Ödémás a szemed vagy a lábad? Komoly betegségeket jelezhet
Attól függően, hol jelenik meg, más és más bajra utal.

lab-fajdalom
beauty and style
Top olvasott cikkek

A megduzzadt, vizes boka, az ödémás láb vagy szem önmagában is kellemetlen probléma, ami akár a helytelen életmódtól is kialakulhat. Attól függően viszont, hogy melyik testtájat érinti leginkább, más és más nagyobb megbetegedést is jelezhet, ezért nem szabad félvállról venni.

Az ödéma vagy más néven szövetek közti vizenyő akkor alakul ki a szervezetben, amikor a test vízháztartásában felbomlik az egyensúly, és a szövetek között felgyűlik a vizenyő. Ez egy-egy testrészen vagy több szerven is jelentkezhet egyszerre, és gyakran egyszerűen az ülőmunka, a terhesség vagy a sós ételek okozzák.

Szívbetegség a háttérben

A boka és a lábszár megduzzadását komolyan kell venni: sok esetben ugyanis szívelégtelenséget jelez a szervezetben. Ebben az állapotban a szív nem tud elég vért pumpálni a test minden pontjára, ami biztosítaná az oxigén- és a tápanyagellátást. 

Ekkor ugyanis a pulzusszám megnövekedik, a sóháztartás pedig felborul, a vese só- és vízvisszatartásra ösztönzi a szervezetet, a felesleges folyadék pedig a szövetekben halmozódik fel. A vérnyomás így megnövekszik, ami komoly teher a szívnek.

Tüdő- és veseprobléma jele

Ezt követően a vizesedés akár a belső szervek szöveteit is elérheti. A bal szívfél elégtelensége például a tüdőben okoz vizesedést, ami a kórokozók elszaporodásával együtt tüdőbetegségeket idézhet elő.

A lábszáron és az arcon feltűnő vizesedés, illetve a szem körüli ödéma az elégtelen veseműködés egyik látványos tünete, ami a magas vérnyomással és keringési zavarokkal jár együtt. Az alacsony vérfehérjeszintet ugyancsak jelezheti az ödémásodás, ami pedig az emésztőrendszeri problémákból ered.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az ujjak, a kéz és a láb vizesedését leggyakrabban a nyiroködéma okozza, ami a nyirokrendszer megbetegedését mutatja meg. A dagadt végtagcsomók a vénák elzáródását és a mélyvénás trombózist is jelezhetik.

Az ödéma kezelése

A kezelés során először a felhalmozott víz eltüntetése a cél, amit a legtöbbször vízhajtó szerekkel és sószegény diétával érnek el, ami a következő tünet, a magas vérnyomás kezelésében is nélkülözhetetlen. Emellett természetesen vérnyomáskontroll, EKG- és szívultrahang-vizsgálat is szükséges ahhoz, hogy megállapítsák a probléma hátterében álló valós okokat.

Természetes vízhajtószerekkel az ember a mindennapokban is sokat tehet azért, hogy megszüntesse a vizesedést, és elkerülje az ebből eredő kellemetlenségeket. Az életmódváltás alapja, hogy a bevitt só mennyiségét a minimálisra csökkentsd, és a vízfogyasztást növeld, de vízhajtó ételek vagy a következő teák is segíthetnek.

Ezt is szeretjük