A szalmonella 6 előjele
A szalmonella nyáron igen elterjedt betegség. Az ételek nagyon hamar megromlanak és sokszor még az éttermek sem nyújtanak biztonságot. Segítünk, hogy előzd meg!
A szalmonella egy tipikusan nyári betegség. Több alfaja is ismert, de hazánkban leginkább az S.paratyphi és az S.enteritidis a leggyakoribb. A két kórokozó hasonló tünetekkel jár.
A szalmonella kialakulása azonban nem csak a kórokozók jelenlététől függ, így nem is betegszik meg mindenki. A betegség kialakulása az alábbi három tényezőtöl függ:
- a betegséget okozó baktérium mennyisége – 1 milliónál több csíra kell
- a baktérium típusa – mennyire fertőző
- a szervezet fogékonysága – a gyomorsav megvédhet a fertőzéstől.
Ez az információ azért fontos, mert az emberek tudatában a szalmonella tömeges betegség, ezért ha elmennek valakivel vacsorázni, de csak az egyikük lesz utána rosszul, kizárják a szalmonella lehetőségét. Pedig valószínűleg mindössze annyiról van szó, hogy nem egyforma a gyomorsavuk védekező képessége. A különböző egyéb gyomorbetegségek például csökkentik ezt a képességet, így fogékonyabbá tesznek a szalmonellával szemben.
Elsődleges tünetei
- Hányinger
- Hányás
- Hasmenés
- Fejfájás
- Köldök körüli hasi fájdalom
Másodlagos tünetei
- Gyomor-, és bélnyálkahártya gyulladás
Leggyakrabban tojásos ételekkel – fagyi, máglyarakás, madártej – terjed, különösen, ha ezek az ételek nyers tojás sárgáját tartalmazzák. Az említett ennivalók nyáron különösen könnyen romlanak, ugyanakkor kiváló táptalajai a baktériumnak, ami igen gyorsan elszaporodik bennük. A sütés-főzés sem véd meg teljesen a szalmonellától, mert a baktérium rendelkezik hőálló részecskékkel.
A fertőzéssel járó láz általában csak 2-3 napig tart, a hasmenés azonban akár két hétig is kínozhatja áldozatát. A szervezetnek nagyjából egy hónap kell a baktérium ürítéséhez, mely széklettel történik. A laboratóriumi székletvizsgálat azért fontos, mert néha előfordulhat, hogy a baktérium befészkeli magát a szervezetbe és nem távozik. Ilyenkor hordozóvá válhatsz és veszélyt jelentesz a környezetedre.
Kik a veszélyeztetettek?
Gyakorlatilag mindenki. Nemtől és kortól függetlenül bárki megbetegedhet, de a csecsemők és idősek fokozott veszélyben vannak. Ezen felül a cukorbetegség, a különböző gyomorbántalmak, és a legyengült immunrendszer is növeli a fertőződés esélyét.
Mit tehetsz ellene?
Ha már beteg vagy
Ha már megbetegedtél, az első és legfontosabb dolog, hogy ne vegyél be sem hasfogót sem pedig hányás elleni készítményeket. Ezzel ugyanis gátat vetsz a természetes tisztulásnak. Hiszen a kórokozó széklettel, vagy eleinte akár hányadékkal is távozhat testedből, így ha ezt megakadályozod, esélyt adsz neki a megtelepedésre és könnyen hordozóvá válhatsz.
Az alábbi apróságokra figylej oda, ha beteg lettél
- Ne igyál cukros, vagy alkohol italokat, hiszen elvonják a szervezetedből a vizet és hasmenésedet is fokozzák.
- Lehetőleg kerüld az antibiotikumokat, hiszen elősegítik, hogy hordozó váljon belőled.
-
Diétázz! Legalább 2 hétig kerüld a tejet és a mindenféle tejtermékeket
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Hogy ne legyél beteg
A meleg nyári napokon különösen figyelj a higiéniára, mindig moss kezet és alaposan mosd meg az ételeket is. Kerüld a tojást, különösen a nyers tojást tartalmazó élelmiszereket, és a boltban is jól nézd meg a szavatosságot, a tisztaságot és a hűtési rendszert, mielőtt megveszed a kiválasztott terméket.
OLVASD EL EZT IS!
- gyógynövény
- tünetek és betegségek
Hasi görcsök, puffadás, székrekedés
- táplálkozás
- fertőzés
A szalmonellafertőzés vészjelző tünetei
- táplálkozás
- fertőzés