Az elsavasodás 5 jellemző tünete
Szervezeted súlyos elsavasodása kihat a hétköznapjaidra és számtalan betegség előidézője lehet. Hozd egyensúlyba újra a tested!

beauty and style
Top olvasott cikkek
Szinte minden beteg ember szervezete túlsavasodott. A látens acidózis pedig - lévén tipikus civilizációs probléma - különböző betegségeket, a teljesítőképesség csökkenését és általános rossz közérzetet is okozhat.

Okok és következmények

Létedhez az ételeidből-italaidból származó cukrok és zsírok oxidációja nyomán nyered energiádat, miközben szervezetedben savak is keletkeznek. Optimális energiatermelés esetén az oxidáció során szénsav és víz képződik. A táplálékaidból származó szerves savak is szénsavvá alakulnak. Ez a típusú sav nem terheli meg a szervezetet - kilélegzed. Oxigénhiány esetén az energiatermelés folyamata már nem zökkenőmentes, és melléktermékként olyan savak is képződnek, melyeket a szervezet a légutakon keresztül nem képes kiválasztani. Ilyen például a tejsav és a ketonsav.

Tulajdonképpen csak a vesén át kiválasztott anorganikus savak és a húgysavak segítik elő a látens acidózis kialakulását helytelen táplálkozás esetén. A légutakkal ellentétben a vesén át kiválasztott savak mennyisége nagyon korlátozott, hiszen naponta csak körülbelül 1,5 liter vizelet termelődik. A szervezet sav-bázis egyensúlyának szempontjából alapvetően mindegy, hogy táplálékoddal organikus savakat vagy bázisokat, azaz lúgot veszel-e magadhoz. Így tehát a túlsavasodás okaként két fő dolog jön szóba: a túl sok szervetlen savat tartalmazó étrend vagy az oxigénhiány.

Mitől alakulhat ki?

Látens acidózis akkor alakul ki, ha szervezetedben az oxigénhiány miatt a cukrok és zsírok elégetése nem zajlik tökéletesen. A folyamat során képződött savakat - elsősorban a tejsavat - a tüdő nem választja ki, így megterheli szervezetedet.

De még ekkor sem kell feltétlenül krónikus, látens acidózisnak kialakulnia, hiszen a máj átalakíthatja a szerves savakat. Ehhez azonban sok energiára, tehát oxigénre van szüksége. Ha májad elegendő oxigénhez jut, naponta ötvenszer több protontól tud megszabadulni, mint amennyit a veséd képes kiválasztani.

A savasodás tünetei

Savasodásra nemcsak a célzott mérés eredménye által lehet következtetni. Vannak árulkodó tünetek is, melyek figyelmeztethetnek.

Gyakori jelek

  • Sárgás, petyhüdt bőr.
  • Kellemetlen szájszag.
  • Lepedékes nyelv.
  • Töredezett haj, köröm.
  • Ok nélküli fáradtság.

Belátható következmények

A krónikus túlsavasodás következményei könnyen megérthetőek. Energiahiány következtében egyes sejtjeid és szerveid teljesítőképessége csökken. Amikor szerveid nem működnek optimálisan, szervezeted legkülönbözőbb részein alakulhatnak ki különböző kóros elváltozások, és így már el is jutottál a krónikus betegségekhez.

Mit tehetsz ellene?

A táplálkozáson kívül egyéb tényezők is jelentős szerepet játszanak a túlsavasodás kialakulásában. Éppen ezért a probléma megoldása ezen tényezők megszüntetésében, illetve mérséklésében rejlik.

Oxigénhiány

Ebben az esetben két dolgot – a valódi és a másodlagos oxigénhiányt – kell megkülönböztetni. A valódi oxigénhiány oka a rossz oxigénellátottság. Előállhat szív- és keringési megbetegedések, tüdőbetegségek, de az edzettség hiánya miatt is. Ez utóbbi esetben a megterhelő tevékenységek – extrém esetben már egy kis lépcsőzés is – oxigénhiányt produkál a szervezetben. Másodlagos oxigénhiány akkor keletkezik, ha a sejtek a benned lévő pH-érték miatt nem képesek a jelenlévő oxigént feldolgozni.

Az elsődleges oxigénhiányt úgy lehet kiküszöbölni, ha kezelteted a szív- és érrendszeri, illetve a tüdőbetegséget.

A másodlagos oxigénhiánytól való szabadulás a sejten belüli pH-érték szabályozása útján lehetséges, májad közreműködésével. Ahhoz, hogy májad munkájához elegendő oxigén álljon rendelkezésre, egyrészt serkenteni kell vérkeringésedet – többek között meleg májpakolással –, másrészt csökkenteni kell a terhelést. Ebben az esetben is nagyon fontos a mértékletes táplálkozás. Használhatsz májtámogató gyógynövényeket is, mint amilyenek a máriatövis, a katáng, az apróbojtorján vagy az aloe.

Tipp
Javíthatsz szervezeted oxigénellátottságán, ha rendszeresen végzel légzőgyakorlatokat, kíméletes, kitartást igénylő sportot űzöl. Szintén jót tesz a szaunázás, az antistressz-tréning, illetve a lemondás a dohányzásról.

Májad savbontó munkáját azzal támogathatod, ha csökkented a terhelését diétával, gyógynövényekkel, javítod vérkeringésed meleg hasi pakolással, szaunázással.

Túltápláltság

A túltápláltság megfelelő diétával hosszabb-rövidebb idő alatt leküzdhető. A diétát jelen esetben a kevesebb anorganikus savat - ecet-, szénsav - tartalmazó ételek fogyasztása jelenti. Jó eredményeket érhetsz el böjtkúrák segítségével is. A bázikus ételek átmeneti fogyasztása nem nyújt tartós megoldást, hiszen hatásukra csak rövid időre változik meg szervezetedben a pH-érték, és a bázisokat a vizelettel mindjárt ki is üríted. Nem létezik egyetlen természetes táplálék sem, amely önmagában is bázikus lenne.

Stressz

Nagyon fontos felismerned, hogy a hosszan tartó stressz túlsavasodáshoz vezethet, ugyanis az erek összeszűkülése miatt oxigénhiányos állapot lép fel, melynek következtében súlyosabb esetben akár szervi károsodás is kialakulhat. A stressz megelőzése érdekében érdemes elgondolkodnod azon, hogy valóban olyan fontosak-e azok a helyzetek, történések, amelyek miatt felizgatod magad!

Ha szeretnél még több savasodással foglalkozó cikket olvasni, és érdekelnek egyéb egészségmegőrzéssel kapcsolatos témák is, látogass el az InforMed oldalára!

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük