Ez történik, ha lenyeled a rágógumit

7 évig a gyomorban marad?

Talán minden nap rágógumizol, ám csak ritkán nyeled le. Mi történik, ha mégis?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán te is hallottad már, hogy ha véletlenül lenyeled a rágógumit, valahol összeragasztja az emésztőrendszeredet. Van, aki szerint - a gyomorsav maró hatása ellenére - hét évig nem hagyja el a gyomrodat.

Számos ilyen és ehhez hasonló mendemonda él a köztudatban, ám ha kíváncsi vagy, mi történik valójában a szervezeteden belül a rágógumival, eláruljuk.

Miből áll a rágógumi?

A rágógumi az emberi szervezet számára emészthetetlen anyag. Ami az összetevőket illeti, nem is hinnéd, mennyi különös, mesterséges anyagot belezsúfoltak az apró drazséba. Egy átlagos rágógumi tartalmaz édesítőszereket - például szorbitot, aszpartámot, aceszulfám-K-t -, sűrítőanyagként gumiarábikumot, emulgálószerként szójalecitint, fényező anyagként karnaubaviaszt, valamint különféle aromákat, színezőanyagokat.

Lenyelted a rágót?

Bár a rágógumi lebontását a nyál a szájban megkezdi, megbirkózni nem képes vele, csak rághatóvá teszi. Ha lejjebb csúszik, a nyelőcsövön át a gyomorba kerül, de a gyomorsav sem képes lebontani, így továbbhalad az emésztőrendszeren. A bél perisztaltikus mozgásának köszönhetően nagyjából két nap alatt átjut a szervezeten.

A 14 legjobb ötlet szájszag ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mikor lehet baj belőle?

Ha valaki rendszeresen nyel le rágógumit, a szervezetében felhalmozódhatnak az apró gumidarabok, ami az emésztőrendszer elzáródásához vezethet. Ez inkább gyermekeknél fordulhat elő - egyrészt esetükben gyakoribb, hogy véletlenül lenyelik a rágót, másrészt emésztőrendszerük kisebb átmérőjű, így nagyobb az elzáródás veszélye. Hozzá kell tenni, hogy szerencsére az ilyen balesetek meglehetősen ritkák.

Rákkeltő anyagok a rágógumiban

Sajnos azok a vegyületek, melyeket a rágógumi csomagolásának hátoldalán látsz, nem veszélytelenek. Az aszpartám és az aceszulfám-K is rákkeltő édesítőszer. Előbbi folyamatos viták tárgyát képezi. Több kutatás is kapcsolatot mutatott ki az aszpartám és a rák kialakulása között.

Utóbbi betiltását sürgetik külföldi táplálkozási szakértők, mivel állatkísérletek során rákkeltőnek bizonyult. Természetesen ezek a vegyületek elsősorban nagy mennyiségben fogyasztva veszélyesek: ha tehát napi egy-két rágógumit rágsz el, nem kell aggódnod.

Ezt is szeretjük