nehezebben megy. Torokgyulladás, mandulagyulladás és influenza is kezdődhet így, majd pár napon belül megjelenik a többi tünet is, mint a rossz közérzet, fejfájás, láz és köhögés. Ha a háttérben valamilyen fertőzés áll, sokat segíthet a torokfertőtlenítő tabletták szopogatása, bőséges folyadék fogyasztása és a sós vizes gargarizálás is.

Gyógyszerallergia is okozhat torokirritációt

A torokviszketést súlyosabb esetben gyógyszerallergia is okozhatja, amit leggyakrabban penicillin vagy antibiotikum vált ki. Valamilyen gyógyszermellékhatás miatt is jelentkezhet, ezt általában magas vérnyomás betegség kezelésére szolgáló készítmények okozzák. Ebben az esetben a gyógyszer cseréjével általában megoldódik a probléma is. Allergia esetén viszont a viszkető érzést követően akár anafilaxia, vagyis életveszélyes állapot is kialakulhat rövid időn belül. Ha gyógyszer bevételét követően röviddel torokviszketés, sápadtság, verejtékezés, mellkasi szorító érzés jelentkezik, azonnal orvost kell hívni. A későbbiekben érdemes allergiavizsgálatot végeztetni, mellyel pontosan meghatározható, ha a gyógyszer okozta a panaszokat.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A savas reflux is árt a toroknak

A gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav irritálhatja a torkot is, emiatt is jelentkezhet viszkető érzés, torokkaparás és akár torokgyulladás is. Mivel fekvő helyzetben a gyomorsav visszaáramlása is könnyebb, ezért intő jel lehet, ha reggelenként a hang rekedtes, torokfájásra és kaparó érzésre ébredsz. A túlzott gyomorsav-termelődésre gyomorsavcsökkentő készítményeket szedhetsz, emellett érdemes az ágy fejvégi részét megemelni. Túlsúly esetén fogyás, illetve a dohányzás elhagyása  is segít.

Kiszáradás miatt is viszkethet

A torok viszketését okozhatja a nyálkahártya kiszáradása is. Ez létrejöhet például autoimmun betegségek következtében, okozhatja gyógyszermellékhatás is, de ennél gyakoribb, hogy túl kevés folyadékot fogyasztasz. Kiszáradásra utalhat a nap végén rád törő extrém szomjúságérzés, ami jelzi, hogy napközben elfelejtettél eleget inni. A száj- és ajakszárazság, kirepedezett szájszélek mellett a túl sötét, erős szagú vizelet is utalhat erre. Ha nincs meg a napi két-két és fél liter folyadék, akkor érdemes először is ezt pótolni.

Vannak tünetek, melyek egészen bizarr okokhoz köthetők. Képeken a röntgenfelvételek, melyek láttán az orvosok sem jutottak szóhoz.

Ezt is szeretjük