Egészségesek, sokáig élnek, és karcsúak: 3 zsírégető étel, amit a szingapúri nők esznek
A szingapúri nők hosszú, egészséges életének és karcsú alakjának a titka az étrendjükben rejlik.
Míg Magyarországon minden második ember túlsúlyos - ami nagyon szomorú adat, tekintve hogy emiatt a világon az egyik legelhízottabb országai közé tartozik hazánk -, addig Szingapúrban ez a ráta mindössze 13%-os, és a nőknek csak nagyjából a 9%-a tartozik közéjük.
Nemcsak testtömeg terén rendelkeznek kiemelkedő adatokkal a szingapúri nők, hanem életkor tekintetében is. Újabb szomorú összehasonlítás következik: míg Magyarországon 75,6, addig Szingapúrban 83,3 év az átlagéletkor nők körében. De vajon mitől maradnak karcsúak, és mi a hosszú és egészséges életük titka?
A szingapúri nők fogyása
Köztudottan a szellemi és a testi egészség alapköveti közé tartozik a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend, és erre a tengerparti ország lakói is odafigyelnek. Ételek tekintetében a szentháromságot náluk a tésztafélék, a tenger gyümölcsei és a rizs jelentik, ezeket napi szinten fogyasztják.
Minden nap 5-6 alkalommal étkeznek ebben a kis országban, amit kávéval vagy gyömbérteával öblítenek le, vagy az úgynevezett filippínó, azaz kalamondinlimonádéval, ami a citrusfélék közé tartozik, segíti az emésztést, és vitaminokkal látja el a szervezetet.
Valóban rajongásig szeretik a tésztákat és a rizst, amiket akár leves, akár köret formájában is beépítenek a menüjükbe, de ezenkívül a kásákat és a fehérjében gazdag tofut is rendszeresen fogyasztják. Gasztronómiájukat jelentősen befolyásolta a földrajzi elhelyezkedésük és a környező országok tradicionális ételei, de köztük is legerősebben Kína hatása érződik. Előszeretettel használnak kókuszolajat, a fűszerek közül pedig a chili és a curry a kedvencük.
Mindennapjaik részét képezik a fehérjében gazdag rákfélék, rendszeresen esznek durian gyümölcsöt, mangót, licsit és kókuszt, aminek a vizével vagy a szomjukat oltják, vagy felhasználják főzéshez. Húsok tekintetében a sertés jellemző, de a tojás és szójabab is gyakran képezi részét a fogásoknak. A legtöbben piacokon vásárolnak friss gyümölcsöket, zöldségeket és a tenger gyümölcseit. Baráti áron elérthető minden fontos élelmiszer.
Szingapúrban készítettek egy diétás útmutatót is, ami segíti az embereket abban, hogy minél egészségesebben tudjanak étkezni. Előírásaikban teljes kiőrlésű gabonák és a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztására biztatják az embereket. Ezek mellett a feldolgozott, előregyártott élelmiszerek mellőzendőek, ahogy a cukrozott ételek és italok is, akárcsak a mediterrán diétában. Étrendjük alkohol tekintetében alkalomadtán egy pohár, tehát 330 ml sört vagy egy deci bort, ami 100 ml, illetve egy feles röviditalt ír elő, ami 30 ml.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az egzotikus országban olyan fontos az étkezés, hogy kedves gesztusként úgy is szokás köszönni a másiknak, hogy "Ettél már?" Az alábbiakban nagyon finom, laktataó szingapúri fogásokat részletezünk.
Kayával kent pirítós és lágytojás
Ez a tradicionális szingapúri reggeli az összes fontos makrotápanyagot tartalmazza, és esszenciális zsírokban is bővelkedik a kókuszolaj miatt. Ha a vékonyra szelt kenyér teljes kiőrlésű, akkor az lassú felszívódású szénhidrátokat is biztosít, mindezek mellett a tojás fehérjével is ellátja a szervezetet. A kayát vagy kókuszlekvárt úgy használják, akár csak mi a vajat vagy a margarint. Egyes esetekben szójaszószt is tálalnak mellé. Általában kopit, azaz erős feketekávét kortyolnak mellé.
Dhal Dosa mix
A rizslisztből készült dosai vagy dosa olyan, mint a palacsinta. A különbség, hogy nemcsak leheletvékony, hanem nagyon ropogós is. Hagyományosan lencsedhallal, azaz indiai lencsepörkölttel készítik, de akár zöldségcurryvel, kókuszcsatnival is fogyasztják. Úgy funkcionál, mint egy tortilla, kézbe vesznek belőle egy kis darabot, és azzal fogják meg az ételt, így apró falatokat esznek. A lassú evés is segíti az emésztést, és elnyújtja a jóllakottságérzetet.
Szingapúri répatorta
A szingapúri répatorta meg sem közelíti azt az édességet, ami hazánkban elterjedt. Ez se nem torta, se nem desszert, hanem valójában egy sós-savanyú étel, ami friss és erjesztett fehér retekből, rizslisztből, tojásból áll. A rostokban gazdag fogás szintén népszerű reggeli, de könnyed vacsora gyanánt is szokás fogyasztani.
Olvass tovább: 3 étkezési szokás, amitől a svájci nők vékonyak maradnak
A svájci nők karcsú alakjának és hosszú életének titka a diétájukban és az életmódjukban rejlik.
Karcsúak, és sokáig élnek: 3 étkezési szokás, amitől a svájci nők vékonyak maradnak
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)