A dohányzás káros a látásra? 7 tévhit a szemünkről, melyet megcáfoltak az orvosok!

Jól tudod, hogy milyen tényezők befolyásolhatják a látásod? (x)

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Számtalan tévhit kering a köztudatban az emberi szemről, a látás romlásának megakadályozásáról vagy éppen a lézeres szemműtétekről. A szemüveg látásrontó hatásától az olcsó olvasószemüvegekig jó néhány téves információt leplezünk most le.

Tévhit: csak fiúk lehetnek színtévesztők

Ez cseppet sem igaz, bár az tény, hogy jóval több fiú szenved ettől a problémától, mint lány: a becslések szerint a fiúk8 %-a valamilyen mértékben színtévesztő, míg a lányoknál ez az arány csupán 1%.

Tévhit: a dohányzásnak nincs hatása a szemekre

Látásunkat nemcsak a genetikai tényezők befolyásolják, hanem a környezeti hatások is. A dohányfüsttel négyezer, nagyrészt mérgező égéstermék kerül a levegőbe, amelyek a szem felszínével érintkezve is károsak. A szemek kivörösödése, irritáció, kötőhártya-gyulladás és a szembetegségek gyakorisága figyelmeztet a dohányzás veszélyeire.

Tévhit: a szemüvegtől csak rosszabb lesz a látásunk

Nagyon sokan gondolják azt, hogy a kiskorban elkezdett szemüvegviselés hosszú távon káros lehet, hiszen a szem megszokja a korrekciót, és folyamatosan tovább romlik. A látásproblémák azonban részben genetikai eredetűek, így az esetek egy részében nem befolyásolja a szemüveg viselése, sőt: ha nem korrigáltatjuk látásproblémáinkat, annak állandósuló fejfájás, hunyorgás vagy rossz tartás is lehet a következménye.

Tévhit: látásunk csak 100%-os lehet

Szinte minden nyelvben létezik kifejezés a kiválóan látó emberekre: a spanyoloknál ez vista de águila, a németeknél Adlerauge, de mind ugyanazt jelenti: úgy lát, mint a sas. Számos olyan foglalkozás létezik, amely megköveteli a pontos látást, ennek érdekében az érintettek lézeres szemműtétet végeztetnek, amely során az elsődleges, a másodlagos és sok esetben még a magasabb rendű fénytörési hibákat is korrigálják, így a műtét után a látás akár 125%-os is lehet. Nézd meg, hogyan lehet látni Sasszemkezelés után!

Tévhit: visszaromlik a látás a lézeres műtét után

Az esetek 99,5%-ban nem változik a látás a műtét után. A fennmaradó 0,5%-ban a szaruhártya javítósejtjei esetenként egy-két dioptriányit visszaalakítanak a beavatkozás után, de ez is korrigálható elváltozás. Természetesen az idő előrehaladtával a szem anatómiájának más elemeit érintheti olyan folyamat, ami a látásélességre is hatással lehet, de ezek nem függnek össze a lézeres szemműtéttel.

Tévhit: a lézeres szemműtéttől meg lehet vakulni

Nem lehet, hiszen még a lebenyes kezelések esetében is a szaruhártya-vastagság 85%-a teljesen érintetlen marad. A világon eddig elvégzett 30 millió lézerkezelés kapcsán sem fordult elő látásvesztés, ahogy az Optik-Med Sasszemklinika több mint 83 ezer lézerkezelése során sem. Címlapsztori lenne egy ilyen eset világszerte.

Tévhit: a hipermarketes olvasószemüveg ugyanolyan jó, mint amit szemészorvos ír fel

Minden ember más, szemeink sem teljesen egyformák, ezért fontos, hogy látásproblémák esetén szemész végezze el a különböző vizsgálatokat, és személyre szabott lencséket kapj. Ennek hiányában a könnyen szerzett, olcsó olvasószemüveg ronthatja a már meglévő problémát, emellett gyakori fejfájást, szédülést, émelygést eredményezhet.

Dobd el a szemüveged, vagy a kontaktlencsédet! Legyél te is sasszemű!
Jelentkezz ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

Ezt is szeretjük