A vérmérgezés tünetei: láz, szapora pulzus, piros csík a bőrön
A fertőzés okozta vérmérgezés rövid úton halállal végződhet, ha nem fordulsz orvoshoz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára hallottál már arról, hogy ha valamilyen sérülés miatti fertőzés következtében a bőrödön megjelenik a piros csík, mely a seb felől a szív irányába halad, sürgősen orvoshoz kell fordulnod.

A vérmérgezésnek azonban számos más tünete és oka is lehet, melyekkel nem árt tisztában lenned.

Vérmérgezés

A vérmérgezést mindig valamilyen fertőzés - többnyire bakteriális eredetű, de lehet vírusos vagy gombás is - váltja ki. Akkor alakul ki, ha a fertőzés helyéről - mely lehet felületi sérülés, például szúrás, vágás, súlyosabb esetben tályog, tüdőgyulladás vagy hashártyagyulladás - a kórokozók a véráramba kerülnek, ott elszaporodnak, és aktiválják a szervezet védekezőrendszerét.

A vérmérgezés tünetei

  • Láz.
  • Fejfájás.
  • Hidegrázás.
  • Szapora pulzus.
  • Piros csík a bőrön - a sebből kiindulva a szív irányába.

Ilyenkor a védekezési mechanizmusban zavar keletkezik, és a kórokozók által termelt méreganyagok megtámadják a sejteket, valamint olyan anyagokat szabadítanak fel, amelyek tovább károsítják a szervezetet.

A vérmérgezés kialakulásának kockázata immunrendszert gyengítő betegségek esetén nagyobb: így például AIDS-es betegeknél, áttétes rákbetegeknél, fehérvérűségben szenvedőknél.

A vérmérgezés kezelése

A vérmérgezést intravénás antibiotikummal kezelik, melyet sóval, glukózzal vagy mindkettővel kombinálnak. Az orvos ilyenkor megpróbálja felderíteni és kezelni a fertőzés eredeti okát is. Amennyiben a vérmérgezés nem vezet szeptikus sokkhoz, a betegség jó eséllyel gyógyítható.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mi az a szeptikus sokk?

Miközben a vérmérgezést okozó baktériumok szaporodnak a véráramban, olyan mérgeket - más néven toxinokat - termelnek, melyek súlyosan károsítják a vérereket. Ennek következtében a véráramból a szövetekbe folyadék jut, ami miatt a keringés összeomlik, a vérnyomás hirtelen leesik, és a beteg sokkos állapotba kerül.

A szeptikus sokk tünete lehet a gyenge, szapora pulzus, valamint a sápadt, hűvös, nyirkos tapintású bőr. Ilyenkor számos szerv marad vérellátás nélkül, így súlyos károsodások alakulhatnak ki.

Betegségek A-tól Z-ig

Ha szeretnél tisztában lenni valamilyen más bakteriális vagy egyéb fertőzés okozta betegség tüneteivel és kezelési módjaival, kattints az alábbi dobozra!

Kezelhető?

A szeptikus sokk orvosi vészhelyzet, melynek elhárításához nagy adag antibiotikum szükséges, a folyadékveszteséget pedig infúzióval pótolják. Az állapot azonban az esetek 60%-ában halállal végződik.

Ezt is szeretjük