Tampon éjszakára: jó ötlet, vagy nem annyira?

A nőgyógyász válaszol

Dr. Oláh Orsolyát kérdeztük arról, milyen esetekben nem javasolt éjszaka tampont használni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán rémlik még a régi televízióreklám, amelyben egy szakállas, komoly, fehér köpenyes színész nyugtatott meg afelől, hogy ő a lányának is engedi, hogy éjszaka tampont használjon.

Ha azonban máig felmerül benned időnként a kérdés, hogy valóban jó ötlet-e nyolc vagy akár több órára felhelyezni a tampont, az alábbi cikkünk választ adhat. Dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyászt kérdeztük a témában.

Milyen gyakran ajánlott tampont cserélni?

- Lehetőség szerint négyóránként, de legfeljebb nyolcóránként kell tampont cserélni. A menstruáció legerősebb napjain egyeseknél szükséges lehet akár kétóránkénti csere is.

Ennél gyakrabban viszont nem érdemes, mivel a felhelyezés és a levétel irritálja a hüvely nyálkahártyáját, emellett a tampon beszívja a hüvelyváladékot is, ami szintén sérülékennyé teszi a hámréteget - részletezi dr. Oláh Orsolya.

Nyolc óránál tovább tilos

Nyolc óránál tovább nem szabad a hüvelyben hagyni, mert a tamponban lévő vattaszálak táptalajt biztosíthatnak a kórokozóknak, növelve ezzel a hüvelyi fertőzések esélyét. Ilyen körülmények között akár a legveszélyesebb szövődmény, a bizonyos baktériumok méreganyaga által kiváltott toxikus sokk szindróma - TSS - kockázata is megnövekedhet.

- Szerencsére az utóbbi időben kevesebb ilyen esettel találkozunk, mivel kivonták a tamponokból azt az igen magas nedvszívó képességű összetevőt, ami a szindrómáért elsődlegesen felelős volt. Ha mégis fellép ez az állapot, igen súlyos tünetekkel hívja fel magára a figyelmet: ijesztő bőrtünetekkel, magas lázzal, komoly vérnyomáseséssel jár, legrosszabb esetben akár halálos kimenetele is lehet - mondja dr. Oláh Orsolya.

Éjszaka nyugodtan használhatsz tampont?

- Amennyiben az alvás nem tart tovább nyolc óránál, elméletileg nincs akadálya az éjszakai tamponhasználatnak. Azonban egy hajnalig tartó mulatozás után, amit várhatóan egy 10-12 órás alvás követ, inkább ne használjunk tampont.

Emellett azt javasolom, hogy aki hajlamos a hüvelyi fertőzésekre, éjszakára szintén válasszon inkább betétet. Akinek viszont nincsenek ilyen problémái, és zavarja a betét, nyugodtan döntsön az éjszakai tampon használat mellett - ajánlja dr. Oláh Orsolya.

Nagyon fontos, hogy éjszakára is a vérzés erősségének megfelelő nedvszívó képességű, vagyis méretű tampont válassz, mivel a túl nagy tampon kivétele egy gyengébb vérzésnél felsértheti a hüvelyhámot, és fertőzéshez - sőt, akár TSS-hez is - vezethet.

Ezt is szeretjük