Pollenallergia pollen nélkül, a konyhában? 15 élelmiszer, ami berobbantja a keresztallergiát

Az orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés mellett a szájüregben jelentkező égető, viszkető fájdalmat orális allergia szindrómának hívjuk.

Orális allergia szindróma
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tavasszal együtt egyre többen észlelik magukon a klasszikus szénanáthatüneteket, a szem- és torokviszketést, könnyezést, orrdugulást és orrfolyást, tüsszögést. Az allergiaszezon megpróbáltatásait fokozza, hogy sokaknál jelentkezik az úgynevezett orális allergia szindróma is.

Dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a pollen-étel keresztallergia tünetei szerencsére nem minden pollenallergiásnál fordulnak elő.

Orális allergia szindróma

Aki pollenallergiával küzd, megfigyelhette, hogy bizonyos zöldségek és gyümölcsök fogyasztásakor viszketni kezd a torka, és különös, bizsergő érzést jelentkezhet a szájában. Ennek az az oka, hogy az érzékenységet kiváltó pollentípussal az adott élelmiszerek keresztallergénként viselkednek, azaz az immunrendszer tévesen pollenallergénként azonosítja az elfogyasztott gyümölcsökben, zöldségekben, fűszerekben és diófélékben található fehérjéket, amelyek a pollenhez hasonlóan túlérzékenységi reakciót váltanak ki - magyarázza dr. Moric Krisztina.

GettyImages-943001868
Fotó: Claudia Totir / Getty Images Hungary

Fontos hangsúlyozni, hogy orális allergia szindrómát kizárólag bizonyos növények okoznak, a tejtermékek, a tenger gyümölcsei vagy húsok nem. Ezenkívül többnyire olyanoknál alakul ki, akiknél korábban már fennállt bizonyos pollenekkel szembeni érzékenység. A pollenallergiák gyakoribbá válásával az orális allergia szindrómával is egyre gyakrabban találkozunk pácienseink körében. Becslések szerint a nyírfapollenre allergiás felnőtt páciensek körülbelül 50 százalékának lehet pollen-étel keresztreakciója.

Így jelentkeznek a tünetek

Az orális allergia szindróma a kontakt allergiás reakció egyik formája. A viszkető, égő fájdalom elsősorban a szájüreg nyálkahártyájára korlátozódik. Az étel szájba vétele után percek alatt alakulnak ki, majd fokozatosan oldódnak. Elsősorban a nyersen elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök okozhatnak galibát, de érdemes óvatosan bánni a szárított, aszalt készítményekkel és a fűszerekkel is. Előfordulhat, hogy valakinél már egy sárgarépa vagy burgonya megpucolása is bőrpírt vagy enyhe duzzanatot okoz a kézfején, és igen ritkán akár súlyosabb, az egész testet érintő allergiás reakciók, például a torok, mellkas szorító érzése, légzési nehézség, hányinger, hányás, hasmenés vagy eszméletvesztés is jelentkezhetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó hír viszont, hogy a pollenérzékenyek többsége főzve vagy sütve minden probléma nélkül elfogyaszthatja kedvenc zöldségeit és gyümölcseit, hiszen a hő lebonthatja a reakcióért felelős fehérjéket. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a szabály nem érvényes a zellerre, az eperre, bizonyos diófélékre és a fűszerekre, ezeknél ugyanis a hőkezelés sem csökkenti a keresztreakció esélyét.

Bár sokak számára igen megterhelő a tavaszi pollenszórással járó időszak, és magas pollenkoncentráció idején fokozottan tapasztalhatják a keresztallergia tüneteit egy zamatos alma, zeller, egy friss újsárgarépa elfogyasztásakor, fontos megemlíteni, hogy sajnos ezek a tünetek nem csak a pollenszezonban, hanem egész évben megkeseríthetik az arra érzékenyek életét. Vagyis akkor is számíthatnak rájuk, amikor az allergiát okozó növényi pollen nincs jelen a levegőben.

GettyImages-520719012
Fotó: EThamPhoto / Getty Images Hungary

A doktornő tapasztalatai szerint a legtöbb pollenallergiás felismeri teste jelzéseit, így automatikusan kihagyja a problémás zöldségeket és gyümölcsöket az étrendjéből, vagy csak hőkezelést követően fogyasztja el azokat. Mivel azonban a tünetek nem minden pollenallergiásnál jelentkeznek, ezért csak azokat a növényeket kell kerülni, amelyek keresztallergiát okoznak.

Milyen növények okozhatnak keresztallergiát?

  • A nyír pollenére érzékenyeknek érdemes kerülni az almát, körtét, cseresznyét, őszibarackot, szilvát, sárgarépát, zellert, kivit, mandulát, mogyorót és diót. 
  • Ha parlagfű-allergiás, akkor legyen óvatos a görög- és sárgadinnyével, banánnal, uborkával, cukkinivel, napraforgómaggal és a belőle készült olajjal is. 
  • A fűfélék pollenjére allergiások esetében a paradicsom, a burgonya, a narancs és az őszibarack okozhat tüneteket, de a kukorica és a búza is gyakran keresztreakcióba lép a fűpollenekkel. Nyers fehér burgonya hámozása során viszkető, vöröses csalánkiütések is kialakulhatnak.
GettyImages-1289345741
Fotó: Toshe_O / Getty Images Hungary

Tartós kezelés is létezik a problémára

Az orális allergia szindróma esetében a legjobb, ha elkerüljük a tüneteket okozó növényeket, vagy megpróbáljuk hőkezelve fogyasztani azokat. A vény nélkül kapható antihisztaminok segíthetnek mérsékelni az enyhe tüneteket, például a viszketést vagy a száj, torok duzzanatát.

Súlyos reakció vagy anafilaxia esetén azonban szükség lehet epinefrin-autoinjektorra is. Ha a tüneti kezelés mégsem jár sikerrel, az allergénspecifikus immunterápia is szóba jöhet, amivel deszenzitizálják a páciens szervezetét a pollenekre, potenciálisan csökkentve az orális allergia szindróma tüneteinek súlyosságát is. Az allergén-immunterápiát a tüneteket okozó növény pollenszórása előtt legalább kettő hónappal kell megkezdeni. A három-öt éven át tartó kezeléssel pedig tíz-tizenkét évre meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket - mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.

Emberpróbáló időszak vár több százezer magyarra: erre figyelmeztet a szakértő

Fontos dologra hívta fel a figyelmet a szakértő, nagyon sokakat érint!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük