Szolárium nyaralás előtt? Ezért tilos!
A bőrgyógyászt kérdeztük
Dr. Csernus Krisztina elárulja, miért veszélyes szoláriumba járni a nyári szabadság előtt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan mennek a nyaralást megelőző héten pánikszerűen szoláriumba a megfelelő alapszín elérése érdekében, illetve a napégés elkerülése végett.

Cikkünkben dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus szakorvost kérdeztük arról, hogy mennyire jó megoldást ez.

Érdemes szoláriumba járni nyaralás előtt?

- Ez az egyik leggyakoribb tévhit a szoláriumhasználatot illetően. A válasz egyértelmű nem. A szoláriumozás következtében kialakult pigmentáció, barnább bőr csupán körülbelül SPF 3-as védelemmel emeli a bőr természetes védekezését - tudjuk meg dr. Csernus Krisztinától.

Az SPF mozaikszó, ami a Sun Protection Factor rövidítése, vagyis fényvédőfaktorra utal. Az UV-A  sugárzás elleni védelem erősségét jelenti - leggyakrabban a naptejes flakonokon találkozhatsz az SPF jelöléssel.

- Sajnos ez a gyenge védelem is olyan áron érhető el, hogy közben a bőr DNS-e súlyos károsodásokat szenved. Bár lassabb a leégés, ez nem jelenti azt, hogy a bőr elfelejti, milyen módon szerezted a nyaralás előtti barnaságot. A szolárium UV-A sugarai jóval mélyebbre hatolnak bőrben, mint az UV-B sugarak. A megszerzett barnaság pedig többnyire álbiztonságérzetet ad, aminek eredményeképpen könnyebb elhagyni a napfényvédőket, tovább növelve így a bőrt ért UV-károsodást - avat be dr. Csernus Krisztina.

Mi a különbség a napfény és a szolárium között?

A szolárium csövei a minél gyorsabb barnulás érdekében a napnál jóval intenzívebb sugárzást bocsátanak ki magukból. A szoláriumban mintegy 10-15-ször magasabb UV-A sugárzás éri a bőrt, mint nyáron a déli órákban.

UV-A, UV-B

A szoláriumok döntően UV-A sugarakat bocsátanak ki, melyek mélyen hatolnak a bőrbe, gyors, de nem tartós pigmentálódást idéznek elő. Ebből adódik, hogy a szoláriumhasználattal nem pótolható a D-vitamin, annak előállításhoz ugyanis a bőrt UV-B sugárzásnak kell érnie. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Az UV-B sugarak a bőr legfelső rétegét, a hámot érik el. Bár gyulladáskeltő sugarakról van szó, szükségesek a bőr természetes védekező rendszerének megfelelő, lassabb ütemben történő kiépítéséhez. Mivel a szoláriumcsövek nem, vagy csak kevés UV-B sugarat bocsájtanak ki, a bőr ilyenkor védtelenebb állapotban barnul, mint természetes napfény hatására.

Ezt is szeretjük