Elsőfokú riasztás! Itt a legdurvább a parlagfűhelyzet az országban
Hazánkban 1,5-2 millió ember szenved parlagfű-allergiában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ország több részén elérte az elsőfokú riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Ezt az információt közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ - csütörtökön a Facebook-oldalán.

Elsőfokú riasztás a Balatontól délre és a keleti országrészben

Azt írták, a múlt héten a Balatontól délre, a Somogyi-dombság, valamint a Mezőföld, továbbá a Duna vonalát átlépve a Kiskunság nagyobb részén összefüggően és az ország keleti határszakasza mentén is elérte a parlagfű pollenkoncentrációja a légköbméterenkénti 30-49 pollenszemet.

Ezért az Országos Környezetegészségügyi Intézet ezekre a tájakra elsőfokú, piros riasztást adott ki.

Piros színnel jelölt városok

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképén piros színnel jelölték többek között az ország keleti határvonalát, beleértve olyan nagyvárosokat, mint Nyíregyháza, Debrecen és Békéscsaba, továbbá nyugaton Székesfehérvár, Kecskemét, Kaposvár és Szekszárd térségét.

Másodfokú riasztás az ország túlnyomó részén

Emellett az ország túlnyomó részén figyelmeztető - narancs - jelzés van érvényben, ez alól csak a Visegrádi-hegység és a Börzsöny, valamint a Villányi-hegység térsége kivétel. A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan a következő napokban, hetekben emelkedni fog, az arra érzékenyek készüljenek fel tüneteik erősödésére - figyelmeztetett az ÁNTSZ.

Hetente frissülő parlagfűadatok

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül, és elérhető: a http://oki.antsz.hu/ címen, valamint a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet.

Ezt is szeretjük