Nem mindegy, hogy veszed be a gyógyszert! Pajzsmirigybetegségnél sok mindenre figyelni kell

A pajzsmirigyproblémák az egész szervezetre kihatnak, ezért gondos kezelést igényelnek.

gyógyszer (3)
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A pajzsmirigy-alulműködés itthon népbetegségnek számít, mely a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényel. 

Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa arról beszélt, hogy milyen hibákat követhet el a beteg a kezelés során, és mire kell odafigyelni. 

Mire kell figyelni pajzsmirigy-alulműködés esetén?

Nagyon sokan egyedül a pajzsmirigyserkentő hormon - TSH - értékét ellenőriztetik, ám sokkal pontosabb képet kaphat a páciens és az orvos is, hanem a T3, T4 és a pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitest - ATPO - szintjét is megvizsgáltatja. Ezek ugyanis nagyban árnyalják a képet, mert egyedül a TSH nem elég a zavar pontos diagnózisához. A labor mellett szükség lehet a pajzsmirigy ultrahangvizsgálatára is.

Oda kell figyelni a gyógyszerszedésre is, pajzsmirigygyógyszert nagy körültekintéssel szükséges bevenni, hiszen vannak olyan ételek, italok és egyéb készítmények, amelyek egyidejű alkalmazása csökkenti a szer felszívódását. Ezért a gyógyszert érdemes reggel, éhgyomorra és vízzel bevenni, és fél órát kell várni a reggeli vagy a kávé elfogyasztásáig.

Kutatások szerint az autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar és a szintén autoimmun gluténérzékenység gyakran együtt jár, ezért érdemes a betegeknek vizsgálatot kérnie cöliákiára.  Ha pedig valóban fennáll, a gluténmentes étrend javíthat a beteg állapotán.

A hormonális zavart és a pajzsmirigyproblémákat jobb mielőbb felfedezni. Ezek a jelek az arcon árulkodnak meglétükről. 

A terhesség során sokszor nem ellenőrzik kellő rendszerességgel a pajzsmirigyzavarral küzdő kismamák értékeit. Probléma esetén pedig vetélést, koraszülést és fejlődési rendellenességeket is okozhat a nem megfelelően kezelt betegség. Ezért szükséges minden trimeszterben vérvétel útján meggyőződni a TSH-, T3-, T4-, ATPO-értékekről. Az áldott állapot alatt a pajzsmirigyfunkciókban változások következnek be, ezért ekkor mások a referenciatartományok.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A tej fogyasztásával is csínján kell bánni, mivel a benne lévő kazein lebontása igen nehézkes. Ez nagy energiákat von el az egész szervezettől és a pajzsmirigy hormontermelésétől is. Kerülni kell az ízfokozókkal, tartósítószerekkel teli élelmiszereket, valamint a túlcukrozott ételeket is, mert ezek könnyen felboríthatják a hormonháztartást.

A pajzsmirigy-alulműködés egy olyan betegség, amely gyakran más hormonális rendellenességekkel jár együtt. Ezért célszerű ilyen esetben utánajárni annak, nincs-e mellette progeszteronhiány, IR, PCOS, mellékvesezavar vagy alacsony AMH-szint. Ez utóbbi ellenőrzése kiemelten fontos meddőség esetén, ugyanis segítségével képet kaphatunk arról, hogy vajon mikor fogynak el az érett petesejtek.

Ezt is szeretjük