8 elhallgatott tény a fájdalomcsillapítókról
Ha a fájdalom elmulasztásáról van szó, felejtsd el a gyógyszereket, és próbálkozz kevéssé ismert, természetes módszerekkel!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fájdalom az élet velejárója. Sajnos rendszeres vendég lehet a fiatalabb korosztály tagjainál is. A fejfájás már a tizenévesek között is jól ismert probléma, a mozgásszegény életmódnak köszönhetően pedig az ízületi gondok is egyre gyakoribbá válnak a huszonévesek között. Mielőtt azonban elkezdenéd gyógyszerrel tömni magad, érdemes körültekintően megvizsgálnod a lehetőségeidet.

Paracetamol? Inkább ne!

Orvosod paracetamol-tartalmú gyógyszert ajánlott ízületi fájdalmaid enyhítésére? Beszélj vele, és kérj inkább valami más szert, például diklofenak- vagy ibuprofen-tartalmút. De természetesen még ennél is jobb, ha a gyógyszerek helyett testmozgással próbálkozol. Egy vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy a számos fájdalomcsillapítóban jelenlévő paracetamol sok esetben semmivel sem hatékonyabb a placebónál. Ráadásul ez a szer nagy mennyiségben szedve akár máj- és vesekárosodást is okozhat.

Ne keverd a fájdalomcsillapítókat!

Ibuprofen-tartalmú szert szedsz ízületi gyulladásra, paracetamol-tartalmút a fejfájás ellen, és emellett egy recept nélkül kapható megfázás elleni orvosságot is használsz? Ezzel rendkívül nagy megterhelésnek teszed ki a májadat. Mindenképpen tanácsos tüzetesen átolvasnod a gyógyszer címkéjét, mielőtt elkezdenéd szedni, nehogy túl nagy adag kerüljön a szervezetedbe valamely összetevőből.

Csökkentsd az adagot!

Tudományos kutatások bebizonyították, hogy aki rendszeresen gyógyszerrel igyekszik elviselhetővé tenni a fájdalmat, annál jelentősen megnövekszik a magas vérnyomás kialakulásának kockázata.

Sokféle tablettát szedsz? Vezess gyógyszernaplót, hogy tisztán lásd, mi mindent használsz. Talán annyira meglepődsz a készítmények számán és mennyiségén, hogy nem is kell majd más ösztönzőerő a gyógyszeradagok csökkentésére.

Fő a tartalom – és az ár

Számos recept nélkül kapható gyógyszert reklámoznak főként fejfájás, megfázás és ehhez hasonló panaszok ellen. Ezek az orvosságok valójában gyakran ugyanazokat a hatóanyagokat – aszpirint, paracetamolt, ibuprofent – tartalmazzák, függetlenül attól, hogy milyen jellegű fájdalmat kellene enyhíteniük. Először tehát olvasd el a téged érdeklő készítmény címkéjét, nézd meg, milyen hatóanyagból mennyit tartalmaz, majd vedd meg ugyanezen hatóanyag legolcsóbb, sokszor nem reklámozott, márkanévvel el nem látott változatát.

Csípős paprikát a sajgó ízületekre!

A paprika hatóanyagát, a kapszaicint általában kenőcs vagy tapasz formájában vásárolhatod meg a gyógyszertárakban vagy a bioboltokban. De a kapszaicines orrspray-t migrén ellen is ajánlják. Ha azonban inkább ragaszkodnál a hagyományos módszerekhez, próbáld ki, hogy összezúzott paprikás borogatást teszel a sajgó ízületekre. Bár a kapszaicin csak néhány nap múlva fejti ki hatását, a tünetek enyhülése bőséges kárpótlás lesz a türelmedért.

Fogyassz halolajat!

Magyarországon évente több millió receptet írnak nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szerekre.

E készítmények csökkentik a fájdalmat és a gyulladást, de szedésük egyúttal növeli a máj- vagy vesekárosodás kockázatát is. Egy magyar felmérés szerint például az idült veseelégtelenség gyakori oka a tartósan, nagy adagban szedett fájdalomcsillapító.

Képzeld el, milyen jó lenne, ha létezne egy olyan, teljesen természetes anyag, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem további egészségügyi előnyökkel is jár. Nos, jó hírünk van: ezeknek a feltételeknek tökéletesen megfelel a többnyire táplálékkiegészítők formájában fogyasztott halolaj. Kutatások során bizonyították, hogy hát- és nyakfájás esetén napi ezer-kétezer milligramm omega-3 zsírsav fogyasztása már néhány hét alatt mérsékli a tüneteket.

Melegítsd a fájdalmas területet!

Az izommelegítő párnák sokszor legalább olyan hatékonyak, mint a recept nélkül kapható fájdalomcsillapító készítmények. Egy, a hátfájás-csillapítás módszereit vizsgáló kutatás legalábbis erre a megállapításra jutott. A melegítőpárnát kipróbáló betegek 57%-a számolt be javulásról, míg a paracetamolt szedőknél 26% volt ez az arány, az ibuprofent használóknál pedig csak 18% érezte jobban magát. A meggyőző eredmények alapján Nagy-Britanniában a közgazdászok már javasolták az egészségbiztosítónak, hogy deréktáji fájdalmak esetén támogassák ezen eszközök igénybevételét. Ha nem is igazán hiszel a hatékonyságban, egy próbát akkor is megér, és biztosan nincsenek olyan mellékhatásai, mint a gyógyszereknek. Ma már sokféle melegítőpárna kapható, többek között a gyógyszertárakban is.

Fejfájás-csillapítás gyógyszer nélkül

Álló helyzetből indulva hajolj csípőből előre, és támaszd homlokodat egy kanapé vagy fotel párnázott támlájának. Lazíts ebben a pózban harminc másodpercig, majd ülj le, és ujjaiddal túrj a hajadba, végül szorítsd ökölbe a kezed.

Finoman húzd el a hajad a fejbőrödtől, tartsd így pár másodpercig, majd engedd el. Mozdulataid hálására enyhül a fejbőr alatti izmok feszültsége. Folytasd a műveletet, a fejtetőtől kétoldalt lefelé, majd hátrafelé haladva. Miután így ellazítottad a fejbőröd, a fájdalom megszűnik, vagy legalábbis enyhül.

Cikkünk az Elhallgatott tanácsok című könyv alapján készült.

Szinte mindenkivel előfordul, hogy félretájékoztatják, és anyagi veszteség éri. A Reader's Digest feltárta, és ebben a könyvben megosztja veled azokat a féltve őrzött szakmai titkokat, amelyek segítségével egészségesebben élhetsz, előnyökre tehetsz szert a munkahelyeden, és jelentős mennyiségű pénzt, valamint időt takaríthatsz meg. A könyv 1500 ritkán emlegetett módszert tartalmaz kiváló szakértőktől és igazi bennfentesektől, melyekkel megkönnyítheted a hétköznapjaidat, és amelyek segítségével valóban jó döntéseket hozhatsz.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 8990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük