Egészségesebb az anyatejnél? 3 betegség, ami ellen gyógyír a szamártej
A szamártejet tartják az új életelixírnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kleopátra naponta több liter szamártejben fürdött azért, hogy messze földön híres szépségét megőrizze.

Azóta több mint kétezer év telt el, ám úgy tűnik, a szamártej csillaga még mindig emelkedőben van, hiszen a legújabb elképzelések szerint az asztmát, az ekcémát és a pikkelysömört is hatékonyan kezeli.

A szamártejről

Nemrégiben a Telegraph közölt egy cikket Ferenc pápáról, amelyben arról írnak, hogy az egyházfő annak idején szamártejen nevelkedett, ez pedig egész lavinát indított el az egészségügyben. A szamártej laktózban gazdag, ugyanakkor zsírszegény, ezért nagyon hasonlít az emberi anyatejre, ráadásul az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete is azt mondja róla, hogy különlegesen jótékony hatással bír, ami csak tovább fokozza az őrületet, ami éppen a szamártej körül zajlik.

Mindez persze abszolút jogos, ugyanis a szamártejben található fehérjék szerkezete más, mint a tehéntejben lévőké, így azok is könnyedén tudják fogyasztani, akik egyébként a tehéntejre érzékenyek. Ráadásul a bőrbetegségek és az asztma ellen is hatékony segítségként tartják számon.

Szamártejpiac

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a szamártej kereskedelme fellendült. Már nemcsak természetes bőrápoló szappanokat készítenek belőle, hanem egyéb kozmetikumokat, csokoládét, sőt, likőrt is. Cipruson egész szamártejtermeléssel és -feldolgozással foglalkozó ágazat épült ki annak érdekében, hogy a turisták igényeinek eleget tudjanak tenni.

Lényeges különbség

Tudod, mi a különbség az ételallergia és az intolerancia között? Szakértőnk elárulja!

Ekcéma és egyéb bőrbetegségek ellen

Az egyik ilyen feldolgozó kisüzem vezetője dr. Photis Papademas, aki egyben a ciprusi egyetem munkatársa is. A férfi kutatást végzett azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak nyers szamártejet, így jött rá, hogy az asztma, az ekcéma és egyéb bőrbetegségek elkerülik azokat a gyerekeket, akik ezt isszák.

A szamártej antibakteriális hatású enzimeket és antiallergéneket tartalmaz, ezek nyilvánvalóan jótékonyan befolyásolják az egészséget, ám amíg azt klinikai vizsgálatok nem bizonyítják, addig a tej gyógyító hatása sajnos nem tekinthető hivatalos álláspontnak - mondta el dr. Papademas.

Annyi biztos csak, hogy a szamártej átfogóan jót tesz a szervezetnek, érdemes tehát belőle napi 60 millilitert elfogyasztani az egészség megőrzésének érdekében.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Milyen a szamártej?

Míg a kecsketej szaga és ízvilága egészen jellegzetes, addig a szamártej már-már szagtalan, és az íze is sokkal jobban hasonlít a jól megszokott tehéntejére. Talán némileg édesebb, de jelentősen nem tér el a sokak által megszokott íztől, így könnyebben fogyasztható.

Ezt is szeretjük