Stabil oldalfekvés: 6 életmentő lépés vészhelyzet esetén
Ha már csak homályos emlékeid vannak arról, milyen is a stabil oldalfekvés, frissítsd fel a tudásod!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha közlekedési balesetet látsz, nem árt tisztában lenned néhány alapvető elsősegély-technikával. Ilyen például a stabil oldalfekvés, melyet a jogosítvány megszerzése közben elsajátítottál, ám nem biztos, hogy még mindig emlékszel minden lépésre.

Mi a teendőd a baleset helyszínén?

Hívj mentőt!

Az első és legfontosabb dolog, hogy mentőt hívj. A mentők száma: 104 - ezt jó, ha álmodból felébresztve is tudod. Miután tárcsáztál, a diszpécsernek meg kell adnod a neved és a telefonszámodat, hogy ha szükséges, a későbbiekben el tudjanak érni.

Mi történt, hol történt?

Címszavakban mondd el, milyen baleset történt, például: autóbaleset, égési sérült is van. Ha nem voltál jelen, mondd el, mire tudsz következtetni abból, amit látsz. Ezután add meg a pontos címet. Ha erre nincs lehetőséged, akkor mondd el, melyik úton vagy, hányas kilométernél, mit látsz magad körül.

Hány sérült van?

Rendkívül fontos továbbá, hogy megadd a sérültek pontos számát, hiszen ebből tudják, mennyi emberre, mentőautóra lesz szükség. Ezen kívül add meg a sérültek nemét, illetve hozzávetőleges korát is.

Milyen jellegű sérülések?

További körülmények is fontosak lehetnek még, például milyen jellegű sérüléseket látsz. Ha valaki az autóba vagy az autó alá szorult, mindenképpen mondd el a diszpécsernek, hiszen ez esetben műszaki mentésre is szükség lehet.

A stabil oldalfekvés helyes lépései

Miután leraktad a telefont, még van mit tenned. Az eszméletlen, de lélegző sérültet például tanácsos stabil oldalfekvésbe tenni. A stabil oldalfekvés egy alapvető elsősegély-technika, melyet mindenki megtanul a jogosítvány megszerzése közben - esetleg az iskolában. Lényege, hogy az eszméletlen, de lélegző, keringéssel rendelkező sérült légútjai biztosítva legyenek. Megakadályozza az esetleges vér és hányás légutakba kerülését. Miután megbizonyosodtál róla, hogy a sérült bár eszméletlen, de lélegzik, nincs a szájában idegen test, nem szenvedett gerincsérülést, tedd ebbe a testhelyzetbe.

Stabil oldalfekvés hat lépésben

  • Térdelj a hanyatt fekvő sérült egyik oldalára, ellenőrizd a légzését, illetve, hogy van-e idegentest a szájban.
  • A hozzád közelebb eső karját derékszögben hajlítsd be - úgy, hogy a kéz az arc mellett, attól 20-30 cm-re legyen.
  • A másik oldalon - tőled távolabb - lévő kezének tenyerét helyezd az arcához.
  • A távolabbi lábát térdnél emeld meg, majd a sérült testét fordítsd magad felé.
  • Az áll megemelésével szegd hátra a fejét, hogy szabadok legyenek a légutak.
  • Végül felső lábának behajlításával stabilizáld a testhelyzetet.

Kit nem szabad stabil oldalfekvésbe tenni?

Ha gerincsérülés gyanúja merül fel, tilos megmozdítani a sérültet. Szintén nem alkalmazható a stabil oldalfekvés, ha combcsonttörés, medencetörés, szegcsonttörés esetén.

Súlyos mellkasi sérülés - például sorozat-bordatörés -, nyílt hasi sérülés esetén ugyancsak tilos. Ezekben az esetekben a légzésbiztosítás más módját kell választanod. Ilyenkor a háton fekvő beteg állát kell finoman megemelni, fejét hátraszegni

Cikkünk az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük