10 szempont, hogyan válassz látásjavító lézerklinikát
Nem mindegy, kire bízod
Ne bízd akárkire látásodat, ha biztosra szeretnél menni. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Íme, egy gyakorlati útmutató, hogy biztos jól dönts, ha lézeres szemműtétet szeretnél. Mire figyelj? Mire kérdezz rá? Most eláruljuk!

1. A klinika tapasztalata

Ne higgyük, hogy néhány ezer műtét már nagy szakmai tapasztalatot jelent.
Minél nagyobb a klinika tapasztalati háttere, annál kevesebb rendkívüli esettel találkoznak az ott dolgozó szakemberek. Nyugodtan kérdezd meg, hogy hány lézeres szemműtétet végeztek eddig.

2. A műtőorvos tapasztalata

Tudj meg mindent a műtétet végző szemsebészről! Kérdezz rá bátran a műtőorvos szakmai tapasztalatára is. Mióta dolgozik a műtőben? Hány kezelést végzett eddig? Milyen típusú lézerkezelésekre specializálódott? Hol és kitől tanulta? Rendelkezik esetleg nemzetközi tapasztalattal is?

3. A választható eljárások biztonsága

Lebenyes kezelést csak kétlézeres eljárással válassz! Ma már a lézeres látásjavítás rutinműtétnek számít. Kevés olyan orvosi beavatkozás van, amelynél kisebb kockázatot vállalsz, mint egy lézeres szemműtét során. Azonban vannak biztonságos és kevésbé biztonságos lézerkezelési eljárások. A PRK kezelés már 30 éves múltra tekint vissza. Egy nagyon egyszerű és biztonságos eljárás, hiszen csak a szaruhártya felszínét érinti.

A lebenyes kezelések is csak a szaruhártya-vastagság felső 15%-át érintik, ha precíziós lézer végzi a védőlebeny kialakítását. Ha viszont egy szemsebész alakítja ki rezgőkéssel, akkor lehet, hogy lesznek szövődményei a rosszul kialakított lebenynek. Így az olyan LASIK kezelések, amelyek nem kétlézeresek, nem mondhatóak biztonságosnak, ugyanis a legrutinosabb szemsebész sem vetekedhet a milliméter ezredrészének pontosságával dolgozó, csúcstechnológiás lézerek precizitásával.

4. A szemészeti műszerpark korszerűsége

Csak az egyéni fénytörési hibákat is feltérképező, professzionális műszerparkban bízz! Fontos, hogy korszerű szemészeti műszerparkkal rendelkezzen egy klinika, amellyel az egyéni fénytörési hibák is pontosan felmérhetőek. Ez az alapja a személyre szabott kezelésnek, hiszen a lézerekbe ezeket a műszeres adatokat táplálják be. Nézz utána a honlapon, hogy milyen szemészeti műszerekkel rendelkeznek! Kérdezz rá mindig, hogy mit mérnek, és miért!

5. A lézerek korszerűsége

A csúcstechnológiát a német Carl Zeiss Meditec és az amerikai Alcon márkák képviselik. Az ideális látáseredmény eléréséhez számít, hogy milyen lézerekkel történik a kezelés. Kérdezz rá, hogy milyen márkájú lézerekkel végzik a műtétet!

6. A lézerpark nagysága

Három lézerrel még tökéletesebb látáseredmény várható. Nagyon sok klinika csak egy lézert képes megvásárolni. Így ezeken a klinikákon a felszíni kezeléseket választhatjuk biztonsággal. Azonban több olyan klinika is van már hazánkban, amely két lézerrel rendelkezik, egy lebenykészítő femtosecundumos lézerrel, és egy dioptriaeltávolító excimer lézerrel.

Azonban csak két klinika akad itthon, ahol három különböző csúcstechnológiás lézer is rendelkezésre áll, így az ideális lézerkezelés kiválasztását nagyobb technikai háttér segíti. Például bizonyos excimer lézerek a pluszos dioptriákat sikeresebben kezelik, míg más lézerek a mínuszos dioptriákat tüntetik el jobb eredménnyel.

7. Orvosi garanciavállalás

Várható látáseredményt tartalmazó írásos orvosi garancia nélkül ne vállald a műtétet! Csak olyan lézerklinikát válassz, amely orvosi garanciát biztosít, amelyben előre pontosan meghatározzák, hogy a mi esetünkben milyen látáseredményt garantálnak. Ha azt nem érnék el, akkor 1 éven belül egy ismételt ingyenes lézerkezeléssel megszüntetik a megmaradt fénytörési hibát, vagy visszafizetik a lézerkezelés árát.

8. Szakmai múlt, jelen és jövő

Nem árt a nemzetközi szakmai tapasztalat sem! Nem mindegy, hogy egy klinika 2 éve vagy 20 éve végez látásjavító lézerkezeléseket. Ahogy az sem, hogy kikkel működik együtt, kikkel osztja meg a tapasztalatait. Például tudományos intézetek és más, nagyhírű, külföldi lézerklinikák professzoraival, lézergyártók mérnökeivel.

Fontos, hogy rendszeresen részt vegyenek, esetleg előadjanak nemzetközi szakmai kongresszusokon, kövessék a lézerszemészet fejlődését. Ahogy az is rendkívül fontos, hogy legyen jövőképük, folyamatosan fejlődjenek, és biztosítsák Magyarországon a lézerszemészet újdonságait.

9. Lézerek rendszeres karbantartása

A lézerek beszerzése és fenntartása drága. Ne spórolj ezen akciós műtétekkel! Fontos, hogy a klinikák ne sajnálják se a pénzt, se az időt csúcstechnológiás lézerek beszerzésére, illetve azok rendszeres ellenőrzéseire, tisztításaira, fejlesztéseire. Gyakori, hogy a nagy árakciók miatt ezeket megspórolják. Így előfordulhat, hogy a lézerek karbantartása nem olyan rendszeresen és alapos, mint amit azok megkövetelnének. Mindenesetre, ha akciós lézeres szemműtétekkel találkozol, akkor gondold át, hogy megéri-e az ár mellett a minőségből és főleg a biztonságból is engedni.

10. A referenciák valódisága

Csak az ellenőrizhető, lekövethető referenciáknak higgy! Gyakori, hogy saját költésű referenciamondatokkal és kitalált nevekkel közölnek ajánlásokat különböző szolgáltatók. Ma már nem nehéz ellenőrizhető, lekövethető ajánlásokat szerezni. Elég a Facebookra gondolni. Ha a klinika referenciái mögött nincsenek több éve létező, aktív Facebook-profilok, akkor nem feltétlenül kell elhinned a referenciák valódiságát.

Válassz olyan lézerklinikát, ahol átláthatóak, hitelesek az ajánlómondatok és -videók, esetleg ismert személyiségek ajánlják. Nézd meg a Facebook-értékeléseket, hozzászólásokat is!

Szeretnél megszabadulni a szemüvegtől, kontaktlencsétől?
Legyél te is sasszemű! Jelentkezz ingyenes alkalmassági vizsgálatra!

Ezt is szeretjük