Kevés a hajad, zsíros a bőröd? Egy alig ismert női betegség okozhatja
Ez a hormon lehet felelős a fokozott szőrösödésért, a hajhullásért, de akár a zsírosabb bőrért is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy kevesek által ismert, de meglehetősen gyakori hormonzavar állhat a fokozott női szőrnövekedés hátterében. Ez a női tesztoszterontöbblet, amely súlyosabb esetben akár hajhulláshoz, kopaszodáshoz és a testalkat elférfiasodásához is vezethet.

Ha a felsorolt tünetek vagy azok valamelyike jelentkezik, gyakran a hormonszintben keresendő a probléma forrása.

Nem csak a férfiak testében termelődik tesztoszteron

A tesztoszteron az egyik férfi nemi hormon, amelyről sokan nem tudják, hogy a női szervezetben is termelődik, ott azonban csak csekély mennyiségben. Túltermelés során a normál érték jelentősen megnő, súlyos esetben akár a többszörösére is.

A tesztoszteron-túltermelés helye szerint indulhat a petefészekből, ilyenkor annak cisztás vagy daganatos megbetegedése okozhatja a problémát, amely lehet jó- vagy rosszindulatú is.

A tesztoszterontermelés növekedéséért emellett a mellékvesekéreg is felelős lehet. A kutatók ezt a problémát gyakran társítják az elhúzódó, tartósan fennálló, intenzív stresszel és feszültséggel, főként ugyanis ennek hatására fokozódik a mellékvesekéreg hormontermelése.

Látható tünet: a szőrösödés

A fokozott női tesztoszterontermelés leginkább látható tünete a fokozott szőrnövekedés. Előfordul, hogy éppen csak érzékelhető módon, a végtagokon erősödik meg a szőr, kórosabb esetekben más olyan helyeken is, ahol ez inkább a férfiakra jellemző. Például az arcon, az állon, a száj fölött vagy a háton, a mellkason jelentkezik. A legsúlyosabb eset az, amikor komplex férfiasodás következik be, mélyül a hang, és megnövekszik az izomtömeg is.

Egyéb, szintén látványos tünetként jelentkezhet bőrzsírosodás, erőteljesebb tesztoszteron-túltermelés esetén pedig hajhullás, férfias kopaszodás is. Érzékelhető tünetek a viselkedésbeli változások is, például a fokozódó agresszió és ingerlékenység.

Milyen betegségek tünetei hasonlóak?

A tesztoszterontöbblet kezelési lehetőségei

A túlzott tesztoszterontermelés nem megszüntethető, de szinten tartható betegség, amivel a kellemetlen tünetek is háttérbe szoríthatók.

Amennyiben valamilyen szervi probléma, például ciszta vagy daganatos betegség felelős a hormonzavarért, természetesen azonnali műtét javasolt, és az orvosi szakvélemény alapján megállapított kiegészítő kezelések.

Abban az esetben, ha szervi probléma nem indokolja a beavatkozást, a leggyakoribb kezelési mód a hormonális, progeszteron- és ösztrogénalapú fogamzásgátló szedése. Egyéb gyógyszeres kezelési lehetőség az antiandrogének alkalmazása, ami által meggátolhatóak a tesztoszteron férfias külső jegyeket okozó hatásai.

Ezt is szeretjük