Az 5 leggyakoribb betegség, amely a nőket érinti

Kíváncsi vagy, hogy melyik az az 5 betegség, mely elsősorban a nőket érinti és a világon a leggyakoribb?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A WHO tavalyi felmérése alapján Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államokban jól elhatárolható az az öt betegség, mely a leggyakrabban érinti a nőket, ez a felmérés azért különösen érdekes, mert mindenféle korbeli, vallásbeli, anyagi helyzetbeli különbség nélkül vizsgálták meg a három kontinensen élő nőket.

Ázsia és Afrika azért maradt ki a vizsgálatból, mert az életkörülmények és az időjárási feltételek annyira különböznek a többi kontinensétől, hogy nem tudták mindenféle szűkítés nélkül egy kalap alá venni az itt élő nőket. A felmérés az alábbi öt betegséget állapította meg, mint leggyakoribb nőket érintő betegségeket!

Hüvelygomba

A Candida albicans egy mikroszkopikus méretű gomba, mely könnyen megfertőzi a női hüvelyt. Terjed közösülés útján, de közös WC, törölközőhasználattal, uszodában is. Majdnem minden nő átesik Candidiasison legalább egyszer az élete során, nagyon gyakori, de könnyen gyógyuló betegség.

Tünetek

Férfiaknál általában tünetmentes. Nőknél kellemetlen szagú, fehéres hüvelyfolyást, viszketést, égő érzést, vizeléskor vagy közösüléskor enyhe fájdalmat okoz.

Kimutatás

Mikroszkóppal hüvelykenetből, de gyakorlott nőgyógyász a tünetek, illetve a látott kép alapján is meg tudja mondani.

Kezelés

Sokféle gomba elleni szer van forgalomban, hüvelykúp, tabletta, kapszula, kenőcs formában. Szokás a partnert is kezelni, mert észrevétlenül visszafertőzheti a gyógyult nőt.

Hólyaghurut

A betegség a húgyhólyagot bélelő nyálkahártyának gyulladásos megbetegedése. Ezt a gyulladást az esetek túlnyomó többségében bakteriális fertőzés okozza. Ez érintheti csak a hólyagot, de súlyosabb vagy elhanyagolt esetben - felszálló fertőzés formájában - a húgyvezetékeken át elérheti az egyik, illetve akár mindkét vesét is. Ilyenkor már vesemedence-gyulladásról is beszélünk.

A baktériumok általában nem kívülről kerülnek a szervezetbe. Testünkben számos olyan baktérium is megtalálható, mely normál körülmények között nem okoz fertőzést, panaszt, bizonyos tényezők hatására azonban elszaporodnak, kórokozóvá - a kór okozójává - válnak. Ilyen körülmény lehet a környező szövetek lehűlése, melynek következtében a szervezet védekezőképessége csökken, és fellép a gyulladás.

Innen származik a felfázás elnevezés is: ha valaki tartósan üldögél hideg helyen, vagy nem öltözik fel alulról elég melegen, gyakran hólyaghurutot kap. Az "egyszerű" hólyaghurut fő tünete a gyakori (akár félóránkénti) vizeletürítés, mely az esetek többségében fájdalommal is jár. Ez az égő fájdalom inkább a vizeletürítés végén erősebb. Súlyosabb gyulladás esetén a vizelet véressé válhat, mert a gyulladt hólyagnyálkahártyán pontszerű vérzések alakulnak ki.

Alacsony vérnyomás

Hogy az alacsony vérnyomás betegség-e, vagy csak tünet, az nem egészen tisztázott.

Mik az alacsony vérnyomás jelei?

Az alacsony vérnyomás kiderítése vérnyomás mérővel a legegyszerűbb, de elég kevesen ellenőriztetik rendszeresen vérnyomásukat. Ezért nem baj, ha pontosan tudod, mik a jelei, tünetei és akkor csak egy ellenőrző mérésre van szükséged.

 • Gyengeség
 • Szédülés
 • Koncentrációs nehézség
 • Fáradtság
 • Levertség
 • Hányinger
 • Fejfájás
 • Testi-, lelki teljesítőképesség gyengülése

A panaszok jellemzően akkor jelentkeznek, ha hirtelen mozdulatot teszel, vagy helyzetet változtatsz, például hosszab ideig tartó ülésből felállsz, vagy fekvésből felülsz. Az egészen súlyosan alacsony vérnyomásnál egy ilyen hirtelen mozdulat az agy vérellátásának leesését okozhatja, és akár eszméleted is veszítheted.

Méhnyakrák

A méhnyakrák okozója a legtöbb esetben a HPV vírus. Ahhoz, hogy tudj ellen védekezni, tudnod kell hogyan terjed, mit okoz és milyen tünetekkel járhat.

A HPV vírus érinti a férfiakat és a nőket is. Rengeteg betegséget okoz, többek között szemölcsöket, egyéb jóindulatú betegségeket, de többféle rákos megbetegedés kiváltója is lehet. A HPV terjedhet a nagyajkak, herezacskó vagy ánusz fertőzött bőrfelületével való érintkezés kapcsán. Ennek megfelelően a behatolás nélküli nemi aktus kapcsán is terjedhet a HPV fertőzés. Az óvszer nem nyújt teljes körű védelmet a HPV fertőzés ellen, mivel a bőrfelületek érintkezése kapcsán a vírusfertőzés továbbítható. Az onkogén HPV 16 alfaj az ujjak és a nemi szervek közvetlen érintkezése kapcsán is terjedhet.

Visszér

Az első figyelmeztető jelek a harmincas korosztály 20%-ánál jelentkeznek, de ezeket a legtöbben figyelmen kívül hagyják, vagy egyszerűen fel sem ismerik.
A visszér tünetei nem csak az erek kidagadásában merülnek ki, ahogy azt a legtöbb ember tudja.
Tünetek:

 • Nagyon tág, sokszor láthat erek megjelenése
 • Pigmentáció
 • Ekcéma
 • Duzzadt, fájó lábak
 • Éjszakai lábgörcsök
 • Viszketés

A tünetek jelentkezhetnek fájdalommal, de látható ok nélkül, illetve látható problémával, de fájdalom nélkül is. Ez pedig csak nehezíti a betegség és a tünet összepárosítását.

Az erek működésében fellépő zavar a láb táplálásában okoz gondot. Ez pedig egy idő után a bőr elhalásához, nehezen gyógyuló fekélyek kialakulásához vezethet. Az állandó vénás pangás ugyanis lehetetlenné teszi a szövetek tisztántartását, a salakanyagok, bomlástermékek elszállítását, valamint az oxigénnel, táplálékkal való ellátást is. Ha visszeres betegséged már itt tart, könnyedén felismerheted a bőr lilás elszíneződéséből, kifényesedéséből.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Másik szövődmény lehet, hogy az erekben a vér megalvad, jó tápanyagot szolgáltatva a kórokozóknak, és begyullad. A szinte teljesen megszűnt, lelassult vérkeringés elősegíti a véralvadást, melynek következményeként az erekben a szép piros, folyékony vér helyett egy kissé összeállt, sűrű massza "folyik". Egy idő után ez a massza az ér teljes elzáródását okozza, mely károsítja az egész immunrendszert.

Ezt is szeretjük