Puffadás az első tünet! Ezt a női rákbetegséget tudják gyorsabban kimutatni a jövőben
Új szűrési módszert fejlesztettek ki amerikai kutatók.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A korábbinál kétszer több petefészekrákos esetet képes feltárni egy új vizsgálati módszer, melyet amerikai kutatók fejlesztettek ki.

Az új szűrési technika harmadik fázisú klinikai próbáit Nagy-Britanniában végezték.

Új szűrési módszer petefészekráknál

Az új szűrési módszerrel a kutatók a CA125 nevű fehérje vérbeli változását követték figyelemmel, mely a petefészekrákos betegek vérében gyakran magasabb. A kapott adatokat számítógépre vitték, és kockázati tényezők - kor, a fehérje eredeti szintje, változásának mértéke - alapján meghatározták a betegség kialakulásának kockázatát.

A világ legnagyobb petefészekrák-szűrési klinikai próbája során az új módszer helyesen diagnosztizálta az invazív, hámszövet-eredetű petefészekrák 86%-át.

Az ötödik leggyakoribb rákfajta nőknél

A petefészekrák az ötödik leggyakoribb daganatos betegség a nőknél. Miközben az emlőrák halálozási aránya háromszor magasabb, a petefészekrákkal diagnosztizált betegeket gyakran már nem lehet gyógyítani, hamarabb halnak meg, kevesebb mint 50%-uk él öt évig.

Puffadás lehet az első tünet

Ha korai stádiumban fedezik fel, a gyógyulási aránya 90%-os. Kevés tünete van, a hasi fájdalmat és felfúvódást gyakran tulajdonítják más betegségek tüneteinek.

A londoni University College - UCL - szakemberei által 14 éven át végzett átfogó próbákba 202 638 nőt vontak be, valamennyien ötven év fölöttiek voltak, és átestek a menopauzán. Usha Menon professzor, a klinikai próbák irányítója bátorítónak nevezte az eredményeket.

- Azt mutatják, hogy a CA125 fehérje profilján alapuló korai felfedezési stratégia használata jelentősen javította a rák kiszűrését, ha összehasonlítjuk a korábbi szűrési próbálkozásokkal.

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban közzétett tanulmány 46 232 résztvevő előzetes eredményein alapul, akiket az első kezdeti teszt után rendszeresen szűrnek a szakemberek. A végső eredmények őszre várhatók.

Ezt is szeretjük