Rögös túró, aminek nincs párja (x)
Elnyerte a hagyományos különleges termék elismerést, és csak a Kárpát-medencében található meg.
A Rögös túró egyedisége miatt kiemelkedik a hazai tejtermékek sorából. Vajon minden fontos tudnivalót ismersz vele kapcsolatban? Derítsük ki!
A magyar konyha jellegzetességeként legtöbben először a fűszerpaprikára gondolnak. Pedig a Rögös túró is méltó erre a címre, hiszen legalább ugyanannyira utánozhatatlan alapanyaga a gasztronómiánknak. Ezt bizonyítja, hogy az Európai Unió nyilvántartásába vette, így lett a Rögös túró az első tejtermékünk, ami kiérdemelte a hagyományos különleges termék elismerést.
Mit jelent a hagyományos különleges termék cím?
A kategóriába olyan kiváló minőségű élelmiszerek kerülhetnek be, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. A Rögös túró sikeresen eleget tett a feltételeknek, így ma már európai uniós szinten rögzített, hogy csak a tradícióknak megfelelő eljárással lehet elkészíteni.
Igazán a miénk
A Rögös túró másik különlegessége, hogy csak a Kárpát-medencében készül. Számos más túrótípus létezik még a világban, de azok állagukban és ízükben is eltérnek a mi Rögös túrónktól, amit friss, zamatos és kellemesen savanyú íz, valamint egyedi rögös állag jellemez. Mindezt pedig pont a csak rá jellemző előállításnak köszönhetjük.
Amiért megéri fogyasztani
Páratlan tejtermékünk tápanyagtartalom szempontjából is jól teljesít. Magas a fehérjetartalma, több vitamin és ásványi anyag is megtalálható benne, emiatt megéri rendszeresen beépíteni a táplálkozásunkba – még akkor is, ha diétázunk. Változatosan elkészíthető, hiszen édesen és sósan egyaránt finom, bármelyik étkezésre jó választás.
Ha ennyi információ után megkívántad, készítsd el a most következő receptet!
Recept
Túrós csusza sósan
Hozzávalók: 450 g Rögös túró, 400 g csuszatészta, só ízlés szerint, 350 g füstölt szalonna, 2.5 dl tejföl. Elkészítés: A tésztát lobogó, enyhén sós vízben félkeményre főzzük. A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben szép barnára sütjük. Ha elkészült, szűrőlapáttal kiszedjük, majd félretesszük.
A kisült zsírból 3 evőkanálnyit hozzáadunk a tejfölhöz és alaposan elkeverjük. A kifőtt tésztát összeforgatjuk a tejfölös keverékkel és a Rögös túró egyharmadával. A sütőt grill fokozatra és maximum hőfokra állítjuk, és 10-12 percig sütjük a tésztát, hogy a széle megpiruljon.
Kivesszük a tésztát a sütőből, átforgatjuk, ezután hozzáadjuk a Rögös túró és tejföl második harmadát, és újra visszatesszük a sütőbe 10 percre.
Ha kész, a tetejét a maradék tejföllel meglocsoljuk, Rögös túróval és a pirított szalonnával megszórjuk.
További érdekességekért és receptekért látogass el a Rögös túró oldalára: www.rogosturo.hu
Képek forrása: Rögös túró