Szúró fájdalom, folyás, hányinger
A petefészek-gyulladás tünetei
A súlyos fertőzés akár meddőséghez is vezethet: figyelj a jelekre, és fordulj orvoshoz!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nőket érintő nemi betegségek közül mostanában a gombás fertőzésről lehet a leggyakrabban hallani, pedig valójában a petefészek-gyulladás is legalább olyan gyakori. Felismerését nehezíti, hogy kezdeti stádiumban a betegségnek nagyon hasonló tünetei lehetnek, mint a hüvelygombának, ha azonban nem kezeled időben, szövődményei akár meddőséghez is vezethetnek.

Éppen ezért fontos, hogy az első gyanús tünetek jelentkezésekor ne a legközelebbi patika felé vedd az utad, még akkor se, ha a vény nélkül kapható hüvelygomba elleni szerek már többször is beváltak.

Gomba vagy gyulladás?

A petefészek-gyulladás és a gombás fertőzés közti legfontosabb különbség, hogy az első esetben bakteriális fertőzés, míg az utóbbiban a hüvelyben kórosan elszaporodó gombaspórák okozzák a kellemetlen tüneteket. A petefészek-gyulladást leggyakrabban gonorrhea- vagy trichomonas-fertőzés okozza: a baktériumok a hüvelyben telepednek meg, és innen jutnak el a petefészekbe - gyakran ezzel egyidejűleg a petevezetékbe is.

Ezekkel a baktériumokkal leginkább meleg vizű fürdőkben találkozhatsz, de könnyen elkaphatod nemi úton is. A gonorrhea a nemi szervek mellett sokszor a száj nyálkahártyájában is megtalálható, ha tehát közösülés során körültekintően gondoskodsz a védekezésről, orális szexszel még akkor is elkaphatod. A fürdő és a szex mellett legkönnyebben felfázással szedheted össze ezeket a kórokozókat, ha pedig nem kezeled magad elég alaposan, még sokáig érzékeny maradhatsz a betegségre.

Figyelj a jelekre!

Éppen ezért a vény nélkül kapható kenőcsök és kúpok a petefészek-gyulladás ellen mit sem érnek, a baktériumok okozta gyulladást ugyanis csak megfelelő antibiotikumos kezeléssel lehet megszüntetni. Bár sok esetben összetéveszthetőek az első jelek, az idült petefészek-gyulladásnak sokkal fájdalmasabb tünetei vannak, mint a gombás fertőzésnek.

Tünetek

  • Láz.
  • Hányinger.
  • Erős, szúró alhasi fájdalom a petefészek két oldalán.
  • Folyás.
  • Fájdalmas vizeletürítés.
  • Vérrel pettyezett vizelet.

A legegyszerűbben úgy tudod megkülönböztetni a két betegséget, hogy míg a gombás fertőzés során a hüvelyből ürülő váladék gyakran irritálja a külső nemi szervet is, a petefészek-gyulladás jellemzően belső hasi fájdalmat okoz. A pontos diagnózis megállapításához azonban feltétlenül menj el nőgyógyászodhoz, a szükséges gyógyszereket ugyanis csak ő írhatja fel neked.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Diagnózis

Azt, hogy tulajdonképpen milyen fertőzésed van, a nőgyógyász egy egyszerű kenettel el tudja dönteni. A hüvelyből vett mintát később egy laboratóriumban tenyésztik ki, így pár nap alatt kiderül, hogy gomba vagy baktérium telepedett-e meg a hüvelyedben. Ezt követően általában egy rövid antibiotikumos kezeléssel könnyen gyógyítható a petefészek-gyulladás, azonban ahhoz, hogy a visszafertőződést elkerülhesd, még akkor is jobban oda kell figyelned magadra, ha már teljesen tünetmentes vagy. A betegség ugyanis akár krónikussá is válhat, ebben az esetben pedig az állandó alhasi fájdalmak mellett az is előfordulhat, hogy az állandó gyulladt állapot miatt a petefészekben összenövések keletkeznek, és meddővé válsz.

Megelőzés

Ha szeretnéd elkerülni a betegséget vagy a visszafertőződést, elsősorban a megfelelő higiéniáról kell gondoskodnod. A legjobb, ha minden szexuális együttlét előtt és után alaposan megmosdasz, ha pedig fokozottan érzékeny vagy a nemi betegségekre, fürdés előtt a kádat is rendszeresen fertőtlenítsd. A téli időszakban az öltözködésedre is különösen ügyelj: mindig olyan ruhát vegyél fel, ami derekadat eltakarja, és ne ülj le hideg lépcsőkre vagy padokra. Mivel pedig a meleg fürdő legalább olyan káros lehet, mint kellemes, ezt is jobb, ha mellőzöd, vagy legalábbis abban az érzékenyebb időszakban, amíg az antibiotikumos kezelést követően nem áll helyre a normál hüvelyflórád.

Ezt is szeretjük