Te milyen sót használsz? Ez az egyik legegészségesebb, érdemes kipróbálnod!

Nemcsak vákuum és jódozott létezik, számos típus elérhető.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár eredetét tekintve alapvetően minden só a tengerhez köthető - a ma sóbányának számító területeket is tenger borította egykor -, kinyerését, külső és belső tulajdonságait tekintve ma számos verzió létezik, amelyek közül a legtöbb már hazánkban is elérhető. Ha szeretnéd tudni, pontosan mit takarnak az egyes megnevezések, és melyik típusokat tartják a legegészségesebbnek, nézd meg a képeket!

Az asztali só általában őrölt, szitált kősót jelent, amelyet bányászati technológiával nyernek ki a sóbányákból, általában külszíni fejtéssel. Az ilyen só jóval több ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomítottabb verziók, ráadásul jellemző, hogy összetapadás elleni adalékanyagokat sem adnak hozzá.

A tengeri sót a tengerek, óceánok vizéből nyerik párologtatással. A tengeri só igen sok ásványi anyagot tartalmaz - többek között jódot, cinket, kalciumot, mangánt és vasat -, ugyanakkor fontos tudni, hogy a tengerek szennyezettsége miatt igen kevés olyan sólepárló hely található, amely igazán minőségi sót tud manapság előállítani. A legjobb minőségű és ezáltal a legdrágább típusok közé tartozik például a piramis alakú sókristályokból álló Maldon-só, a hawaii Alae-só vagy éppen a franciaországi Fleur de sel, vagyis a só virága.

Ha a terméken a párolt, finomított vagy vákuum felirat szerepel, az olyan sót jelent, melynek feldolgozása során a tengeri sót, illetve a kősót oldják, kristályosítják, illetve finomítják, így érve el a selymes tapintást és az apró szemcséket. Az ilyen só kapható jódozatlan és jódozott verzióban is, nem árt továbbá tudni, hogy a csomósodásmentességet adalékanyagokkal érik el.

Sokan úgy vélik, az egészségtudatosság jegyében érdemes minél természetesebb sófajtákat választani, emellett egyre népszerűbbek az olyan, nálunk is széles körben elérhetővé vált típusok, mint például a Himalája-só, illetve a fekete só. Előbbi, amelyet a himalájai Khewr-bánya mélyéről bányásznak kézzel, és a legtisztább sófajtának tartanak, könnyen felismerhető nagyobb szemű, a vas-oxid-tartalom miatt rózsaszínes árnyalatú kristályairól. A Himalája-sónak számos egészségügyi szempontból jótékony hatást tulajdonítanak, legyen szó a vérnyomás szabályozásáról, a szervezet méregtelenítéséről, az emésztés megkönnyítéséről vagy éppen a tápanyagok felszívódásának elősegítéséről.

Egyre több helyen találkozni a fekete sóval is - a kala, sanchal megjelölés is ezt takarja -, amely szintén Ázsiából származik. A fekete sónak a több ezer éves indiai, természetes orvostudományi rendszer, az ajurvéda tisztító hatást tulajdonít, emellett azoknak is javasolják a hétköznapi só helyett, akik magas vérnyomással küzdenek, emiatt pedig sószegény diétát kell követniük.

Igyál belőle reggel éhgyomorra: 7 rákellenes turmix a nyárra

Csodafinom és extraegészséges nyári turmixokat mutatunk. Nézd meg a képeket és a recepteket, majd készítsd el őket!

Igyál belőle reggel éhgyomorra: 7 rákellenes turmix a nyárra, receptekkel!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük