Miért kell ébredés után azonnal vécére menni? A tudomány megadja a választ

A hormonok is hatással vannak a vizelési ingerre.

wc-hugyuti-vizeles-inger
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Általános tapasztalat, hogy a kora reggeli órákban sokkal erősebb a vizelési inger, ami miatt az ébredés után az első út máris a vécére vezethet, egy csésze reggeli tea pedig tovább fokozhatja a helyzetet délelőtt. Az orvosok szerint a természetes folyamattól nem is kell megijedni.

A gyakori vizelési ingert sokszor említik a terhesség, a felfázás vagy más húgyúti problémák, többek között a hiperaktív húgyhólyag tüneteként. Reggelente viszont egészen más is lehet az inger oka.

Hormonok befolyásolják a vizelést

A test működése az éjszakai pihenési fázisban természetes módon lelassul, így a vesék kevésbé szűrik a vizeletet, a hólyag pedig több folyadékot tart meg, és egy vazopresszin nevű hormon szerepe nő meg ilyenkor. Ez a hormon arra ösztönzi a sejteket, hogy a véráramban tartsák a vizet.

A vazopresszin vagy más néven antidiuretikus hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a szervezet vízvisszatartását segíti. Akkor van feladata, amikor a szervezet kevés vízhez jut, így pedig a vérben növekszik a nátrium- és kálium-ionok koncentrációja. Az ADH segítségével a víz a sejtekből a véráramba kerül.

A termelődést befolyásoló tényezők

A hormon hiánya vízveszteséghez, kiszáradáshoz vezetne. Teljes, kóros hiánya ritkán, egy diabétesz inszipidusz nevű betegségnél fordul elő, ami olthatatlan szomjúságérzettel és állandó vizelési ingerrel jár. Ilyen esetben orrspray vagy orális gyógyszer formájában pótolhatják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az alacsony ADH-hormonszint más esetben is dehidratáltsághoz, fokozott szomjúságérzethez és fejfájáshoz vezet. A hormon termelődését több tényező befolyásolja, például gátolja az alkohol, ezzel magyarázható az, hogy néhány pohár ital után sokkal gyakrabban kell vécére menni. A kávéban és teában található koffein, valamint a szteroid is csökkenti a termelődését.

Ha valaki az első vécézéstől függetlenül egész délelőtt erős vizelési ingert érez, vagy mindez más tünetekkel, fájdalmas vizeletürítéssel, hátfájással vagy hosszabb ideig tartó kiszáradással, fáradékonysággal is társul, orvoshoz kell fordulnia. Míg előbbi tünetek húgyúti fertőzést, utóbbiak cukorbetegséget is jelezhetnek.

Ezt is szeretjük