Kutyabaj - a halálos szívférgesség (x)
Mi is a szívférgesség, ez a félelmetes nevű betegség? Mit tehetek, hogy megvédjem kedvencemet?

femina cover 2100x1400px fereg A01
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Összegyűjtöttük a legfontosabbakat, amiket tudni érdemes a kutyáknál előforduló szívférgességről.

Hogyan terjed? 

Itthon az első esetet 2009-ben írták le. A betegség az éghajlatváltozásnak köszönhetően ma már Magyarország bármely részén előfordulhat, ezért kutyáink sajnos növekvő fertőzésveszélynek vannak kitéve. A fertőzöttség szintje országosan jelenleg 11% körül mozog, de egyes területeken ennél jóval magasabb is lehet ez a szám. (The current situation of canine dirofilariosis in Hungary, 2019)

femina cikk 840 560px fereg A03

A szívférgességet (D. Immitis) többféle szúnyogfaj is terjesztheti. A fertőzött szúnyog vérszívással juttatja be a szívféreg lárváit a kutya szervezetébe. A lárvák többhetes, szöveteken keresztüli vándorlás során fejlődnek ki, és kötnek ki a kutya tüdejében vagy akár a szívében. A kifejlett egyedek itt tovább szaporodnak, és lárváik a kutya véráramába kerülnek, melyek így további szúnyogokat képesek megfertőzni. A kifejlett szívféreg akár 5-7 évig is élősködhet a kutyában. 

A szívférgesség tünetei

A betegség kezdeti stádiumában a legtöbb kutya vagy tünetmentes, vagy csak enyhe tüneteket mutat. Ilyenek a bágyadtság, levertség, csökkenő étvágy, fogyás vagy az enyhe köhögés. A betegség előrehaladtával köhögés, nehézlégzés és keringési problémák lépnek fel, melyek súlyosbodása életveszélyes állapothoz, akár a keringés összeomlásához és elhulláshoz is vezethet.

femina cikk 840 560px fereg A01

Mit tehetünk ellene?

Első lépésként teszteltesd kedvencedet! 6-7 hónapos kor feletti kutyák esetén a védekezés megkezdése előtt állatorvos által végzett szívférgességszűrés elvégzése szükséges. Kizárólag negatív teszteredmény esetén lehet megkezdeni a megelőző kezelést. Pozitív teszt esetén érdeklődj az állatorvosnál a további kezelési lehetőségekről.

femina cikk 840 560px fereg A04

Fontos, hogy a védekezés során ne csak a tavaszi-nyári hónapokra koncentráljunk, hiszen a már említett éghajlatváltozásnak köszönhetően a szúnyogok, kullancsok bármikor jelen lehetnek, és megfertőzhetik kutyáinkat. Egész éven át tartó, rendszeres, havi megelőző kezelés szükséges, hogy megvédjük kedvencünket a szívférgesség és más egyéb betegségek kialakulásától!

Jelentkezz be most az országos Szívférgességszűrő Programba, és teszteltesd kutyádat!

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük