5 tuti tipp a leszokáshoz

Járj sikerrel!

Szinte minden dohányos tudja, hogy a cigi rákot okoz, sárgítja a fogakat, bűzössé teszi a leheletet. Akkor miért nem hagyod abba?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok dohányos meggyőződése, hogy azért nem hagyja abban a dohányzást, mert képtelen rá. Ezzel bizonyára csak magukat akarják védeni a nemdohányzók faggatózásaival szemben, miközben talán nem is tudják, hogy igazat beszélnek.

Az idegrendszer tévedhet

A dohányzástól való függőség kialakításában, mint azt bizonyára minden dohányos tudja, a nikotin játsza a főszerepet. Azt azonban már nem biztos, hogy milyen hatással van a szervezetre, és pontosan hogyan alakul ki a függősség.

És talán azt sem, hogy a nikotin annak ellenére, hogy cigaretta formájában legálisan beszerezhető, a leginkább függőséget okozó, úgynevezett addiktív drogok közé tartozik - és úgy is viselkedik.
Hogy pontosan hogyan okoz függőséget? A válasz az idegrendszerben, pontosabban az idegsjtek kommunikációjában keresendő.
Az idegrendszer ugyanis csak elsőre tűnik összefüggő rendszernek, valójában azonban az egyes idegvégződések és a célsejtek között aprócska rések vannak, az ingerületeket az idegrendszer által generált finom elektromos jelek segítik át ezeken a réseken. Az elektromosság hatására ugyanis az idegvégződéseken olyan vegyi anyagok szabadulnak fel, melyek képesek átúszni ezeken a réseken, és továbbítani tudják az ingerületet a célsejteknek. A függőség gyökerét a célsejtek a vegyi anyagokat felfogó receptoraiban kell keresni, ezek ugyanis nem képesek megkülönböztetni a valódi jelátvivő anyagot egy olyantól, ami nem az, de nagyon hasonlít rá.
A kábítószerek hatása a sejtek éppen ezen tulajdonságán alapul. Egyes növények és szerek számos olyan anyagot tartalmaznak, amelyek szinte tökéletesen hasonló felépítésűek, mint az ingereket továbbító anyagok, így képesek megtéveszteni a receptorokat.

Genetikai tényezők függvénye

Hogy kire milyen hatással van a nikotin, az elsősorban genetikai sajátosságok függvénye. Téves azt gondolni, hogy az ember arra szokik rá, ami valamilyen többletérzést nyújt számára, hiszen a cigaretta nem kerít semmilyen eufórikus állapotba, semmilyen pozitív hatást nem gyakorol használójára. A függőség kialakulása tehát nem az egyes szerek hatásától függ, hanem attól, hogy az egyes emberek agyát milyen mértékben tudja befolyásolni az adott szer.
A nikotin hatására az agyban termelődő, a jelátvivő anyagokhoz nagyban hasonlító vegyületek ugyanis megzavarják az agy normális működését: a "hamis" jelátvivők intenzívebben és célzottabban hatnak, ráadásul fokozottabb ingerületeket továbbítanak, mint az eredeti vegyületek. Az agy egy-egy ritkán elszívott cigaretta után képes regenerálódni, a működésében gyakorta bekövetkező zavarok azonban - ha ehhez genetikai hajlamok is társulnak - visszafordíthatatlan változásokat eredményeznek. Az agy az "új" ingerekhez idomul, és kialakul a függőség.

Ne add fel!

Mindez azonban egyáltalán nem ad okot arra, hogy megrántsd a vállad és azt gondold, a sorsod el van rendelve, meg sem kell próbálnod letenni a cigit. Mint ahogy azt te is tudod, a dohányzás igen jelentős mértékben károsítja a szervezetedet, és bár a dohányzás iránt érzett igenr nem minden esetben szüntethető meg teljesen, a cigit igenis le lehet tenni!
Néhány tipp, amit érdemes kipróbálnod:

  • Ha eldöntötted, hogy végleg abbahagyod a dohányzást, tűzz ki egy napot! Aznap reggel dobd ki az összes hamutálat, cigarettás dobozt, öngyújtót, gyufát, és minden olyan tárgyat, amely a cigire emlékeztet! Ha a lakásodban is dohányoztál, mosd ki az összes ruhádat - a tisztákat is, hidd el, azokra is ráfér -, a terítőket, az ágytakarót, és mindegy olyan textilt, ami átvehette a cigiszagot.
  • Ettől a naptól kezdve ne engedd, hogy bárki rágyújtson a lakásodban. Ha kimozdulsz otthonról, nyugodtan találkozz azokkal a barátaiddal, akik dohányoznak, viszont olyan helyre menjetek vacsorázni, ahol tilos a dohányzás. Így nem fogod kirekesztve érezni magad a társaságból, és ők is átérzik majd, mennyire nem könnyű, amire vállalkoztál.
  • Bár drasztikus megoldásnak tűnhet, erősítheti a kitartásod, ha tisztában vagy azzal, mitől óvod meg magad: lapozz fel egy egészségügyi lexikont, és alaposan olvasd el, milyen következményei lehetnek a dohányzásnak hosszútávon!
  • Aki dohányzik, kevésbé képes élvezni az ízeket és az illatokat, melynek következtében túl fűszeresen étkezik. Kezdj el nemdohányzóként élni! Csökkentsd a főzéshez használt só és bors mennyiségét, valamint kevesebb chilit, erős paprikát használj! Lehet, hogy kezdetben íztelennek fogod érezni az ételeket, hamarosan azonban hozzászoksz, és ezzel a szervezetedet is tehermentesíted.
  • A leszokási kísérletek többsége általában stresszhelyzetekben fullad kudarcba. A környezetedet nem irányíthatod, és azt sem várhatod el, hogy különlegesen kezeljenek. Az életedet ugyanúgy kell élned, csupán bizonyos helyzeteket kell megtanulnod máshogy kezelni. Ha ideges vagy, ne azon gondolkozz, hogy rá kellene gyújtanod, hanem azon, hogyan tudnál anélkül megnyugodni. A nemdohányzók ilyenkor tesznek egy sétát, friss levegőt szívnak, megisznak a csésze teát, vagy egy nehéz nap után vesznek egy illóolajos, relaxáló fürdőt. Kövesd a példájukat!

(A szerző dohányos - a szerk.)

Ezt is szeretjük