Tenyérviszketés: ezek állhatnak a gyakori tünet hátterében

Tényleg pénzt kapsz?

A tenyérviszketés mögött számos egészségügyi probléma megbújhat.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára ismered a régi babonát, mely szerint a tenyér viszketése arra utal, hogy pénz áll a házhoz. Egyes hiedelmek szerint csak a bal kéz viszketése jelez anyagi gyarapodást, a jobb tenyér irritációja éppen ellenkezőleg: kiadásokra hívja fel a figyelmet.

Ha azonban nem hiszel a babonákban, cikkünkből megismerhetsz néhány okot, melyek a tenyér viszketését eredményezhetik.

50 betegség állhat a viszketés mögött

A bőr, illetve a nyálkahártya viszketése hétköznapi tünet, mely a test bármely pontján kialakulhat, és nem szükséges jelentőséget tulajdonítani neki. Ha azonban visszatérő, illetve krónikus problémaként nehezít meg a mindennapjaidat, érdemes utánajárni, mi okozza. A kiváltó okok meghatározása nem könnyű, mivel a háttérben 50 különféle betegség húzódhat meg, erről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Allergia, csalánkiütés

Ha a tenyérviszketés mellett testszerte bárhol vöröslő foltok jelennek meg, az allergiás urticariára, vagyis csalánkiütésre utal. A betegséget - mely a leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek egyike - legtöbbször gyógyszerek vagy élelmiszerek - zeller, dió, mogyoró, eper - fogyasztása váltja ki. Amennyiben arra gyanakszol, hogy ez a lakosság közel negyedét érintő betegség okozza a bajt, mielőbb fordulj orvoshoz: allergiavizsgálatra lesz szükség.

Atópiás dermatitis

A tenyérviszketés mögött meghúzódhat atópiás dermatitis is. A betegség kialakulásához egyfelől szükséges a veleszületett hajlam – a lakosság 5-10%-ánál ez megvan. Másfelől környezeti tényezők is kiválthatják: ezek lehetnek különböző allergének, ruházat. Lehet, hogy a tenyér viszketését, kiszáradását gyakori mosogatás, illetve valamilyen irritáló anyaggal történő rendszeres érintkezés okozza. Amennyiben a tünetet ez a betegség okozza, fordulj bőrgyógyászhoz.

Belgyógyászati betegség

Előfordulhat, hogy a tenyérviszketés nem bőrgyógyászati problémára, hanem belgyógyászati betegségre - például cukorbetegségre - hívja fel a figyelmet. A hosszan fennálló irritációval tehát érdemes orvoshoz fordulni. Egy alapos laborvizsgálat eredménye sok kérdésre választ adhat.

Ezt is szeretjük