Folyás és méhen kívüli terhesség

A nemi szervek betegségei

A női nemi szervek betegségeit fontos, hogy felismerd, és kezeltesd, hiszen akár meddőséget is okozhatnak!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Méhen kívüli terhesség

Lényege, hogy a megtermékenyült pete a hasüregben, de még gyakrabban a petevezetőben telepszik meg és ott indul fejlődésnek. Nem mondható kifejezetten ritka jelenségnek, hiszen minden 300 terhes kismamából egy legalább méhen kívüli terhes.

 

Mik az okai és a tünetei?

Oka a legtöbbször a petevezeték korábbi, gyakori és hosszan tartó gyulladása és hegesedése. Minden esetben eszedbe kellene, hogy jusson, mint lehetőség, ha az alábbi feltételek együttesen fennállnak:

  • Fogamzó képes korban vagy
  • Szokásos vérzésed elmarad
  • Korai terhesség jelei mutatkoznak
  • Furcsa, eddig még ismeretlen alhasi fájdalmakat tapasztalsz

Ezen kívül tünetei:

  • Heves vérzés
  • Hirtelen ájulás
  • Elsápadás
  • Sokkszerű állapot

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor azonnal kórházba kell menned és orvosi ellátásra van szükséged. A terhességet műtéti beavatkozás segítségével szakítják meg, de a késői felismerés miatt ez sokszor az anyuka életébe is kerülhet.

Hüvelygyulladás

Okozhatják gombák, közönséges gennykeltők, de létrejöhet különösebb kiváltó ok nélkül, idős korban magától is.
A hüvelyben normális, egészséges körülmények között is élnek baktériumok, sőt ezek nemcsak hogy normálisak, de kifejezetten szükségesek a hüvely egészséges állapotához. Ha azonban hüvelyed viszket és nem szokásos váladék távozik belőle, akkor gondolhatsz gyulladásra. Kezelése egyszerű, általában otthon használatos öblítőket, kúpokat, vagy súlyosabb esetben antibiotikumot írnak fel rá.

Cisztokéle, rektokéle

A hólyag sérvszerű bedomborodása a hüvelybe. A hüvelyfal lazulásának, vagy megnyúlásának függvényében a telt hólyag csak egyszerű kiboltosodást, vagy akár teljes hüvelyi előesést is okozhat.

Tünetei

  • Gyakori vizelési inger
  • Köhögés, tüsszentéskor, nehéz súly emelésekor vizelet kicsurgás

A erektokéle tulajdonképpen tüneteiben szinte megegyezik a cisztokélével. A különbség mindössze annyi, hogy nem a hólyag türemkedik a hüvelybe, hanem a hüvely hátsó falán a végbél. Ilyenkor nem csak hüvelyedben, hanem végbeledben is érezhetsz nyomást, mely nyomás a székelési ingeredet is befolyásolhatja.
Mindkét esetben sajnos előbb vagy utóbb műtétre kerül a sor, mely eredménye annak gyorsaságával van egyenes arányban.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Folyás

A menzesz előtti váladék ürítés minden nő estében normális, de nem kötelező jelenség. A menzesz-közti időszak sűrűbb, fehéres váladékát már több dolog is okozhatja. Nemi izgalom, hormon zavar, valamilyen szervi betegség, vagy akár egy egyszerű általános legyengülés is.

A sárgafolyás viszont már egészen más. Általában a Trichomonasz nevű kórokozó tehető felelőssé. A legtöbb esetben nyilvános mellékhelyiségekben, fürdőkben kaphatod el és nemi úton terjed. Ha egyszer már bekerült szervezetedbe, akkor nehéz onnan kirobbantani, tüneteivel időről-időre újra előbukkan. Gyors terjedésének oka a partnerek általi oda-vissza fertőzés. Ha te megbetegedtél, akkor partneredet is kezelni kell, mert valószínűleg ő is beteg. A betegség puszta megjelenése azonban nem ad okot arra gyanakodni, hogy esetleg párod megcsalt!

Ezt is szeretjük