Egyszerű memóriateszt, ami pillanatok alatt leleplezi a demenciát: csak egy papír meg ceruza kell hozzá

Nagyon hatékony ez a teszt, amivel a demenciát már a korai szakaszában fel lehet ismerni.

Otthoni demenciateszt
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A demencia korai felismerése kulcsfontosságú az állapot megfelelő kezeléséhez. A kognitív hanyatlás első jelei közé tartozik a komplex viselkedési minták és képességek zavara. Ezek tesztelésére egy rendkívül hatékony, mégis egyszerű módszer létezik, melyhez mindössze csak egy papírra és egy ceruzára van szükség.

Otthoni demenciateszt rajzolással

Ez a teszt azt vizsgálja, hogy egy személy képes-e helyesen lerajzolni egy analóg órát, amihez gyakran egy üres kört kell kiegészíteniük. Az orvos először arra kéri a vizsgálat alanyát, hogy helyezzen el számokat az óralapon, majd rajzoljon mutatókat, amelyek egy meghatározott időpontot, például 11 óra 10 percet mutatnak.

Otthoni demencia teszt 1
Fotó: Nurma Agung Firmansyah / Getty Images Hungary

Ez a feladat próbára teszi a vizsgált személy kognitív képességeit több szempontból. Először is azokat a mentális készségeket, amelyek a munkamemóriát, a rugalmas gondolkodást és az önkontrollt érintik. Másodsorban a térben elhelyezkedő tárgyak közötti viszony észlelésének képességét. Ezenkívül az absztrakt formában történő sorrend és mozgás ábrázolását, a figyelmet és koncentrációt is mérik vele. Ezek a képességek kritikusak az óra pontos lerajzolásához. 

Itt szabadon és boldogan élhetnek demenciával az emberek: nem mindennapi helyet hoztak létre nekik

Elolvasom

A teszt pontozása

A VerywellHealth szakemberei szerint a teszt pontozása változatos lehet; több mint 15 különböző módszer létezik. Néhány bonyolultabb rendszer akár 10, 15 vagy 20 pontot is adhat az alapján, hogy a számok sorrendje, azok elhelyezkedése és a mutatók helyzete helyes-e. Egyszerűbb verziók esetében csupán egy pontot kap a személy, ha a rajz helyes, és nullát, ha nem. A teszt eredményei segítenek felmérni, hogy a személy esetlegesen demenciás állapotban van-e, és szükség van-e további vizsgálatokra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az óra lerajzolásának előnyei és korlátai

Az óra lerajzolásának tesztje gyors és egyszerű, csak néhány percet vesz igénybe, és minimális eszközszükséglettel, egy ceruza és egy papírlap segítségével elvégezhető. Könnyen adminisztrálható, és nem igényel különösebb képzést, ha az egyszerű pontozási módszert alkalmazzák.

Bár erős jelzést adhat a korai demenciáról, nem képes különbséget tenni a demencia egyes típusai közt, mint például az Alzheimer-kór. Ezenkívül, ha a tesztelő nem képzett egészségügyi szakember, félreértelmezheti az eredményeket, ami téves diagnózishoz vezethet.

Az Alzheimer-kór főbb tüneteiről korábban írtunk.

Otthoni demencia teszt 2
Fotó: Eshma / Getty Images Hungary

Végső soron az óra lerajzolásának tesztje egy hasznos eszköz a demencia, különösen az Alzheimer-kór korai szakaszának szűrésére. Ez egy egyszerű kísérlet, amely betekintést nyújthat egy személy kognitív állapotába, és segíthet abban, hogy még idejekorán elkezdődjenek azok a kezelések, amik lassíthatják a betegség előrehaladását.

A demencia és az elhízás ellen is használ a MIND-diéta - Az étrendet amerikai kutatók fejlesztették ki

A diétát, amely rendkívül jó hatással van az agyra, két étrend ötvözésével hozták létre.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük