Tescós szemüvegek: megéri szupermarketben venni?
A szakértő válaszol
A szaküzletben készített szemüveg ára könnyen elriaszthat a vásárlástól. Jól döntesz, ha olcsóbb terméket veszel?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már a hipermarketek polcain is találhatók mindössze pár ezer forintos szemüvegek. Ezekkel kapcsolatban azonban több olyan híresztelés kering, ami minőségüket kifogásolja, szemkárosító hatást tulajdonít nekik.

Dr. Végh Mihályt, a Magyar Kontaktológiai Társaság elnökét kérdeztük, hogy megtudjuk, mi az igazság.

Távollátás, rövidlátás

A távollátást könnyebben észreveheted, hiszen ilyenkor a közeli dolgokat nem látod élesen, ez pedig olvasáskor kiütközik.

Rövidlátásnál azonban nincs viszonyítási alap, egy ideig csak úgy gondolod, egyszerűen addig látsz el. Ilyenkor esetleg egy barát hívhatja fel a figyelmedet a problémára, aki csodálkozik, hogy nem tudod elolvasni az utcanévtáblát, vagy megemlíti, hogy mostanában hunyorogsz, ha távolra nézel.

A látásproblémákat az okozza, hogy valamilyen elváltozás miatt a szembe érkező fény nem a látóideghártya megfelelő pontjára esik. Rövidlátásnál hibásan előrébb helyeződik a fókuszpont, távollátásnál pedig az optimálisnál hátrább. Amikor észleled a problémát, fontos, hogy szakemberhez fordulj, ő megállapítja, mi okozza a látásromlást.

Az csupán tévhit, hogy ha nem hordasz szemüveget, edzed a szemed, mint ahogy a lencsékkel történő korrekció sem vezet gyorsabb látásromláshoz.

Számos további tünet is felhívhatja még a figyelmedet a szemészeti problémákra. Ilyen például a homályos látás, a gyakori fejfájás, esetleg az indokolatlan fáradékonyság.

Előregyártott vagy személyre szabott szemüvegek

A nagy áruházakban kapható, előregyártott szemüvegek jó alternatívaként szolgálnak egy bizonyos rétegnek - tudtuk meg dr. Végh Mihálytól. Azok, akiket az öregszeműség problémája érint, de távolra jól látnak, használhatják ezeket a termékeket. 45 éves kor felett a szem lencséje már nem eléggé rugalmas és alkalmazkodó, ilyenkor rendszerint romlik a közelre látás, olvasószemüvegre van szükség.

Az általános üteme ennek a folyamatnak ötévenként fél dioptria romlás, egészen három dioptriáig. Ilyenkor mind a két szem egyenlő arányban károsodik - ami fontos, hiszen ezeknek a szupermarketekben készen kapható szemüvegeknek is mindkét lencséje azonos értékű. Lényeges kritérium továbbá, hogy az öregszeműségnél a távolra látás nem romlik. Amennyiben te csak közelre látsz jól, vagy távolra és közelre nézve sem igazán éles a kép, nem ajánlott a kész szemüvegek közül választanod.

Kell aggódnod a minőség miatt?

Bár a tömegtermelés miatt az előregyártott szemüvegeknek jóval kedvezőbb az áruk, ez nem okoz olyan minőségbeli különbséget, ami szemkárosító hatású lenne 45 éves kor fölött. Természetesen jobb, ha optikus személyre szabottan készíti el a szemüveget, de öregszeműség esetében ez a megoldás is alkalmazható - mondta el dr. Végh Mihály. Használható az ilyen szemüveg tartaléknak, barkácsoláshoz, sütéshez-főzéshez, receptkönyv olvasásához.

Tegyél a szemed egészségéért!

Kattints az alábbi videóra, és nézd meg, mit ajánl a szemész látásod egészségének megőrzése érdekében!

A jó látásért

Amennyiben látásromlást tapasztalsz, érdemes mielőbb elmenned szemészeti vizsgálatra. Abban az esetben, ha csak az optikai korrekció hiányáról van szó - és nem valamilyen háttérben meghúzódó egyéb egészségügyi problémáról -, a szemüvegviselés a legegyszerűbb megoldás. A személyre szabott szemüveg vásárlásakor sokat spórolhatsz, ha tájékozódsz, és az éppen legjobb kedvezményt nyújtó boltot keresed fel. Nagyobb városban biztosan találsz megfelelő helyet.

Árak és lehetőségek

A legolcsóbb megoldás általában 10 ezer forint körül alakul, egy átlagos szemüveg ára pedig rendszerint 20-25 ezer forint. A szakember a számodra legmegfelelőbb megoldást javasolja majd. A lencse készülhet üvegből vagy műanyagból. Az utóbbi súlya jóval kisebb, így kényelmesebb viselet, de a felülete könnyebben karcolódik.

Abban az esetben, ha közelre és távolra sem látsz jól, két külön szemüveg helyett kérhetsz kétfókuszú lencsét. A legújabb típus pedig a multifokális vagy progresszív lencse, amelyet úgy alakítanak ki, hogy különböző pontjain eltérő mértékben korrigálja a látást.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Tehát nemcsak két területe van beállítva - egyik az olvasáshoz, másik a távolba látáshoz -, hanem a köztes távolságoknál is segíti a szemet. A keret kiválasztása a te dolgod, lehetőségeid e téren függenek a lencse átmérőjétől, illetve természetesen a pénztárcádtól és az ízlésedtől.

Van látásproblémád?

Ezt is szeretjük