Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek dobogós helyet foglalnak el a halálozási statisztikákban. Mivel a szív megállás nélkül és intenzíven dolgozik, érdemes támogatni a munkáját, még panaszmentesség esetén is.
A szívet és a érrendszert nem csak a megfelelő táplálkozással, vitamindús és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel lehet támogatni. A szívvédő növényekből készült teák jótékony hatásuk mellett frissítőként is szolgálnak, akár hidegen, akár melegen.
Szíverősítő teák
A szívet erősíteni olyan gyógyhatású növényekkel lehet, amelyek a szívizmok munkáját serkentő és a vérnyomást karbantartó fitovegyületeket tartalmaznak. Hatóanyagaik nemcsak erősítik, de nyugtatják is a szívet, az érfalakat támogatják, az ereket tágítják, hogy ezzel megakadályozzák az esetleges vérrögképződést vagy agyi érproblémákat. A vérben lévő koleszterin, vagyis vérzsír mennyiségét csökkentik, és szíverősítő vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak.
Ingadozó vérnyomás, alkalmanként rendetlenkedő szívritmus esetén is érdemes a gyógyszerek előtt vagy mellett a szíverősítő teákat fogyasztani. Komolyabb és hosszabb ideje fennálló panaszok esetén azonban mindig kezelőorvossal ajánlott egyeztetni, a teák ugyanis semmiképp sem váltják ki a gyógyszeres kezelést, ha arra van szükség! Galériánkban a leghatékonyabb szívvédő gyógyteákat ismerheted meg. A teák gyógynövényszaküzletekben is kaphatók, vedd figyelembe, és kövesd mindig a csomagoláson található útmutatót!

A kökény kiegyensúlyozza a szívritmust, velője vértisztító, és ajánlani szokták agyvérzés megelőzésére. Késő ősszel, dércsípte állapotban kell szedni, és bogyóit kiáztatva fogyasztani.

A galagonya tágítja az ereket és optimalizálja a vérnyomást. Szíverősítő és szívnyugtató, napi egy csészével ajánlott inni. Két deci vízben két-három bogyót érdemes kiáztatni, és úgy fogyasztani.
Fotó: Zoonar RF / Getty Images Hungary

A gingkónak, vagyis páfrányfenyőnek magas flavonoidtartalma van, ezért kiváló érvédő, agyi- és szívkeringés-javító szer. Leveleit még sárgulás előtt kell kiszárítani, és nem főzni, hanem leforrázni, és úgy meginni.

A fehér fagyöngy fitovegyületei fokozzák a szívizom erejét és erősítik az érfalakat. A kiszárított leveleket a vékony ágakkal együtt alkalmazza a gyógyászat, a bogyó viszont mérgező. Csak boltban vásárolt szárítmányból készítsd.

A shiitake gomba csökkenti a vér koleszterinszintjét, így hatékony az érelmeszesedés ellen. Ázsiában a legfontosabb gyógynövények egyike, szárított változatát drogériákban lehet kapni, leforrázva kell meginni.

A gyömbér megelőzi a vérrögképződést, ezzel mérsékli az éreredetű szívbetegségek kialakulását. Diónyi nagyságú darabot érdemes belereszelni forró vízbe, majd citrommal vagy mézzel ízesíteni.

Az édesköménygumó csökkenti a vérzsír szintjét, sok kálium van benne, ami a szívműködést segíti. Kiszárított magvaiból egy bő kávéskanál egy liter szívvédő teához is elegendő.
Fotó: CGissemann / Getty Images Hungary

Az eper folsav-, mangán- és káliumtartalma védi az érfalakat és csökkenti a vérnyomást is. Filteres változatban is kapható.

A fekete áfonyának vérhígító hatása van, jót tesz a kapilláris ereknek és a vérkeringésnek. A szárított gyümölcsöt forró vízzel kell felönteni, ízesítés nélkül is finom, melegen és hidegen is.

A csipkebogyóban rengeteg C-vitamin van, ami a legfőbb szív- és érvédő anyag, emellett jelentős antioxidáns. Filteres tea helyett használd a szárított gyümölcsdarabokat, és öntsd fel meleg vízzel.