Otthon is szűrhető a méhnyakrák vírusa
Hazánkban mikor dobják piacra a gyorstesztet?
Egy új találmány lehetővé teszi az otthoni HPV-szűrést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A méhnyakrák a női szervezet második leggyakoribb rosszindulatú daganata, mely, ha nem ismerik fel időben, halállal végződhet - a szűrés tehát létfontosságú. A méhnyakrákot okozó vírus, a HPV jelenléte a szervezetben sokszor nem jár tünettel, ezért szükséges az évenkénti méhnyakrákszűrés, melyet a nőgyógyász végez el. Egy új találmánynak köszönhetően azonban már otthon is szűrhető a humán papillomavírus.

A vírus és a rák kapcsolata

A méhnyakrák okozója egy vírus, aminek több típusa felelős a betegségért. A humán papillomavírus családja több mint 150 variánst tartalmaz, melyek közül 40 terjed szexuális úton. Az ilyen módon elkapott HPV-k közül több genitális szemölcsöt okoz, és vannak, amelyek a méhnyakrák és végbélrák kialakulásáért felelősek. Ez utóbbiak kisebb arányban vannak jelen, 16-ot különböztetnek meg belőlük. A HPV-fertőzöttség nagyon általános, a legtöbbször nincsenek tünetei, és kezelés nélkül is pár év alatt elmúlik.

Amennyiben azonban a fertőzöttség hosszú ideig áll fenn, mind a magas, mind az alacsony kockázatú HPV okozhatja a sejtek kóros elváltozását. Ám leginkább két típusú humán papillomavírus együttes jelenléte köthető a méhnyakrák kialakulásához: a HPV-16 és -18 okozza a méhnyakrákos esetek 70%-át.

Új gyorsteszt

A berlini Robert Koch Intézet munkatársai egy új típusú, otthon használható HPV-tesztet hoztak létre azzal a céllal, hogy a szűrés elérhetővé váljon a világ azon pontjain is, ahol nincs lehetőség a rendszeres vizsgálatra. Mindemellett bármelyik nő kényelmesen alkalmazhatja otthonában. Természetesen vizsgálták a szerkezet hatékonyságát is. A nőgyógyász által, kefével történő mintavétel hatékonysága 91%-os volt. A kísérletben részt vevő nőknek az új teszttel folytatott önvizsgálatánál ez az érték 84%-os volt.

Egyszerű használat

Az új teszt létrehozásakor az egyszerű használat fontos szempont volt. A nőket nem szabad elrettenteni, de a mintavételnek hatékonynak kell lennie. Ennek a szerkezetnek az alkalmazását kifejezetten könnyűnek értékelték a tesztben részt vevő nők. A nullától százig tartó skálán - ahol a nulla a legkönnyebbet jelentette - 12 pontot kapott.

Az otthoni teszt egy fecskendőhöz hasonló, steril eszköz, ami öt milliliter sóoldatot tartalmaz. Ezt kell a hüvelybe vezetni, majd a rajta található kar megnyomásával a sóoldatot kiengedni. Az öt másodperces várakozási idő után a kar felengedésével az eszköz visszaszívja a folyadékot. Az így nyert mintát felcímkézve, becsomagolva lehet a laborba küldeni. Ez az eljárás jóval egyszerűbb, mint az a módszer, amelynél a nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlóan egy pálcát kell használniuk a nőknek. Ráadásul sokkal eredményesebb annál a fajta otthoni mintavételezésnél, amely egy egész nap viselt betét vizsgálata alapján történik.

Még várni kell a tesztre

Az új HPV-teszt, a Delphi Screener terjesztése, illetve a hálózat kiépítése még folyamatban van. Ezek a termékek elsősorban az olyan térségeknek készülnek, ahol az egészségügy gondokkal küzd. Jelenleg hazánkban csak az orvosok végeznek HPV-szűrést.

A vírus ellen egyelőre nem létezik speciális gyógyszer, dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk szerint azonban a legtöbb esetben a fertőzés nem igényel kezelést, hiszen a szervezet legyőzi azt. A veszélyes HPV-törzsek esetében a kialakult kórképet kell kezelni, függetlenül attól, hogy azt milyen típusú HPV okozta, mondja a doktornő.

Ezt is szeretjük