Miért kell az orgazmus?

Az orgazmus egészségre gyakorolt hatásai

Az orgazmus jó. Ki ne szeretné? De vajon milyen hatással van szervezetünkre?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orgazmus hatásairól nehéz egyértelmű választ adni, hiszen nem mindegy hol, kivel, milyen hangulatban, milyen érzelmi állapotban és hogyan történik meg. Szexualitásunkat ugyanis nagyban befolyásolja az élethelyzet, melyben éljük azt. Az egyszerűség kedvéért vegyük a legoptimálisabb helyzetet, vagyis, hogy orgazmusunkat egy odafigyelő partnerrel, szerelmi kapcsolatban, ismerve egymás testét és igényeit éljük meg.

Az orgazmus fiatalít

Ha az orgazmus fiatalít, és általában szexről mindig az átlag szeretkezések számának tekinthető heti kettő alkalom figyelembevételével esik szó, akkor ha többet szeretkezünk, még tovább maradunk fiatalok?

Hát ez sajnos nem ilyen egyszerű. Fiatalító hatását nem szabad szó szerint venni. Valóban igaz, hogy a szex, mint mozgás (és itt most nem csak a külső, hanem testünk belső izomzatáról is szó van) sok kalóriát éget el, ugyanakkor fizikai teljesítményként hozzájárul szervezetünk természetes védekező- rendszerének erősítéséhez, de nincs arra utaló kutatási eredmény, hogy egyenes arányban lenne a heti orgazmusunk száma letagadható éveink számával.

Több szex, több gyerek

A termékenység alapvető feltétele a stabil hormonháztartás. És mint tudjuk a boldogság, a félelemnek, mint érzésnek az elveszítése, a biztonság, a szeretettség mind nagyban hozzájárulnak a hormonháztartásunk helyes működéséhez. Tehát ilyen értelemben, mivel az orgazmus stabilizálja lelki állapotunkat, mely pozitív hatással van hormonjainkra, valóban növelhetjük megtermékenyülési esélyeinket.

Bőrproblémák

Sokan tapasztalták már, hogy rendszeres, kiegyensúlyozott szexuális életük alatt jóval kevesebb bőrproblémával küszködtek, mint magányos hónapjaik alatt. Ennek oka ismét hormonjainkban keresendő. A bőr zsírosodásáért, faggyútermeléséért a tesztoszteron (férfi hormon) a felelős, míg annak gátlásáért pedig az ösztrogén (női hormon). Mivel a kielégítő szex elősegíti a hormonok egyensúlyát, ez valóban hatással lehet bőrünkre is.

Fejfájás

Na vajon mi a helyzet a nők rejtélyes fejfájásával? Amennyiben szexuális passzivitásunkat fejfájással szoktuk leplezni, ne lepődjünk meg, ha partnerünk éppen erre hivatkozva különösen figyelmünkbe ajánlja az aznapi szeretkezés fontosságát. A jó szex ugyanis elmulaszthatja fejfájásunkat.

Jobb, mint a hasprés?

Tény és való, hogy szexuális aktus közben a nők izmai ugyanúgy feszített állapotban vannak, mint a férfiaké, hiába végzik – valljuk be őszintén – a férfiak a „nehezebb” munkát. Ez a feszítettség és testmozgás serkenti a vérkeringést, melynek hatására több oxigén jut a szövetekhez, mely javítja az anyagcserét. Ez pedig izmaink erősödéséhez vezet. Egy vérpezsdítő éjszaka után szenvedhetünk izomláztól, de sajnos az eredménye sosem lesz látványos.

Lehet-e fogyni a szextől?

Egy átlagos szeretkezés alkalmával (amennyiben éppen nem a fáradt, zsák krumpli szerepet játszuk) nagyjából 200 kalóriát égetünk el, tehát bár nem válthatjuk ki vele a fogyókúrát, mindenképpen előnyös.

Tágít-e a szex?

Nem egy nő fél attól, hogy idővel hüvelye, a rendszeres szeretkezéstől kitágul és így a későbbiek során sem magának, sem pedig partnerének nem okoz majd a szex elég örömöt. Ennek a félelemnek azonban semmilyen biológiai alapja nincs. A hüvely finom, vékony nyálkahártyája elasztikus és nyúlékony. Nincs olyan, hogy túltágítás. Olyan, mint az orr-, vagy a szájüreg. Normál életvitel (rendszeres szexuális élet) mellett nem lehet túlságosan kinyújtani, vagy tágítani.

Összességében elmondható, hogy a jó partnerrel megélt szex (vagy még inkább szeretkezés) kifejezetten jótékony hatással van szervezetünk működésére. Nem várhatunk örök fiatalságot, vagy nádszálvékonyságot, de teljesen makulátlan arcbőrt sem. Viszont megadja a teljes fizikai, lelki és szellemi egészség alapját. Arról nem is beszélve, hogy milyen jó!

Ezt is szeretjük