Beoltottak. Védett vagyok? (x)
Otthoni gyorsteszttel is megtudhatjuk, hogy kialakult-e a védettség, de nem mindegy, hogy milyen tesztet választunk.

hero-bsnx-diagpro-2021-may-31 copy (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni oltást, és sokan szeretnék tudni ezt követően, hogy biztonságban érezhetik-e magukat, kialakult-e a védettségük. Ezt ellenőrizhetjük az otthoni Covid-tesztekkel is, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Mutatjuk, miért…

Mit mutat ki az otthoni Covid-teszt?

A járvány elején az elsődleges cél az volt, hogy mindenki biztosan tudja magáról vagy a környezetében élőkről, hogy nem hordozza-e tünetmentesen a vírust. Épp ezért megváltás volt, amikor az első otthoni gyorsteszt, a Biosynex Covid-19-tesztje megjelent a patikákban. Ettől kezdve a tesztet elvégzők lemérhették, hogy szervezetükben van-e antitest, azaz találkoztak-e már a SARS-CoV-2 vírussal.

840x560-bsnx-diagpro-2021-may-03 (1)

A védőoltások megkezdése óta a tesztnek egy új szerepe is van, a vakcina beadása után megtudhatjuk, hogy megkezdődött-e a szervezetben az antitest-termelődés, azaz kialakult-e ez a fajta védettség.

De mégis mi az az antitest, és hogyan mutatható ki?

A különböző vírusokkal szemben, így a koronavírussal szemben is immunrendszerünk antitestek termelésével védekezik. Ezek lényegében a vírus egy-egy fehérjetípusára válaszként jönnek létre. Van olyan antitest, ami a vírus részét képező S-fehérjére, vagy más néven tüskefehérjére termelődik, mások az N-fehérjére reagálnak. 

840x560-bsnx-diagpro-2021-may-02 (1)

Antitest termelődhet akkor, ha megfertőződünk, és védekezni kezd az immunrendszerünk, vagy akkor is, ha védőoltást kapunk. A különböző típusú oltások ugyanakkor eltérő módon működnek. A Magyarországon forgalomban lévő vakcinák közül inaktivált vírust egyedül használó Sinopharm az S- és az N-antigének ellen egyaránt termel antitestet. Ezzel szemben az mRNS-alapú oltások (a Pfizer és a Moderna), valamint a vírusvektorral működők (az Astra Zeneca, a Szputnyik és a Johnson & Johnson) csak az S-antigént tartalmazzák, így ezen oltások után csak ez ellen termelődik antitest. 

Melyik teszt adja a legmegbízhatóbb eredményt?

Ha az oltás utáni antitestes immunreakciót szeretnénk vizsgálni, akkor olyan tesztet válasszunk, amelyik minden jelenleg itthon használt vakcinára reagál. Ilyen a Biosynex otthoni gyorsteszt, mivel az az S-fehérjére képződő antitestet mutatja ki az ujjbegyből vett vércseppből, tehát bármilyen vakcinát kaptuk, biztos lesz az eredmény. 

840x560-bsnx-diagpro-2021-may (1)

Mikor használjuk a tesztet?

Fontos, hogy a második oltást követően legalább 1-2 hét teljen el a tesztelésig, mert ennyi idő kell ahhoz, hogy a vakcina hatására megfelelő immunreakció alakuljon ki. Maga a teszt gyors és egyszerű, a részeles útmutató lépésről lépésre segít, a doboz pedig mindent tartalmaz, amire szükség van. Így tíz percen belül megismerhetjük a várt eredményt. 

A Biosynex gyorsteszt gyógyászati segédeszköz. A kockázatokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg háziorvosát, gyógyszerészét!

A PR-cikkben leírtak a Diagpro Home Kft. kommunikációja, nem a Femina szerkesztősége által szerkesztett tartalom.

(Képek forrása: Diagpro Home Kft.)

Ezt is szeretjük