Tudtad, hogy egy hónap múlva kezdődik a pollenszezon? Már februárban jelentkezhetnek a tünetek
Dr. Balogh Katalin allergológus szerint nincs sok időd, ha allergiás vagy.

no-orrfujas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavasz hírhozója, a nyírfa virágzása kapcsán sokak szeme könnybe lábad, ám nem annyira az örömtől, mint inkább az allergiától. A mogyoró- és az égerfát követően vagy akár egy időben nyitja majd a következő pollenszezont - enyhe időben akár már február végétől kezdődően.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a nyírfaallergia tüneteiről és tartós kezelésének lehetőségéről beszélt.

Korábban kezdődhet a pollenszezon

A pollennaptár szerint hivatalosan február közepétől, végétől kezdődik a pollenszezon, ám az elmúlt évek időjárási változásai rendszerint átírták ezt. Egy pár éve már január végén allergiás tünetek jelentkeztek a mogyoró- és égerallergiásoknál, február végén pedig már magas pollenszintet is jeleztek az ország több térségéből. Volt azonban olyan év is, amikor az elhúzódó tél után a vártnál később, de hirtelen robbant be a tavasz, egyszerre három-öt allergén növény is virágzásnak indult, jelentős próbának téve ki az allergiások szervezetét.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Nem tudni biztosan, hogy az idei év mit tartogat időjárási szempontból, ezért jobb nyomon követni a pollenjelentést. Aki tüneti kezelést használ allergia ellen - szteroid orrspray-t használ, antihisztamintartalmú gyógyszereket szed -, ne várja meg a tünetek jelentkezését. Számukra legkésőbb akkor ajánlott orvoshoz fordulni, amikor az aktuális pollenjelentés szerint az allergén növény pollenjei megjelentek a levegőben.

Aki allergén immunterápiával tartósan enyhítené allergiás tüneteit, annak már orvoshoz kell fordulnia, mert ezt a típusú kezelést az allergén növény pollenszórása előtt két-három hónappal el kell kezdeni!

Hogyan zajlik az allergén immunterápia?

- Az allergén immunterápiát megelőzően allergiavizsgálatot kell végezni, majd a tünetek függvényében lehet pontosan megállapítani, hogy az érintett pontosan mire allergiás. Amennyiben nincs egyéb kizáró ok, az allergén immunterápiás kezelést ezt követően lehet megkezdeni. A tablettát vagy spray-t naponta egyszer, a kezelőorvos által előírt módon kell alkalmazni, a hatóanyag a nyelv alól szívódik fel. Ezzel a típusú kezeléssel már az első évben jelentősen csökkenteni lehet az allergiás tüneteket - korábbi adatok szerint közel 50%-os javulás érhető el, főként orrdugulás és szemviszketés terén. A teljes terápiát legalább három éven át kell folytatni a több évre szóló, tartós, akár 10-12 éves eredmény érdekében - magyarázza dr. Balogh Katalin. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ez az utolsó pillanat az idei kezdésre

Az allergén immunterápiás kezelést az allergiás tüneteket okozó növény virágzása előtt legalább két hónappal meg kell kezdeni. Ezért, ha nem szeretnél gyógyszert szedni ebben a szezonban, vagy nem érzed elég hatásosnak a korábbi kezelést, és szakemberrel konzultálnál a tartós kezelési lehetőségről, mielőbb - legkésőbb január végéig - fordulj allergológushoz!

Allergiás kiütések okai

Ha nemcsak a pollenallergia kínoz, nézd meg a következő képeket! A bőrpír kísérőtünetei - attól függően, hogy mi okozza őket - nagyon mások lehetnek. 

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük