Már Magyarországon is elérhető az orvosi marihuána: egyetlen betegségnél engedélyezték

A humángyógyászatban nem az eufória a cél, hanem a hatékony fájdalomcsillapítás és a tünetek enyhítése.

Orvosi marihuána Magyarországon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is kétkedés tárgyát képezi, már itthon is élni lehet az orvosi marihuánával. Természetesen gyógyászatilag átgondolt terápia esetén és alapos indokokkal írja csak fel az orvos. 

Az érzékeny téma még mindig nagyon sok kérdést felvet. Mennyire legális ez, vissza lehet vele élni? Milyen betegségek esetén javasolt, és milyen kezelési alternatívák járnak vele? A válaszok egyelőre mélyítik a szakadékot az orvostársadalom és a vadkenderszármazékokat terápiás céllal legalizálni óhajtók között is.  

Az orvosi marihuána nem élvezeti szer

Az orvosi marihuána nem élvezeti szer, és nem is azt a célt szolgálja, hogy az emberek a mentális vagy lelki problémáikon ilyen módon jussanak túl. Azonban pszichoaktív hatóanyagai csökkentik a gyulladást, valamint antidepresszáns és görcsoldó tulajdonságai is vannak. Tehát nem tudatmódosító szerként, hanem antipszichotikus hatású fájdalomcsillapítóként funkcionálna a humángyógyászatban.

A vadkenderben található, élvezeti szerként működő növényi komponenseket, például a THC-t az orvosi marihuána előállításakor csökkentik a vegyészek. A CBD-t, vagyis a növény terápiás hatóanyagát már használják nyugaton a rákos betegségek tüneteinek kezelésére, olaj formájában. 

Orvosilag indokolt esetben alkalmazható

Egyelőre nem mozog széles spektrumon azoknak a betegségeknek a köre, melyeknél alkalmazhatóak a cannabistartalmú gyógyszerek. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - OGYÉI - szakmai bizottsága egyelőre csak a szklerózis multiplex idegrendszeri betegségnél engedélyezte a szert. Nemzetközi kutatások alapján azonban az orvosi marihuána hatékonyan alkalmazható a daganatos betegségek esetén a kemoterápia gyötrelmes mellékhatásainak csökkentésére, illetve az AIDS esetén is.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A jómódú betegek privilégiuma

A marihuánatartalmú szerek gyógyszerként is nagyon sokba kerülnek, az éves kezelés ára több millió forintra rúg. Európa más országaiban már lehet kapni kapszula, kivonat vagy krém formájában, itthon azonban abban a pár esetben, amikor engedélyezték, szájpsray formájában alkalmazták.

Betegségek esetén fontos a jól megválasztott diéta is

Ahogy a kezelési módszer, úgy a diéta is más jellegű kell, hogy legyen minden differenciált betegségnél. A rosszul megválasztott étrend a beteg embernél csak ront az állapoton. 

Nem mindegy, hogy hogyan koplalsz - Minden betegség más diétát kíván

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük