Rák, HIV, TBC
A piercing és a tetoválás súlyos következményei
Ha úgy döntesz, hogy tetováltatsz, vagy piercinget rakatsz be, légy tisztában a beavatkozás veszélyeivel!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tetoválások és a testékszerek komoly egészségkárosodást is okozhatnak, amennyiben nem megfelelő anyagokkal és higiéniás viszonyok között kerülnek a testre. A súlyosabb következmények és a különféle fertőzések kialakulása csak megfelelő körültekintéssel előzhető meg.

Nem új divat

A tetoválás és a testékszerek eredete a régmúltra nyúlik vissza, ám napjainkban ismét reneszánszukat élik ezek a testdekorációs megoldások.

A nyelvpiercing használata az ősidőkig visszavezethető: a fakírok ezzel bizonyították, hogy transzállapotukban nem éreznek fájdalmat. A testékszerezésről a Bibliában is olvashatsz, ott a gazdagság, hatalom és jólét jeleként viselték az emberek. Az ókori Rómában a férfiak mellbimbópiercingje a bátorság szimbóluma volt. A tetoválások kezdeteit is évezredekkel korábban kell keresni, hiszen számos természeti népcsoport vallási rituáléjában szerepelt a test festése.

Higiénia és a festék minősége

Érdemes körültekintően kiválasztanod a tetoválószalont, és érdeklődnöd a felhasznált anyagok összetételéről, mielőtt tű alá fekszel. A tetoválófestékek nem kozmetikai, de nem is gyógyászat segédanyagok, ezért több ilyen termék bevizsgálásának komolysága is megkérdőjelezhető.A tetováláshoz használt anyagok egy része olyan ipari festék, melyet eredetileg autófestéknek vagy nyomtatóba használtak. A kesztyűk és a tűk sterilizálása kötelező, ám a behelyezendő testékszert sok helyen nem fertőtlenítik megfelelően, és a problémák innen indulhatnak.

Fertőzések bőséges választéka

A szépségért meg kell szenvedni, de nem mindegy, hogy mennyire. A tetoválás során vagy testékszer behelyezésekor kisebb helyi gyulladásra szinte minden esetben számíthatsz, ám súlyosabb esetben ezek bakteriális, vírusos vagy gombás betegségekkel is felülfertőződhetnek, melyek kezelése már hosszadalmasabb. Az allergiás reakcióknak is számos hosszabb távú káros mellékhatása lehet.

Ahol vékonyabb a bőr, ott nagyobb a veszélye a komolyabb gyulladás kialakulásának. Ugyanez vonatkozik a ruha miatt fedett, rosszul szellőző testrészekbe helyezett ékszerekre, például az intim piercingre.

Rák, HIV, TBC

A legsúlyosabb következmények főként a fertőzött eszközök közvetítésével kaphatók el. A zugtetoválókat és engedély nélkül dolgozó művészeket akkor is érdemes elkerülnöd, ha jóval olcsóbban dolgoznak, mint egy hivatalos tetoválószalon munkatársai. A Magyar Tetoválók Szövetségénél érdeklődhetsz a megbízható szalonokról.

A nem megfelelően fertőtlenített eszközöktől HIV-, TBC- és hepatitis-fertőzés is elkapható.
A rák kockázata is jelentősen megnő a szakszerűtlenül végzett beavatkozás következményeként. A rossz minőségű tetoválófestékek később bőrrákot okozhatnak, míg a hepatitis okozta fertőzés évek múltán májrák kialakulásához vezethet.

Tetoválás vagy piercingbehelyezés után, amennyiben a helyi gyulladás pár nap alatt nem szűnik meg, vagy bármilyen más tünetet észlelsz, fordulj azonnal orvoshoz - bár tény, hogy az összeszedhető fertőzések többsége csak jóval később okoz tüneteket. A bőrrák kialakulásához például évek kellenek - amennyiben a festék valamilyen rákkeltő anyagot tartalmazott.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A TBC is nagyon hosszú lappangási idejű betegség, és a jelei sem könnyen felismerhetőek. Van, akinél influenzaszerű, köhögéssel egybekötött tünetek alakulnak ki, de a beteg akár tünetmentes is maradhat hosszú ideig - ilyenkor csak a tüdőröntgen mutatja ki a betegséget. Kezelése hosszas antibiotikumos terápiával lehetséges, ám így sem garantálható a szövődmények nélküli gyógyulás.

A HIV-vírus sokáig maradhat észrevétlen az emberi szervezetben, a lappangási idő néhány hónaptól akár több évig is terjedhet. A kórokozó a fertőzés után 4-12 héttel laboratóriumi vérvizsgálattal kimutatható, ám a probléma jelenleg gyógyíthatatlan. Csupán a túlélés ideje hosszabbítható meg kombinált gyógyszerekkel. A HIV-nek semmilyen tünete nincs, az első jelek az AIDS kialakulásával ütik fel a fejüket. Ilyen lehet a nyirokcsomók megduzzadása, illetve az immunrendszer gyengülése következtében kialakuló, egyre gyakoribb fertőzések sora.

Nem csak a fertőzés okozhat problémát

Az említett fertőzések mellett a piercingek berakásakor idegkárosodás is felléphet - ezért a szájba szakszerűtlenül behelyezett ékszerek okolhatók. Az idegek károsodása esetén a beteg szája maradandóan eldeformálódhat.

A nyelvpiercing a nyelv bedagadása miatt nyelési nehézséget, szerencsétlen esetben fulladást okozhat. Kilazulását követően lenyelve ugyanez a veszély áll fenn. Jelenléte nem tesz jót a fogzománcnak sem - a rendszeres hozzákoccanás miatt -, ráadásul egyeseknél beszédhibát is okozhat.

Ezt is szeretjük