Így kell eltávolítani a szálkát, mielőtt elfertőződik: 3 lépésben csináld!
Ha nem jól csinálod, gennyes, feldagadt seb lehet az eredmény.

nagykep?cikkid=164291&kep=szalka1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alig akad olyasvalaki, akinek élete során ne ment volna már szálka a kezébe, jellemzőbb azonban, hogy a probléma gyermek- vagy fiatalkorban fordul elő gyakrabban - hacsak nem végez valaki olyan munkát, melynek során gyakorta érintkezik fával -, így sokan vannak, akik nem emlékeznek rá, és nincsenek tisztában azzal, pontosan miként is kell eltávolítani.

Bár a lépések igen egyszerűek, és remek házi praktikák is léteznek a szálka eltüntetésének megkönnyítésére, a megfelelő kivitelezés nagyon fontos, ennek hiányában ugyanis akár el is fertőződhet a seb, ami a legsúlyosabb esetekben még vérmérgezéssel is járhat.

Első lépés: fertőtleníts!

A szálka eltávolításának első lépése az alapos felkészülés, vagyis az eszközök előkészítése és fertőtlenítése, mely utóbbit a bőr esetében is nagyon fontos megtenni. Ezt végezheted arcszesszel, szappanos vízzel - a legjobb az antibakteriális szappan -, gyógyszertári alkohollal is.

A Betadine is jó, ha nincs más, színe miatt azonban akadályozhatja, hogy jól lásd a szálkát. A szálka eltávolításához használandó csipeszt vagy tűt is fertőtlenítsd ezekkel, majd öt-hat másodpercig tartsd lángba.

Második lépés: húzd ki a szálkát a megfelelő módon!

Ha a szálka vége látható, óvatosan fogd meg a csipesszel, majd nagyon lassan, óvatosan, a befúródás szögével megegyező vonalat követve húzd ki. Ha nem látszik ki, és a tűt kell használnod, annak hegyével óvatosan emeld meg a bőrt, és próbáld kipiszkálni a szálkát, miközben két oldalról érdemes enyhe nyomást gyakorolni a bőrrel, hogy a szálka kijjebb emelkedjen. Ha a szálka vége már látszik, fogd meg a csipesszel, és húzd ki.

Házi praktikák problémás esetekre

Számos házi praktika létezik, mely segíthet eltávolítani a szálkát, érdemes például kipróbálni a paradicsomos dunsztot, de főként a szódabikarbónás megoldást, mely a tapasztalatok szerint szinte magától kiemeli a szálkát, a házi szer hatására ugyanis az megduzzad annyira, hogy könnyebb legyen kihúzni.

Néhány csepp, vízzel elkevert szódabikarbónás pasztát is kenhetsz a szálka környékére, de áztathatod az érintett területet egy csésze meleg vízben is, melybe előzőleg egy evőkanál szódabikarbónát kevertél. Az áztatás tartson legalább tíz percig, míg a paszta esetében elég lehet akár már néhány perc is.

Sokan kedvelik a ragtapaszos, ragasztószalagos trükköt is, mely különösen praktikus, ha több szálka is a bőrbe fúródott, nagyon vigyázz azonban, hogy óvatosan ragaszd a bőrre, ne nyomd rá erősen, és a lehúzás irányára is nagyon ügyelj, ellenkező esetben ugyanis akár mélyebbre is fúródhat a szálka, emellett nagyobb sebet is ejthetsz a bőrön, ahogy rossz felé mozdulnak a szálkák.

Harmadik lépés: újbóli fertőtlenítés és utánkövetés

Ha sikerült eltávolítani a szálkát, fertőtlenítsd a helyét alkohollal, Betadine-nal, ha pedig túl nagy, ragaszd le, hogy ne érje szennyeződés. Fontos, hogy később is figyelj a szálka helyére, könnyen lehet ugyanis, hogy úgy tűnik, már nincs ott, miközben csak bennszakadt, vagy mélyebbre került, később pedig gyulladt, gennyes felülettel ad hírt magáról.

A genny hatására sokszor magától is kilökődik a szálka, a gyulladás és az elfertőződés ugyanakkor komolyabb problémát is okozhat, így, ha ilyet tapasztalsz, vagy egy-két napon belül sem jött ki magától a szálka, mindenképpen keress fel orvost. Lehetséges ugyanis, hogy a seb annyira begyullad, hogy akár műtétre is szükség lehet, emellett akár vérmérgezés is kialakulhat - ha piros csíkot látsz elindulni az érintett területről, azonnal menj az ügyeletre, illetve a kórházba, a sürgősségi osztályra! Szintén légy óvatos, ha a szálka a köröm körüli területbe vagy a körömágyba fúródott, egy itt létrejövő gyulladás ugyanis akár körömvesztést is okozhat.

Ezt is szeretjük