Honnan ismerhető fel a rheumatoid arthritis? Nem csak az ízületeket veszélyezteti
Tünetei könnyen összetéveszthetők más betegség tüneteivel, és a test több pontját érinthetik.

rheumatoid arthritis 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ízületi gyulladásoknak többféle formája létezik, a rheumatoid arthritis pedig az egyik legsúlyosabb. Bár kialakulásának pontos oka ma sem ismert, a reumatológusok szerint örökletes folyamatról van szó, melynek során az immunrendszer megtámadja az ízületeket borító porcot, amitől az begyullad.

A betegség diagnózisa nehéz, mivel a tünetek könnyen összetéveszthetők más betegségek tüneteivel. Emellett gyakori, hogy felbukkannak a test adott pontján, majd eltűnnek, később egy másik ponton pedig ismét megmutatkoznak. Az alábbi tünetek jó eséllyel rheumatoid arthritisre utalnak, de a pontos kórisméhez mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Nehezen gyógyuló sérülések

Elsősorban fiatalokra jellemző, hogy ha valamilyen sérülés, például bokaficam vagy térdsérülés történik, a seb nem akar begyógyulni. A szakember ilyenkor rendszerint artroszkópos műtétet és fizikoterápiát javasol, holott a panaszokat valószínűleg a rheumatoid arthritis okozza.

Kézzsibbadás vagy kellemetlen bizsergés

A carpalis alagút- vagy kéztőalagút-szindróma szintén a rheumatoid arthritis tünete, amely a csukló és a kezek zsibbadását okozza. Ilyenkor a karban található duzzanat nyomást gyakorol a kéz felé futó idegpályákra, mondja Lisa A. Mandl, a Health reumatológusa. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A kellemetlen érzés éjszakánként különösen erős lehet. Ha valaki ezzel a panasszal fordul orvoshoz, és nincsenek más, rheumatoid arthritisre utaló tünetek, előfordulhat, hogy csak a kéztőalagút-szindrómát azonosítják, míg a valódi probléma rejtve marad. 

Elviselhetetlen lábfájás

A betegek sok esetben a lábfej elülső részén tapasztalhatnak elviselhetetlen lábfájást. A nők ilyenkor lecserélik a magas sarkú cipőt, és ortopéd szakorvoshoz fordulnak. De sarokfájdalom is felléphet, amelyet a sarok közelében található szövetek duzzanatából induló talpi bőnye gyulladása okoz. 

Szemszárazság

A betegség következtében gyakori a Sjögren-szindróma nevű autoimmun betegség kialakulása, ami a szem, a száj, az orr, a torok vagy a bőr szárazságát okozza, és a rheumatoid arthritis korai fázisában megjelenhet, de többnyire csak kísérőtünetként. A legfontosabb itt is, hogy a beteg odafigyeljen a test jelzéseire, és ha szemszárazság mellett mást is tapasztal, ne hallgassa el orvosa elől.

Fájdalmas ízületpárok

Az ízületi fájdalom a rheumatoid arthritis talán legjellemzőbb panasza. Egyes orvosok szerint a fájdalom túlterhelés vagy az idős korban gyakori osteoarthritis következménye. De az is előfordul, hogy tévesen fibromyalgiaként vagy krónikus fáradtságként azonosítják. 

Utóbbi ugyancsak lehet a rheumatoid arthritis tünete. A rheumatoid arthritis miatt kialakult ízületi fájdalom általában egy hétnél is tovább tart, és egyidejűleg megjelenhet a kezekben, térdben és a bokában.

Reggeli zsibbadás

Ez szintén rheumatoid arthritis velejárója lehet, ugyanakkor osteoarthritis is okozhatja. A kettő közti különbség, hogy utóbbinál a zsibbadás körülbelül fél órán belül elmúlik, a  rheumatoid arthritis tünete jóval tovább fennmarad. Kímélő testgyakorlatokkal enyhíthető a zsibbadás.

Merev ízületek

A rheumatoid arthritis különösen a térd és csukó ízületeit fenyegeti, melyek elmerevedhetnek miatta: az ízület körüli inaknál kialakult duzzanat miatt az ízület elveszti rugalmasságát. Az állapot a térd mögött kialakuló cisztához is vezethet, amely akkorára feldagadhat, hogy ellehetetleníti a mozgást. A tünetet könnyű összetéveszteni a sportolás során kialakuló meniscus-sérüléssel, ami hasonló panaszokkal jár.

Reumás csomók

Ha valaki a problémás ízületek közelében kis csomókat észlel a bőre alatt, azok nagy valószínűséggel reumás csomók. Gyakran a boka hátsó részén jelennek meg, de előfordul, hogy elöl. A reumatológus szerint a csomók a betegség egy másfajta formáját, köszvényt is jelezhetnek. Ez ugyan meglehetősen ritka, de a szakszerű kivizsgálás itt is elengedhetetlen.

10 étel, ami csökkenti a gyulladást a szervezetben

Amellett, hogy az ember felhagy a rossz szokásokkal, így az alkoholfogyasztással vagy a dohányzással, valamint a cukrot, a fehér lisztet, a feldolgozott húst vagy a gyorsételeket is elhagyja, az egészséges, gyulladáscsökkentő diéta támogatja igazán a testet.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük