A rettegett HPV

Hogyan védekezz ellene?

A humán papilloma vírus által okozott fertőzés kezeletlenül méhnyakrákhoz és más daganatos betegségekhez vezethet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mi a HPV?

A HPV - azaz a Humán Papillóma Vírus - az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mely kezeletlenül komoly problémákhoz vezet. A vírus hámsejtek magjában képes szaporodni. A HPV egy úgynevezett DNS-víruscsoport, amely azt jelenti, hogy a vírus nem képes önmagában szaporodni, és a reprodukcióhoz gazdasejtre van szüksége, amelynek örökítő-anyagába kapcsolódva sokszorozza önmagát.

A HPV főként a bőrön és a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több, mint száz alfaja van, és ezeknek 10%-a okozhat méhnyakrákot, illetve jóindulatú daganatot.

A HPV meggátolja, hogy a sejt normálisan működjön tovább, úgy kódolja át, hogy a sejt ne tudjon védekezni a továbbiakban a külső hatások ellen, csak a vírust többszörözze, valamint, hogy ne tartson kapcsolatot a környező sejtekkel, így egyre többször szabálytalanul osztódik, és kezeletlenül előbb-utóbb ráksejtté alakul.

Jó, ha tudod!

A WHO - Egészségügyi Világszervezet - 2006-os kutatásából kiderült, hogy közel 650 ezer nő hal meg évente méhnyakrákban. Magyarországon négy évvel ezelőtt 1188 ilyen esetet diagnosztizáltak, és körülbelül egyharmaduk halt meg. A fejlett országokban 10 ezer lakosonként 10 új megbetegedéssel lehet számolni. Az egész világon körülbelül 630 millió fertőzött ember él. Az aktív szexuális életet élők nagyjából 82%-a átesik a fertőzésen legalább egyszer, a legveszélyeztetettebb korosztály a 15-24 évesek. A méhnyakrák kialakulásának 99,7%-áért felelős a HPV valamelyik alfaja.

Hogyan ismerheted fel?

A HPV-fertőzés egyik legegyértelműbb jele a szeméremtest környékén kialakuló puha, rózsaszínű szemölcs, ami a bőrből ki is emelkedhet, de lehet egyenletes felszínű, lehet kisebb és nagyobb is.

Sajnos azonban a legtöbbször tünetmentes, így sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek.

Legmegbízhatóbban a méhnyakrák-szűrés mutatja ki a betegséget. Ha az elküldött mintában a citológus talál valamilyen HPV-re utaló jelet, akkor azt jelzi a nőgyógyász felé, és kér egy HPV-tesztet. Ez azonban nem minden esetben következik be, így a rákszűrés sem mindig segít a diagnosztizálásban.

A HPV az esetek 90%-ában magától felszívódik, köszönhetően az immunrendszer munkájának, de a maradék 10% miatt mindenképpen vegyél részt évente rákszűrésen.

Megelőzés

Az egyik legbiztosabb megelőzés a HPV-védőoltás, amely megvásárolható itthon is. A biztonságos és felelősségteljes szexuális élet is csökkenti a rákos megbetegedés valószínűségét, ami azért fontos, mert a száj- és az akörüli fertőzést orális szex útján kaphatod el.

Ráadásul egy fertőzött nő szoptatás közben a csecsemőjét is megfertőzheti.

Már egy éve elérhető hazánkban az a négykomponensű védőoltás, amely a HPV vírus által okozott nemiszervi szemölcs és méhnyakrák ellen nyújt a tervezettnél is szélesebb körű védelmet. A legfrissebb eredmények szerint ugyanis még további tíz rákkeltő HPV-típus ellen is védhet, valamint ez az első olyan HPV-vakcina, amelyről a közelmúltban egy nemzetközi kongresszuson adatokat közöltek, hogy a nők körében akár 45 éves korig is hatékony lehet.
Forrás: HPV infó
Ha szeretnél bővebben olvasni a HPV veszélyeiről, a megelőzésről, akkor mindenképpen látogass el a HPV infó oldalára!
Ezt is szeretjük