Telefonnal is diagnosztizálható lesz a rák
Már túl van a tesztelési fázison
Két év múlva már telefonnal is szűrhető lehet a rák.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A daganatos betegségek okozta halálesetek száma hazánkban régóta több mint évi 60 ezer, így ez - a szív- és érrendszeri betegségek mögött - a második leggyakoribb halálhoz vezető kór.

A rákdiagnosztika szerencsére évről évre fejlődik, aminek köszönhetően a daganatos elváltozások mind korábbi stádiumban fedezhetők fel - nagyban javítva ezzel a gyógyulási esélyeket. A Cambridge-i Egyetem kutatói most egy olyan leheletteszt kifejlesztését ígérik, amelyet mobiltelefonhoz is lehet csatlakoztatni.

Telefonnal is diagnosztizálható lesz a rák

Az Owlstone nevű céget a Cambridge-i Egyetem kutatói hozták létre. Ez egyik társalapító, Billy Boyle elmondta, hogy asztali számítógépen már működik a leheletteszt - vagyis az első tesztfázison már túl vannak -, és a mobiltelefonhoz csatlakoztatható modul kifejlesztésére vélhetően még két évre lesz szükség. Tehát az eddigi próbák optimizmusra adnak okot, a mobiltelefonos változat fejlesztésének gyorsasága pedig nagyrészt a pénzügyi támogatástól függ majd.

A daganatos betegségekre bizonyos - leheletből, vizeletből, székletből kimutatható - kémiai markerek hívhatják fel a figyelmet. Az Owlstone cég által megalkotott technika lényege egy körömnagyságú mikrochip, amely képes ez említett kémiai markerek azonosítására. A Warwick Egyetem kutatói már tesztelték az asztali géphez csatlakoztatható eszközt, amely vizeletből sikeresen szűrte ki a vastagbélgyulladásra, illetve vastagbéldaganatra jellemző kémiai markereket.

Egyszerűbb vastagbélrák-diagnózis

Billy Boyle - aki felesége révén maga is érintett a betegségben - elmondta, hogy vastagbélrák esetén az említett kémiai markerek már a betegség korai stádiumában kimutathatóak. Így az eszköz segítségével akár a hagyományos széklet-, illetve vérvizsgálat is felváltható lenne.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A vastagbélrák hazánkban

A vastagbéldaganat Magyarországon mindkét nem esetében a második legtöbb halált okozó rákfajta - a tüdőrákot követően. A vastagbélrák évente csaknem ötezer halálesetet követel hazánkban. A korai diagnózis mellett értelemszerűen a megelőzésre kellene hangsúlyt helyezni. Elsősorban a magas rostbevitel, a rendszeres sport és a testsúly egészséges keretek között tartása segíthet a prevencióban. Korábbi cikkünkben további információkat szerezhetsz a témáról.

Ezt is szeretjük