Nyári tisztítókúra

Szabadulj meg a mérgektől!

Minél kevesebb mérgező anyag halmozódik fel a szövetekben, annál hatásosabban képes immunrendszerünk dolgozni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A natúrmedicinában az orvosok a testünkben felhalmozódó káros anyagokat nem túlságosan jól csengő szóval, gyűjtőnéven méregnek nevezik. Nézzük, mi is rejtőzik a szó mögött, és honnan származnak a mérgek?

A fogalom ebben az esetben a környezetünkben jelen lévő káros anyagokat, vegyszereket, növényvédő szerek maradványait és a nehézfémeket takarja, melyeket lélegzéssel (kipufogógázok) és táplálkozással „veszel magadhoz”. A nehézfémek esetében újabb két rendkívül jelentős rizikófaktorral kell számolnod: az amalgám anyagú fogtömésekkel, melyek higanyt, és a cigarettákkal, melyek kadmiumot tartalmaznak.

Gyors méregtelenítő módszerek

Tudományosan eddig nem volt igazolható, hogy ezek a mérgek hol és hogyan hatnak testedre. Ma azonban többet tudunk már. Így például bebizonyosodott, hogy a higany főleg az agysejtekben halmozódik fel, és ott károkat okozhat. Tünete többek között erős fejfájás és koncentrációs zavar lehet.

Az orvostudomány egészen a közeli múltig meg volt róla győződve, hogy a méreganyagok legtöbbje szervezetedben állandóan tovább halmozódik, és nem tud lebomlani. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, tény viszont, hogy ez a lebomlás csak nagyon lassan megy végbe. Így például az agyban felhalmozódott higanynak húsz év alatt csupán a fele távozik el. Jó hír viszont, hogy a gyógyászat már több hatásos kezelési módszert ismer, mellyel szervezeted méregtelenítését gyorsítani lehet.

A természetgyógyász szemléletű orvosok kétféle kezelési stratégiát különböztetnek meg. Az egyikhez azoknak a környezeti mérgezéseknek a kezelése tartozik, melyek nyilvánvaló betegségekhez – kimerültség, idegműködési zavarok, hajhullás – vezettek.

Ezekre az esetekre léteznek új, nagyhatású gyógyszerkészítmények, mint például a DMPS - di-marcapto-sulfát - amely a nehézfémeket nagy mennyiségben képes a szövetekből kioldani és a szervezetből eltávolítani. Az ebbe a kategóriába tartozó gyógymódokat természetesen kizárólag szakorvosok alkalmazhatják.

Léteznek azonban olyan lehetőségek és terápiás eljárások is, melyek segítségével a méreganyagok felhalmozódását és távozásuk meggyorsítását mindenki maga is tudja elvégezni. Az alábbiakban megismerkedhetsz szervezeted méregtelenítésének leghatásosabb módszereivel és anyagaival, melyekkel gyengéden és mellékhatások nélkül tisztíthatod meg tested – belülről.

 • A szelén mint nyomelem megakadályozza testedben a kadmium lerakódását. Napi szükségletedet egymaréknyi napraforgómag fedezi.
 • A magnézium megköti szervezetedben a nehézfémeket és vegyszereket, majd kimossa őket. Javaslat: naponta egyél magnéziumban gazdag búzacsírát, például a salátához.
 • Az orbáncfűtea kioldja a testsejtekből az immunrendszert károsító méreganyagokat. Javaslat: a tél beköszönte előtt négy hétig igyál belőle esténkén egy-egy bögrével.
 • A Lapacho-tea az egyik leghatékonyabb salaktalanító és immunerősítő tea. 4-6 hétig napi 0,5-1 liternyit kortyolgass el belőle.
 • Az olívaolaj megszabadítja a nyálkahártyát a belélegzett oldószerektől. Javaslat: festés, lakkozás után öblögesd át vele egy percig a szádat.
 • A boróka különösen jó vízhajtó, és így segít kiöblíteni a mérgeket. Javaslat: 28 napig szedj kúraszerűen napi három kapszula borókaolajat.
 • Az alma pektint tartalmaz, ami különféle mérgeket köt meg és távolít el a szervezetből. Fogyassz belőle naponta legalább kettőt.
 • A páfrányfenyő-kivonat elsősorban az agyból oldja ki a nehézfémeket, például a higanyt. Javaslat: szedj kúraszerűen évente három hónapig gingkokivonatot.
 • A kalcium a legjobb eszköz a kémiai anyagok eltávolítására. Javaslat: kalciumpreparátumok helyett ehetsz szezámmagot, szóját vagy diót.
 • A paraffinolaj nem mérgező kémiai olaj, mely elsősorban a béltraktust tisztítja meg a vegyszerektől. Javaslat: az orvossal való megbeszélés után egyél 3x1 teáskanálnyit pár napig.
 • A C-vitamin megakadályozza, hogy a méreganyagok a szervezetben aktívvá váljanak. Napi két friss narancs, vagy 200 mg C-vitamin fedezi a szükségletedet.
 • Az articsóka olyan bioanyagokat tartalmaz, melyek a méregtelenítés szervét, a májat erősítik. Igyál ebéd után naponta egy kis pohár articsókalevet.
 • Az ásványvíz a legjobb szállítóeszköz a káros anyagok szervezetből való kimosására, legjobb, ha naponta 2–3 literrel iszol belőle.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin augusztusi számát. Ízelítő a tartalomból:

Vágykeltők
BIG – belső izomgimnasztika
Egyéjszakás kalandok...
Kapcsolatok elrontói
potenciazavar – a jéghegy csúcsa
Könnyű fogantatás


Olvass bele a legfrissebb szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. augusztus »

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
 • megelőzés
 • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük