Hány kiskanál sót fogyassz egy nap, ha magas a vérnyomásod, és elkerülnéd a stroke-ot? A szakorvost kérdeztük
Ha ügyelsz rá, hogy mennyi sót eszel, jelentősen csökkentheted többek között a stroke kockázatát is.
A magas vérnyomás a felnőtt lakosság közel ötödét érinti ma Magyarországon. A jelenségnek számos oka van, amelyek közül az egyik a túlzott sófogyasztás.
Dr. Kapocsi Judit PhD, a Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája az összefüggésekről és a kezeletlen magas vérnyomás kockázatairól beszélt.
A magas vérnyomás népbetegség
Magyarországon a felnőttek 16-20%-a, a 60 éven felüliek több mint fele magas vérnyomás betegségben szenved. A néma gyilkosnak is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat, ám a szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni. Ugyanakkor van néhány tünet, amelynek megjelenésekor érdemes kardiológushoz fordulni.
Tünetek és kockázati tényezők
Jellemző a reggelente jelentkező fejfájás, tompa fájdalom a tarkóban és halántékban, ami lehajláskor fokozódik. Ezzel együtt romlik a koncentráció és egyensúlyérzék, verejtékezés és múló látászavar lép fel. Amennyiben nincsenek tünetek, de a családban már előfordult magas vérnyomás betegség, fontos az orvosi ellenőrzés, mert a betegségre való hajlam örökölhető. A magas vérnyomás kialakulását az életmód is nagymértékben befolyásolja. Emeli a vérnyomást a dohányzás, a stressz, a fokozott koffeinfogyasztás, a mozgásszegény életmód, az elhízás és a túlzott sófogyasztás is.
Tudtad, hogy a medvehagymának vérnyomáscsökkentő hatása is van? Így vedd magadhoz!
Femina - Egészség - A medvehagyma alig ismert gyógyító hatásai és felhasználási módjai - Napi 2 kilót szedhetsz le ingyen
Nézegess képeket!
ElolvasomMiért éppen a só a bűnös?
A só a benne lévő nátrium miatt emeli a vérnyomást. A sófogyasztás olyan releváns kérdés a magas vérnyomás tekintetében, hogy a WHO is hangsúlyozza a sóbevitel csökkentésének fontosságát. Ez ugyanis az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás, ezáltal a stroke, az érelmeszesedés és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A sóbevitel 5 gramm/nap alá történő redukálása - ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg - a stroke kockázatát 23%-kal, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Túl sok sót fogyasztunk
A magas vérnyomásban szenvedő betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 milligramm. A magyar lakosság sófogyasztása jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket. Jelenleg a férfiak átlagosan 17,2 gramm, a nők mintegy 12 gramm sót fogyasztanak naponta, ami 3-3,5-szerese az ajánlottnak. Elsősorban kevés és nátriumszegény sót kellene használni, másodsorban javasolt kevesebbet enni az olyan magasabb sótartalmú élelmiszerekből, mint a húskészítmények, a készételek, a reggeli gabonafélék, a chipsek és a sós rágcsálnivalók, a szószok és az ételízesítők.
A megelőzés és a kezelés is fontos
A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. A sikeres kezeléshez a pontosan beállított gyógyszerek szedésén kívül az életmódon is változtatni kell. Kutatások bizonyítják, hogy a testsúly normalizálása, a sóbevitel, az alkoholfogyasztás mérséklése és a fizika aktivitás fokozása, illetve a dohányzás elhagyása jelentős vérnyomáscsökkenést eredményez. Sokan ajánlják a DASH-diétát, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, a rendszeres halevés és a fehér húsok előtérbe helyezése.