Testi és pszichés függést okoz a Facebook
Nemzetközi kutatás
Az új kórkép neve: információ-megvonási rendellenesség. Lehet, hogy téged is érint?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A kommunikációs forradalomnak, illetve az internetnek köszönhetően létrejött a virtuális világ fogalma. A témával kapcsolatban számos művészeti alkotás, film született már, és sok jóslat szerint előbb-utóbb behálóz majd, elveszíted a kapcsolatodat a külvilággal. Ezek a képek azonban sokszor olyannyira futurisztikusnak tűnnek, hogy csak mosolyogsz rajtuk.

Pedig a Facebook-generáció tagjainál már komoly függőség alakult ki. Egy nemrégiben végzett kutatás szerint egyetlen nap elég internet, mobiltelefon, tv és rádió nélkül ahhoz, hogy a kábítószer-függőségre jellemző tünetek jelentkezzenek.

Nemzetközi kutatás

Egy Unplugged nevű nemzetközi vizsgálat - melyben 12 egyetem vett részt a világ különböző pontjairól - azt figyelte, milyen hatással van az emberekre, ha egyetlen napra megfosztják őket a közösségi portáltól, valamint egyéb, kommunikáció- és információáramlást szolgáló csatornáktól. A résztvevőknek 24 órán keresztül tilos volt az internet, a mobiltelefon, a rádió és a televízió használata. Mindössze vonalas telefon állt rendelkezésükre, illetve könyvet olvashattak, miközben naplót kellett vezetniük benyomásaikról, érzéseikről.

Új kórkép: információmegvonási rendellenesség

Sokan a dohányzásról való leszokáshoz hasonlították a tüneteket, mások pedig egyenesen a kemény drogok okozta addikció jeleit mutatták. Ezek a tünetek nem csupán mentális, de fizikális szinten is jelentkeztek.

Sokan tapasztaltak nyugtalanságot, míg mások rendszeresen nem létező mobiltelefonjuk vagy iPodjuk után nyúltak. Többen számoltak be szorongásról, remegésről, elzártságérzésről. A kísérlet eredményeinek nyomán pedig megszületett az új kórkép: információmegvonásai rendellenesség.

A kutatás tanulsága tehát az volt, hogy a virtuális valóság, a kommunikációs csatornáktól való függés cseppet sem lebecsülendő. A kísérleti alanyok közül sokaknak már ébresztő-, illetve karórájuk sem volt, olyannyira a számítógépre és a mobiltelefonjukra hagyatkoztak.

Teszteld a netfüggőséged!
Munkádból adódóan sok időt töltesz számítógép előtt, és még otthon is a neten lógsz? Internetfüggő vagy?

Túlélési stratégiák

A szorongás és más tünetek enyhítése végett azonban sok kísérleti alanynál működésbe léptek a túlélési stratégiák. Így számos embernek eszébe jutott, hogy elmenjen sétálni, meglátogassa a barátait. Virtuális valóság, illetve a virtuális kapcsolatok nélkül kénytelenek voltak a valóságba menekülni, hogy megszabaduljanak az információmegvonás adta kellemetlen érzésektől. Az állandóan hallgatott zene hiányában sokan tapasztalták, hogy olyan hangokat hallanak, melyeket korábban nem, például madárcsicsergést.

Természetesen a kutatás célja nem Rosseau elveinek bizonyítása volt, a szakemberek nem arra sarkallnak, hogy hajítsd el az összes elektronikus ketyerédet, és szaladj vissza a természetbe. Arra azonban felhívják a figyelmet, hogy próbáld tudatosabban használni a technikai eszközöket, így a rád gyakorolt hatásukat is jobban kontroll alatt tarthatod.

Olaszországban már kezelik a Facebook-függőséget

A probléma súlyosságát mutatja, hogy Olaszországban már létezik olyan kórház, ahol kezelik a Facebook-függőséget. Az Agostino Gemelli Kórházban olyan betegekkel foglalkoznak, akik - hasonlóan a droghasználókhoz - elvesztették kapcsolatukat a külvilággal, elszakadtak a valóságtól. A klinika pszichiátere, Federic Tonioni szerint olyan páciensekről van szó, akik még a nyaralás ideje alatt is kétóránként ellenőrzik Facebook-profiljukat.

Ezt is szeretjük