Minden 6. percben meghal benne valaki: 4 jel, amiből felismerheted a betegséget
Hirtelen sújt le a betegség, fontos, hogy tudd, mit kell tenni!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden hat percben meghal valaki - a stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente 40-50 ezren kapnak szélütést, azonban mindössze 3%-uk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében, és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában.

Az összes stroke-esetet tekintve mintegy 10%-uknál 50, míg 27%-uknál 60 éves kor alatt jelentkezik. Az elmúlt években nem egy fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt, ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

A statisztikai adatok szerint a túlélők 48%-a féloldali bénulásban, 12-18% beszédzavarban szenved, 22% járásképtelen, 24-53% részben vagy teljesen mások segítségére szorul, és 32% küzd depresszióval. Egy évvel a stroke után a betegek egyharmada már nem él, egyharmada maradványtünetekkel, csak mások segítségével tudja élni a mindennapjait, egyharmada pedig vissza tud térni a munkába, és el tudja látni önmagát.

Fontos a rizikófaktorok karbantartása!

A Magyar Stroke Társaság által életre hívott és az elmúlt években útjára indított Stroke - Ne késlekedj elnevezésű kampány elsősorban a szélütés tüneteire, a hezitációs idő csökkentésére, az azonnali mentőhívás jelentőségére és a pitvarfibrilláció felismerésére hívta fel a lakosság figyelmét, idén emellett a megelőzést, a rizikófaktorok karbantartását tűzte zászlajára.

Az úgynevezett rizikófaktorok együttes fennállása jelentősen növelheti a stroke, a koszorúér-betegség vagy a szívinfarktus kockázatát, így a megelőzés rendkívül fontos. Hiába vannak kiváló koleszterincsökkentő és véralvadásgátló gyógyszerek, a betegeknek is tenniük kell az egészségük érdekében, egészségesen kell táplálkozniuk, fel kell hagyni a mozgásszegény életmóddal, abba kell hagyni a dohányzást, és nem utolsósorban be kell tartani az orvos utasításait. Nagyon fontos a terápiahűség, hiszen tudomásul kell venni, hogy vannak olyan gyógyszerek, melyeket egy életen át kell szednie a betegnek annak érdekében, hogy ne kapjon még egyszer szívinfarktust, vagy ne üsse meg ismételten a guta.

Egy betegség, ami megsokszorozza a kockázatot

Vannak továbbá olyan szív- és érrendszeri betegségek, mint például a pitvarfibrilláció, azaz a pitvarremegés, mely tovább fokozza a stroke kialakulásának veszélyét. E betegség tünetei a következők: rendszertelen szívverés, szédülés, légszomj, szívdobogásérzés.

Aki ebben a betegségben szenved, annak ötször nagyobb esélye van arra, hogy stroke-ot kapjon. A betegség a magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100 ezer diagnosztizált beteget érint, a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám pedig elérheti a 200 ezer főt is.

Menj el szűrővizsgálatra!

A megelőzés részeként a szűrővizsgálatok elvégzése is kiemelten fontos - ennek igényét háziorvosodnál érdemes először jelezned -, nemcsak akkor érdemes ugyanis orvoshoz fordulni, ha már baj van. A kampány elemeivel ezért az idén is mintegy kétszáz helyszínen ismerkedhetnek meg a résztvevők annak érdekében, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon embertársain. A kampány további részleteiről időben tájékozódhatsz ide kattintva, a www.stroketars.hu honlapon emellett számos további információt is megtalálhatsz a témával kapcsolatban.

4 tünet, amit egy életre jegyezz meg!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki a stroke tüneteit észleli - hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás vagy zsibbadás -, nem szabad várni a háziorvosra, illetve arra, hogy másnapra kialussza a betegséget. Rögtön tárcsázni kell a 104-es számot, ugyanis a mentősök tudják, hol kaphatják meg három-négy órán belül a betegek a vérrögoldó kezelést.

Ezt is szeretjük