Mire képes heti 4 tojás? Ezt a súlyos betegséget előzheted meg vele
Ha kevés tojást fogyasztasz, érdemes növelned a heti adagodat egy finn kutatás szerint.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.

A Kelet-finnországi Egyetem szakemberei több mint 2300, 42-60 év közötti férfi étkezési szokásai alapján megállapították, hogy a tojásevés nemcsak a betegség alacsonyabb kockázatával, hanem alacsonyabb vércukorszinttel is párosul.

A tojás csökkenti a diabétesz kockázatát

Feltárták, hogy 37%-kal kisebb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata azoknál a férfiaknál, akik négy tojást ettek egy héten, mint azoknál, akik csupán egyet. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor az olyan tényezőket, mint a fizikai aktivitás, a testtömegindex, a dohányzás és a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, figyelembe vették. Kimutatták ugyanakkor azt is, hogy négynél több tojás fogyasztása nem jár több előnnyel.

A glükózanyagcserére hat

Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tojás számos olyan tápanyagot tartalmaz, amely hatással lehet a glükózanyagcserére és az alacsony szintű gyulladásra.

A kutatók arra is figyelmeztettek, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek nem szabad növelniük a tojásfogyasztást, mivel az esetükben fokozza a szívbetegségek.

A zsíros tejtermékek is segítenek

Egy másik tanulmányban svéd kutatók arra figyeltek fel, hogy a zsíros tejtermékek fogyasztása szintén csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A Lundi Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint 23%-kal alacsonyabb volt a betegség kockázata azoknál, akik zsíros tejtermékeket fogyasztottak, mint azoknál, akik csekély mértékben fogyasztottak ilyen termékeket. A zsíros húsok ugyanakkor növelik a betegség kockázatát - figyelmeztettek a szakemberek.

Ulrika Ericson, az egyetem kutatója elmondta, vizsgálatuk során megfigyelték, hogy a sokkal inkábba tejtermékekben, mint a húsokban fellelhető telített zsírsavak fogyasztása együtt jár a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával.

Az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban közzétett tanulmány összhangban van azokkal a korábbi kutatásokkal, amelyek felfedték, hogy a tejtermékek fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ám az új kutatásból az derült ki, hogy különösen a zsíros tejtermékeknek köszönhető a kisebb kockázat. A svéd kutatók 27 ezer 45-74 év közötti személy étkezési szokásainak elemzéséből vonták le következtetéseiket.

Ezt is szeretjük