Meglepő, mi jósolhatja meg évekkel korábban a Parkinson-kórt: ezekhez a gyomorpanaszokhoz köthető

A Parkinson-kór kialakulását megjósolhatják bizonyos gyomorpanaszok is - derült ki egy friss kutatásból.

Parkinson-kór korai tünete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kutatók szerint a Parkinson-kór fokozott kockázatára utalnak bizonyos emésztési problémák, amire nemrég sikerült bizonyítékot is találniuk.

Összesen 4 olyan, az emésztőrendszerrel kapcsolatos panaszt vettek észre, amik szoros összefüggést mutattak az évekkel később kialakuló, jelenleg még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel.

A Parkinson-kór korai tünete lehet az emésztési probléma

A Parkinson-kór egy progresszív idegrendszeri betegség, jellemző tünetei közé tartozik a lelassult mozgás, az izommerevség és a remegés. A Gut magazinban megjelent 2023-as kutatás szerint azonban bizonyos gyomorpanaszok már akár évekkel korábban megjósolhatják a kialakulását. 

GettyImages-951222740

A székrekedés, a nyelési nehézség, azaz diszfágia és a gyomorürülési zavar, a gasztropatézis több mint kétszeresére növeli a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, míg a hasmenés nélküli irritábilisbél-szindróma (IBS) 17%-kal emeli a rizikóját. 

A tanulmányban a kutatók azt is pedzegették, hogy a vakbélműtét pedig csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát, hiszen feltételezéseik szerint a kiváltó ok a vakbélben keresendő. A kutatás társszerzője, dr. Pasricha elmondta a MedicalNewsToday oldalán, hogy arra ugyan számítottak, hogy az eredmények összefüggést mutatnak a bélrendszeri állapotok és a Parkinson-kór kialakulása között, mégis meglepődtek azon, hogy mennyire meghatározóak lehetnek ebben a folyamatban.

Már egyre több kutatás mutat arra, hogy a Parkinson-kór a bélben kezdődhet, de a jelenlegi vizsgálat során a kutatók olyan bizonyítékokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy egy bélben keletkező autoimmun válasz a Parkinson-kór korai szakaszának hasonló stádiumához vezethet. Az átfogó kutatás során több ezer orvosi feljegyzést vizsgáltak meg, összesen 24 624 Parkinson-kórral diagnosztizált ember adatait vették górcső alá, ezeket hasonlították össze Alzheimer-kórban, cerebrovaszkuláris, azaz az agyi erekhez kapcsolódó betegségekben és egészséges szervezetű emberek adataival. Ezután megvizsgálták azt, hogy milyen arányban szenvedtek bizonyos bélrendszeri problémákkal a diagnózist megelőző években, és ekkor vették észre a kapcsolatot. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hüvelyszárazság enyhítése hormon nélkül!

Az égő, feszülő érzéssel, nehézkes együttlétekkel járó hüvelyszárazság a változókornál korábban is kialakulhat. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segít enyhíteni a panaszokat. A kozmetológiából jól ismert hialuronsav mellett gyógynövények kivonatát tartalmazza. A Cikatridina használata a menopauzában tartósan ajánlott, a terhesség és szoptatás alatt pedig az orvos ajánlása szerint.

A Cikatridina patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Külön csoportokba osztották azokat a felnőtteket, akiket valamilyen bélbetegséggel diagnosztizáltak, beleértve a Crohn-betegséget és azt is, hogy átesett-e vakbélműtéten. Öt éven keresztül tanulmányozták orvosi feljegyzéseiket, hogy megtudják, kinél alakult ki Parkinson-kór vagy más neurológiai probléma.

Már 2003-ban felmerült a Parkinson-kór és a bélbetegségek kapcsolata, méghozzá dr. Heiko Braak közreműködésével, aki frankfurti Johann Wolfgand Goethe Egyetem egyik professzora, és ő volt az első, aki felvetette, hogy a Parkinson-betegség olyan embereknél alakul ki gyakran, akik korábban valamilyen emésztőrendszeri problémában szenvedtek. Éppen ezért ezt a jelenséget Braak-hipotézisnek nevezték el.

A Parkinson-kórban szenvedő egyének idegrendszerében alfa-szinuklein, egy fehérje felhalmozódása történik, ami csomókat képez, ezeket Lewy-testeknek neveznek. Dr. Heiko Braak szerint az abnormális alfa-szinuklein a vagus ideg - mely a gyomor-bélrendszer, a szív és más szervek közötti kommunikációért felelős - segítségével terjedhet a bélből a középagyba.

GettyImages-1127009309

Ettől függetlenül a kutatók felhívták arra a figyelmet, hogy nincs ok aggodalomra. A Parkinson-kór kialakulásának általános kockázata alacsony, így még 2–4-szeres növekedés is nagyon kicsi rizikót jelent. Az előbb felsorolt gasztrointesztinális betegségekben szenvedő betegek túlnyomó többségénél tehát soha nem fog kialakulni. Mindenesetre ez a tanulmány olyan jövőbeni terápiákhoz vezethet, amelyek segíthetnek lelassítani a Parkinson-kór progresszióját, így tovább fogják vizsgálni az eredményeket. 

Olvass tovább: ez a tápanyag segíti az idegrendszer és a máj egészséges működését

A kolin se nem vitamin, se nem ásványi anyag, de nagyon fontos az egészség szempontjából. Hiánya a zsírmáj kockázatát is növelheti.

Támogatja az idegrendszer és a máj egészséges működését: mennyi kolint kell bejuttatni a szervezetbe egy nap?

A kolin se nem vitamin, se nem ásványi anyag, de nagyon fontos az egészség szempontjából. Hiánya a zsírmáj kockázatát is növelheti.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük