Viszket a torkod? Nemcsak allergia okozhatja, de súlyosabb betegség is

Nem is gondoltad volna, hogy a torokirritáció mennyi mindent jelezhet.

torok viszketés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Allergiások gyakran tapasztalják, hogy pollenszezonban a torkuk viszket és kapar. Egyesek furcsa, bizsergető érzésről is beszámolnak. A zavaró jelenség a szénanátha tünete is lehet, ám más okokból is jelentkezhet.

A tüneteket gyűjtötte össze dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa, aki a kezelésről is beszélt.

Az allergiás nátha a leggyakoribb

A könnyező, viszkető szemek, orrfolyás, orrdugulás és tüsszögés mellett a torok viszketése is gyakori szénanáthás tünet. Az érintettek gyakran kis kortyokat isznak, cukorkákat szopogatnak, torokköszörüléssel igyekeznek megszüntetni a zavaró jelenséget. Ha a torokviszketés mellett a szénanátha egyéb tüneteit is tapasztalod, akkor antihisztamin-tartalmú készítményekkel kell kezelni. Allergiavizsgálat, fül-orr-gégészeti kivizsgálás után allergológus tud megfelelő készítményt ajánlani.

Keresztallergia is felléphet

A viszkető torok az orális allergia szindróma tünete is lehet. Akkor fordul elő, amikor olyan ételt fogyasztasz, amelynek a szerkezete nagyon hasonló az allergiás tüneteket okozó anyaghoz. Így mindkettőre allergiás reakció a válasz. A pollen-étel keresztallergiák közül a legismertebbek a nyírfa-alma és a parlagfű-görögdinnye. Érdemes utánanézni, hogy milyen élelmiszerek okozhatnak panaszokat. Ha bizonyos ételek fogyasztása után előjönnek a tünetek, akkor azokat ki kell iktatni az étrendből. Egy új vizsgálati módszerrel, a 244-es nanotechológiás allergiateszttel pontosan meghatározható, hogy melyik az az étel, amit el kell kerülni.

A légúti betegségek gyakori első tünete az érzés, hogy valami nincs rendben a torokkal. Mintha szárazabb, viszketőbb lenne a megszokottnál, a nyelés is nehezebben megy. Torokgyulladás, mandulagyulladás és influenza is kezdődhet így, majd pár napon belül megjelenik a többi tünet is, mint a rossz közérzet, fejfájás, láz és köhögés. Ha a háttérben valamilyen fertőzés áll, sokat segíthet a torokfertőtlenítő tabletták szopogatása, bőséges folyadék fogyasztása és a sós vizes gargarizálás is.

Gyógyszerallergia is okozhat torokirritációt

A torokviszketést súlyosabb esetben gyógyszerallergia is okozhatja, amit leggyakrabban penicillin vagy antibiotikum vált ki. Valamilyen gyógyszermellékhatás miatt is jelentkezhet, ezt általában magas vérnyomás betegség kezelésére szolgáló készítmények okozzák. Ebben az esetben a gyógyszer cseréjével általában megoldódik a probléma is. Allergia esetén viszont a viszkető érzést követően akár anafilaxia, vagyis életveszélyes állapot is kialakulhat rövid időn belül. Ha gyógyszer bevételét követően röviddel torokviszketés, sápadtság, verejtékezés, mellkasi szorító érzés jelentkezik, azonnal orvost kell hívni. A későbbiekben érdemes allergiavizsgálatot végeztetni, mellyel pontosan meghatározható, ha a gyógyszer okozta a panaszokat.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A savas reflux is árt a toroknak

A gyomorból a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav irritálhatja a torkot is, emiatt is jelentkezhet viszkető érzés, torokkaparás és akár torokgyulladás is. Mivel fekvő helyzetben a gyomorsav visszaáramlása is könnyebb, ezért intő jel lehet, ha reggelenként a hang rekedtes, torokfájásra és kaparó érzésre ébredsz. A túlzott gyomorsav-termelődésre gyomorsavcsökkentő készítményeket szedhetsz, emellett érdemes az ágy fejvégi részét megemelni. Túlsúly esetén fogyás, illetve a dohányzás elhagyása  is segít.

Kiszáradás miatt is viszkethet

A torok viszketését okozhatja a nyálkahártya kiszáradása is. Ez létrejöhet például autoimmun betegségek következtében, okozhatja gyógyszermellékhatás is, de ennél gyakoribb, hogy túl kevés folyadékot fogyasztasz. Kiszáradásra utalhat a nap végén rád törő extrém szomjúságérzés, ami jelzi, hogy napközben elfelejtettél eleget inni. A száj- és ajakszárazság, kirepedezett szájszélek mellett a túl sötét, erős szagú vizelet is utalhat erre. Ha nincs meg a napi két-két és fél liter folyadék, akkor érdemes először is ezt pótolni.

Vannak tünetek, melyek egészen bizarr okokhoz köthetők. Képeken a röntgenfelvételek, melyek láttán az orvosok sem jutottak szóhoz.

Ezt is szeretjük