Szeretnéd tudni, meddig fogsz élni?
Barátságaid is befolyásolják életed hosszát
Gondoltad volna, hogy a társas kapcsolataid meghatározóak lehetnek a várható élettartamod szempontjából?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A túlhajszoltság, a rengeteg munka miatt napjainkban az emberek mindinkább elszigetelődnek egymástól. A személyes érintkezést felváltják az internet kínálta kommunikációs lehetőségek, az igazi barátságokat pedig a virtuális kapcsolatok - vagy sok esetben még azok sem.

Itt az ideje a fejedhez kapnod, majd végiggondolni, hogy milyen módon tudnál többet tenni a kapcsolataidért. Ez nem csupán az életed minőségét javíthatja nagyságrendekkel, de amerikai és magyar kutatók szerint a hosszát is.

A születéskor várható élettartam

Hazánkban a születéskor várható élettartam ma nők esetében 78 év, férfiaknál 70 év. Ez a szám az elmúlt 15 évben folyamatosan emelkedett, és szakértők szerint 20 év múlva az uniós átlagot is utolérheti. Ahhoz, hogy minél tovább örvendj jó egészségnek, nem elég, ha figyelsz táplálkozásra, és a mozgás sem marad ki az életedből. Szakértők szerint a társas kapcsolatok minősége is erősen befolyásolja az előtted álló évek számát. Ha nem fordítasz elegendő időt és energiát a számodra valóban fontos emberekre, kisebb eséllyel éred meg a 78. életévedet. Íme, néhány kutatás és tanulmány, mely mindezt alátámasztja.

A magány károsabb számos negatív fizikai hatásnál

A Brigham Young Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a társas kapcsolatok hiánya hasonlóan negatív befolyással bír az egészségre nézve, mint a dohányzás vagy az alkoholizmus.

Sőt, károsabb az elhízásnál és a mozgásszegény életmódnál vagy akár a légszennyezettségnél. A baráti kapcsolatokban hiányt szenvedők esetében 50%-kal nagyobb a kockázata annak, hogy - a születéskor várható élettartamhoz képest - korábban távoznak az élők sorából. A kutatók szerint a társas kapcsolatokat támogató törvényhozás hozzájárulna a népesség egészségének megőrzéséhez.

Talán te sem gondolnád

A Béres Egészség Hungarikum Program reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság nagyobb része nem is gondolja, hogy a társas kapcsolatok hatással lehetnek az egészségi állapotára. A felnőtt lakosság 60%-a nem tartozik semmilyen közösséghez. Közülük a többségnek - a saját meglátásuk szerint - nem a legjobb az általános egészségi állapota. A felmérés arra is rámutat, hogy elméleti szinten a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy mit tehetnének egészségük érdekében, a gyakorlatban viszont kevesen valósítanak meg belőle bármit is.

További intézkedések!

És, hogy még mit kell tenned az egészségedért? Nézd meg videónkat, és ezúttal akár be is tarthatod a tanácsokat - egy hosszú élet reményében.

Tuningold az immunrendszered társasági élettel!

Egy, a Kaliforniai Egyetemen lezajlott vizsgálat összefüggést mutatott ki az immunrendszer működése és a társas kapcsolatok intenzitása között. A fehérvérsejteket tanulmányozták, miközben pszichológiai tesztnek is alávetették a vizsgált személyeket, hogy kiderüljön, mennyire magányosak. Rájöttek, hogy azoknál, akik intenzív társas életet élnek, a fehérvérsejtek intenzívebben működnek. Ennek köszönhetően jobb a védekezőképességük sok vírussal és betegséggel szemben, és kisebb halandóság mutatható ki a körükben. Fontos befolyásoló tényezőnek bizonyult, hogy mennyire szorosak ezek a kapcsolatok.

Hosszabbítsd meg az életed!

Szentelj időt és energiát a kapcsolataidra! Kezdd a családoddal, a szüleiddel, a pároddal, az ő családjával és - ha már vannak - a gyerekeiddel. Tervezzetek közös programokat, mozduljatok ki együtt a megszokott környezetből. A pároddal rendszeresen töltsetek el egy kis időt szigorúan kettesben. A barátokkal szervezzetek kerti partikat, közös főzéseket, kirándulást, kártyapartit vagy bármilyen összejövetelt az érdeklődéseteknek megfelelő elfoglaltsággal. Ha szingli vagy, még több hangsúly kerül a baráti kapcsolatokra. Keress olyan társaságot, melybe hozzád hasonló érdeklődésű emberek járnak.

OLVASD EL EZT IS!

vorosbor
  • genetika
  • táplálkozás

Mit tudnak a százévesek?

Ezt is szeretjük