Új módszerek itthon is a rákgyógyításban

Nem lesz halálos a rettegett kór

A tudósok szerint fordulópontjához ért a betegség gyógyítása. A daganatok kezelése hatékonyabbá vált.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi években a rákkutatás komoly eredményeket mutathatott fel mind a diagnózis, mind pedig a kezelések tekintetében. Új képalkotó eljárások születtek, és a kemoterápia mellett hatékony gyógyszereket dobtak piacra. Mindez pedig remélhetőleg nem csak reményt adhat a daganatos betegeknek.

Genetikai háttér és képalkotó diagnosztika

Komoly fejlődés figyelhető meg a rákos megbetegedések genetikai hátterének feltárásával kapcsolatban. Új daganatosztályozási rendszer van kialakulóban, melynek köszönhetően könnyebb lesz felmérni a páciensek daganatos betegségekre való hajlamát.

A diagnosztikai újításoknak köszönhetően pedig szinte már a sejtek szintjén nyomon követhetővé válik a daganatok szervezeten belüli elhelyezkedése. A diagnosztikai eljárások ilyen mértékű fejlődése elősegíti a rák elleni küzdelem – a sugárterápia, gyógyszeres kezelés, valamint a műtéti eljárások – hatékonyabb terápiás alkalmazását.

Új rákgyógyszerek

Mindezen fejlesztéseknek köszönhetően a szokásos kemoterápiás anyagokhoz képest jóval kevesebb mellékhatással járó új rákgyógyszerekből tíz már itthon is elérhető. Ezekkel a készítményekkel hatékonyabban gyógyíthatók az emlő-, vese-, tüdő-, bél-, illetve májdaganatok. Ezen kívül pedig segítik egyes limfómák és emésztőszerv-rendszeri daganatok gyógyítását is. Az új készítmények közül az egyik leghatékonyabb például képes gátolni a daganat vérellátását, valamint megelőzi a rákos sejtekhez kapcsolódó erek kialakulását. Mindennek köszönhetően mintegy elzárja a daganatot a szervezet más részeitől, hatékonyan megelőzve ezzel az áttétek kifejlődését.

Ez a készítmény ma négyféle ráktípus – emlő-, vastag- és vékonybél-, vese-, valamint tüdőrák – esetén alkalmazható. A kutatások folynak már arra vonatkozólag is, hogy a gyógyszer alkalmazását kiterjesszék az agydaganat, valamint a hasnyálmirigyrák kezelésére is. A készítmény széleskörű alkalmazási lehetőségét az teszi lehetővé, hogy mindenféle rákos sejtnek szüksége van vérellátásra a növekedéshez.

Fénnyel a vastagbélrák ellen

Ír tudósok egy olyan diagnosztikai módszeren dolgoznak, mellyel egyszerűbbé válhat a vastagbélrák diagnosztikája. Magyarországon jelenleg béltükrözéssel mutatható ki a vastagbélrák. Ha a tudósok a kutatások végére érnek, egy sokkal egyszerűbb és fájdalommentesebb módszerrel is lehetővé válik majd a daganat felismerése. Az eljárás lényege, hogy a beteg szervezetébe az orvos egy olyan fényérzékeny vegyületet juttat, mely képes a daganatos sejtekhez kapcsolódni. Ezt követően az érintett területet kék színű sugarakkal világítják meg. A speciális fény hatására a szervezetbe juttatott anyag aktiválódik, a rákos sejtek pedig vörös színűvé válnak a vizsgálat során. Ezzel az eljárással a vastagbél rákos sejtjei sokkal könnyebben válnak láthatóvá az orvos számára.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A tudósok véleménye

A szakemberek szerint ezekkel az új fejlesztésekkel a rákgyógyítás fordulóponthoz érkezett. A forradalmian új gyógyszerek segítségével a daganatos megbetegedések olyan krónikus, de szinten tartható betegséggé válhatnak, mint például a diabétesz.

Ez voltaképpen azt jelenti, hogy bár a rákot nem tudják tökéletesen gyógyítani - egyelőre -, a betegség nem lesz halálos kimenetelű.

Ezt is szeretjük