Fogamzásgátlás ösztrogénmentesen (x)

Kevesebb hormon, több szabadság - ezt nyújtják az ösztrogénmentes fogamzásgátlók, melyek biztonságosan alkalmazhatók különböző élethelyzetekben.

OsztrogenMentes Femina 2100x1400

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világon 151 millió (15-49 év közötti) nő szed hormontartalmú fogamzásgátló tablettát, hogy megakadályozza a nem kívánt terhességet - derül ki egy 2019-es ENSZ kutatásból. A paletta széles, ma már választhatunk az úgynevezett ösztrogénmentes mini tabletta és a kombinált tabletta között, mindkettő ugyanolyan hatékonyan véd a terhességgel szemben.

Ösztrogénmentes fogamzásgátlás

- Az életkor előrehaladtával és egyes betegségek megjelenésével, mint a diabétesz, magas vérnyomás, érdemes időről időre átgondolni, hogy milyen fogamzásgátló számunkra a legmegfelelőbb - magyarázza dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász. 

Dr. Pethő Boglárka
Dr. Pethő Boglárka

Szerinte az ösztrogénmentes fogamzásgátló tablettáknak számos előnye van a kombinált tablettákkal szemben.

- Alacsonyabb hormonterhelés éri a szervezetet, ritkán tapasztalható kellemetlen tünet, kisebb a trombózis rizikója, valamint szoptatás alatt is bátran alkalmazható, mert nem befolyásolja az anyatej termelődését.

OsztrogenMentes FEMINA 840x560 v1

Az is fontos szempont, hogy igen széles körben alkalmazható, amennyiben a hormontartalmú fogamzásgátlók alkalmazásának nincs ellenjavallata.

- Már közvetlenül szülés után szedhetők, illetve akkor is, ha valaki elmúlt 35 éves, dohányzik, és túlsúlyos. Sokan kérdezik, hogy bizonyos betegségek esetén is biztonságosan alkalmazható-e. Jó hír számukra, hogy a trombózis kockázatát fokozó génmutáció, például a Leiden-mutáció esetén is szedhető, továbbá minden olyan esetben, amikor a családtagok körében korábban már előfordult trombózis. Valamint Covid-19 esetén vagy a post-Covid alatt, ösztrogénelutasítás esetében is jó választás lehet az ösztrogénmentes mini tabletta.

OsztrogenMentes FEMINA 840x560 v2

Szedésekor azonban gyakrabban tapasztalható áttöréses vérzés, így kevésbé lehet kontrollálni a menstruációs ciklust. 

Dr. Pető Boglárka azt is mondja, hogy a ma forgalomban lévő összes fogamzásgátló tabletta biztonságos, jóval kevesebb hormont tartalmaz, mint korábban, így szedésükkor minimális arányban fordulnak elő kellemetlen tünetek, például súlygyarapodás. Fontos azonban, hogy döntésünkkor mindig kérjük ki a nőgyógyászunk tanácsát, aki az aktuális egészségügyi állapotunk, kórelőzményünk alapján ajánlja majd számunkra legmegfelelőbb készítményt. 

A cikk támogatója és a képek forrása az EXELTIS Magyarország Kft. és az osztrogenmentes.hu weboldal.  

Ezt is szeretjük